Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general del PS, Rosa Gili.
La consellera general del PS, Rosa Gili.

Gili pregunta per les necessitats dels sistemes educatius de cara al curs vinent


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, vol conèixer quines són les necessitats dels diferents sistemes educatius de cara al curs escolar que ha de començar al setembre. Per això, segons va informar ahir la formació en un comunicat, ha tramitat una bateria de preguntes, que el Govern haurà de respondre de forma escrita, on s’interessa pel nombre d’alumnes esperats, pel cost que suposa un estudiant a sistemes espanyol i francès o les subvencions per a les associacions de pares i mares, entre altres. Vàries de les qüestions se centren en la problemàtica de l’excés de pes de les motxilles i en les mesures que, per mirar de trobar solucions, s’estiguin impulsant des del ministeri. 
En l’escrit tramitat a Sindicatura, la parlamentària escaldenca demana, en primer lloc, pel nombre d’alumnes que hi haurà amb el nou curs, informació que sol•licita de forma global però també desglossada per sistemes educatius i nivells. Després, pregunta pel cost que suposa per Andorra un estudiant de primària, un de secundària i un de batxillerat dels models espanyol i francès, comptant professorat, personal administratiu, material escolar, equipaments, mobiliari, subvencions de funcionament per als centres, inversions i manteniment dels edificis, activitats externes o el menjador. Es vol que aquesta informació es faciliti tant amb la despesa global com amb un desglossament de partides, segons les dades del darrer curs escolar. 
La consellera general també vol saber “quina subvenció es dóna a les associacions de pares” de cada sistema i reclama que la informació es trameti amb una precisió del nombre d’estudiants del centre associat a cada entitat, així com amb els criteris que es fan servir per atorgar l’ajut. 
La parlamentària també aborda la problemàtica que suposa el pes de les carteres per als alumnes, tot recordant que en alguns centres “aquest supera el recomanat pels experts, especialment a secundària”. Per això, demana “quines accions porta a terme el Govern per remeiar-ho” i si hi ha grups de treball entre el ministeri i els representants dels diferents sistemes educatius per abordar “aquest problema de salut pública pels nostres infants”. 
Una darrera situació que aborden les preguntes és el futur del Lycée Comte de Foix, tenint en compte “l’augment important d’alumnes que està tenint i que es preveu que tingui”, fet que provoca “una necessitat real d’obtenir més espais”. En primer lloc, demana “quina és la situació general del Lycée” i “quines són les necessitats previstes en termes d’espai”. 
A més, vol saber si es fan reunions periòdiques amb els responsables del sistema educatiu francès per abordar la problemàtica i, si és el cas, “quines solucions proposa el ministeri de cara al curt termini i al més llarg termini”, així com “el calendari d’accions” que es tingui sobre la taula. Gili, per últim, demana si hi ha “situacions problemàtiques d’aquest tipus” a algun altre centre.
La consellera general socialdemòcrata ha explicat que, amb les preguntes formulades, “l’objectiu és fer una anàlisi de la situació i dels efectius escolar”, així com poder “saber el cost que suposa per a Govern l’escolarització dels nostres alumnes als sistemes francès i espanyol”. La parlamentària també considera important tenir “detalls sobre informacions que ens arriben”, com ara el futur del Lycée Comte de Foix o la problemàtica del pes de les motxilles. “Són assumptes que mereixen la nostra atenció i volem saber de quina manera fa el seguiment l’executiu”. 

 

Gili
necessitats
sistemes educatius
pregunta
curs
vinent

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte