Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol de la capital, Conxita Marsol, celebra que els ciutadans li hagin renovat la confiança.
La cònsol de la capital, Conxita Marsol, celebra que els ciutadans li hagin renovat la confiança.
La cònsol major electa de la Massana, Olga Molné, amb els integrants de CC+DA+L’A.
La cònsol major electa de la Massana, Olga Molné, amb els integrants de CC+DA+L’A.
Rosa Gili i Pere López celebren el triomf a Escaldes-Engordany.
Rosa Gili i Pere López celebren el triomf a Escaldes-Engordany.
Josep Majoral i Mireia Codina celebrant la victòria a Sant Julià de Lòria.
Josep Majoral i Mireia Codina celebrant la victòria a Sant Julià de Lòria.

Gili venç a Escaldes, UL a Sant Julià i DA guanya allà on va en coalició


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Xavier Pujol
Els deu vots a favor de la socialdemòcrata Rosa Gili a Escaldes-Engordany van privar ahir Demòcrates de viure una nit històrica. I és que a excepció de Sant Julià de Lòria, que després de quatre anys torna a mans d’Unió Laurediana amb el paraigua de Terceravia, els taronja van estar a punt de tocar el ple a les altres sis parròquies.
I és que la coalició amb Liberals i Progressistes-SDP va permetre a DA, que va guanyar en solitari a Canillo, revalidar amb comoditat els comuns d’Andorra la Vella i Ordino, així com també, en aquest cas amb L’A, el d’Encamp. A més, seran també en el futur equip de govern de la Massana després de l’acord assolit amb Ciutadans Compromesos i Liberals.
A la vegada, els deu vots de diferència a Escaldes-Engordany van permetre al Partit Socialdemòcrata evitar, tot i créixer percentualment en vots, el zero en el seu objectiu de guanyar en alguna de les parròquies més poblades. Deu vots, però, que no amaguen el desencís d’Encamp, on tot i mantenir dos consellers com va reconèixer la presidenta de la formació, Susanna Vela, “esperàvem millors resultats”, i també a la capital, on sí que els socialdemòcrates han guanyat un conseller.
Pel que fa a Liberals d’Andorra, i gràcies a les diferents coalicions, la formació comptarà amb representants a Andorra la Vella, Encamp, la Massana i a Ordino, on a més a més Eva Choy serà la cònsol menor.
Per la seva part, Terceravia assoleix el gran objectiu que tenia en els comicis, que no era altre que recuperar el Comú de Sant Julià de Lòria gràcies al triomf del tàndem Josep Majoral i Mireia Codina, però malgrat incrementar el global de vots, punxa en el seu intent de consolidar el projecte a nivell territorial, ja que,a excepció de la capital, amb la llista que liderava Emi Matarrodona, a la resta de parròquies on es presentava no arriba al 10% dels vots.
Progressistes-SDP, en el marc de les coalicions amb Demòcrates i Liberals, obté un representant a Ordino i un a la capital, i dobla així l’únic conseller de Comú que tenia en aquest mandat a Sant Julià.
Precisament a aquesta parròquia irromp amb força Desperta Laurèdia liderada per Cerni Cairat, que obté el suport de 970 electors i aconsegueix tres consellers de Comú.
A Canillo, Objectiu Comú assoleix el 40,28% dels sufragis i tindrà dos consellers a la corporació parroquial, mentre que a Ordino, l’excònsol Enric Dolsa, amb X’Ordino, queda en segona posició amb el 24,5% dels sufragis i tornarà al consell de Comú, on també hi serà la cap de llista de MovemOrdino, Sandra Tudó.
Finalment, i després d’aplegar el 23,2% dels vots, Agrupament Encampadà aconsegueix entrar un conseller al Comú d’Encamp.
 
Davalla la participació
La participació registrada va ser de 15.732 persones, un 56,54% del total del cens, de 27.823 electors, segons les dades facilitades pel ministre portaveu, Eric Jover, al tancament dels col·legis. Així, la participació es va situar 4,23 punts per sota de les eleccions comunals del 2015 (60,77%) i va ser 11,73 punts  inferior amb relació a les generals de l’abril passat (68,27%). En aquest sentit, Jover va recordar que “és habitual que a les comunals hi hagi una diferència a la baixa respecte a les generals”, tot i que va qualificar la baixada de participació registrada de “significativa”.
Quant a les possibles causes, el ministre va apuntar a la davallada de la Massana, “lògica quan hi ha només una llista”, i va posar feina als nous equips comunals, que hauran de “reforçar el missatge de la importància que tenen les parròquies i els comuns”, una administració “propera i amb més competències que els poders locals dels països veïns”, i “fer pedagogia del model institucional”.
D’altra banda, el vot per dipòsit judicial feia intuir una caiguda de la participació. Malgrat que en nombre absolut, amb l’augment del cens, va haver-hi més vots que fa quatre anys, en percentatge va ser 1,63 punts inferior. Així, segons les dades facilitades pel ministre portaveu, el vot per dipòsit judicial va ser de 5.569 sufragis, un 20,37% del cens electoral.
eleccions comunals
Gili
Majoral
DA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte