Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, en la compareixença d’avui posterior al consell de ministres.
El titular de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, en la compareixença d’avui posterior al consell de ministres.

Govern adquireix nou edificis per fer 147 pisos de lloguer assequible


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

En el marc del programa d’adquisició pública en règim de compra i arrendament d’habitatges, el Govern ha acordat avui la compra de cinc edificis i el lloguer de quatre immobles més per destinar-los a habitatges de lloguer a preu assequible, segons ha anunciat el titular de Territori i Habitatge en funcions, exercint també ahir de ministre portaveu. Víctor Filloy, que ha recordat que l’executiu comptava amb un pressupost de 19 milions d’euros, 11 per a la compra i 8 per a l’arrendament, ha destacat que amb l’adquisició d’aquests nou edificis s’estima incorporar al parc públic d’habitatge a preu assequible fins a 147 habitatges.

El ministre ha detallat que es va rebre l’oferta d’onze edificis, vuit hotels que hauran de fer el canvi d’ús a residencial i tres edificis plurifamiliars, així com de dos terrenys sense edificar que es van descartar perquè no eren l’objecte del concurs convocat. Dels edificis, quatre a Sant Julià de Lòria, tres a Andorra la Vella, dos a Ordino, i un a Encamp i Canillo, set corresponien a ofertes sota la modalitat de venda i amb una estimació de 125 habitatges i quatre en la modalitat d’arrendament, amb una estimació de 61 habitatges.

En el cas de la compra, les ofertes dels propietaris sumaven 22.381.387,52 euros, mentre que la taxació pericial immobiliària va ser de 24.945.648,96 euros, de manera que els propietaris han aplicat una mitjana de descompte d’un 37,95%, tal com ha precisat el ministre, que ha explicat que en el cas dels lloguers l’import de les ofertes era de 6.634.862,70 euros, amb una mitjana del percentatge de descompte d’un 24,42% respecte de la taxació pericial immobiliària.

Finalment, l’executiu ha optat per adjudicar la compra de cinc edificis amb una estimació de 86 habitatges per 10.627.704,78 euros i el lloguer, per trenta i en un cas cinquanta anys, de quatre edificis amb una estimació de 61 habitatges per 6.634.862,70, tal com ha exposat el ministre, que ha revelat que la taxació per a la rehabilitació d’aquests 147 habitatges ascendeix a 11.615.073,51 euros.

Quant als altres dos edificis de compra amb una estimació de 39 habitatges, ubicats a la capital, Filloy ha explicat que tot i quedar fora “per un tema de pressupost” el Govern té “interès” per adquirir-los, motiu pel qual es buscarà un acord amb els propietaris per tal que els “reservin” perquè la seva compra es pugui executar durant la següent legislatura a través d’un crèdit extraordinari d’11.753.682,74 d’euros.

Precisament, el ministre ha admès que el crèdit extraordinari hauria de preveure també una dotació per a la rehabilitació per poder començar a actuar en algun dels immobles. En aquest sentit, Filloy, que ha explicat que uns treballs d’aquestes característiques poden durar de mitjana entre un any i mig i dos anys, ha evidenciat la voluntat que a finals d’aquest mateix any es pugui treure ja la licitació d’aquests treballs, un cop es tanquin els acords i les escriptures públiques amb els propietaris i es faci la licitació del projecte de rehabilitació.

Altres actuacions
Al marge dels 186 habitatges que es preveuen amb el programa d’adquisició pública, Filloy ha detallat també altres actuacions, algunes ja en marxa, que permetran incorporar al parc públic fins a 310 habitatges.

Així, el ministre ha incidit en la construcció de l’edifici de la Borda Nova amb 44 habitatges, l’adquisició, anunciada en campanya electoral, dels dos blocs del complex Ribasol del Comú de la Massana que representarien 42 habitatges i la construcció de l’edifici d’habitatges de preu assequible a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany amb col·laboració amb el Comú i que aportaria al parc entre 36 i 40 habitatges. A més, Filloy, que ha recordat que el Govern té drets d’adquisició preferent en transmissions derivades d’insolutumdació en pagament d’una garantia real d’hipoteca o d’execució forçosa, ha apuntat també a l’adquisició dels terrenys de l’antiga Clínica de Santa Coloma.

“Cansament” després d’una legislatura “dura i difícil” 

“Ha estat una legislatura dura, difícil per la necessitat que s’hagués de donar respostes immediates, cosa que en matèria d’habitatge no és possible, i hi ha cert cansament. Se’m fa difícil valorar més enllà del final d’aquesta legislatura”. D’aquesta manera ha respost el titular de Territori i Habitatge en funcions en ser interpel·lat sobre si li agradaria seguir al capdavant del ministeri per veure la culminació de tots els projectes endegats. Víctor Filloy ha admès que “s’hauria pogut anar més ràpid però partíem de zero”.

lloguer assequible
Govern
Habitatge
pisos

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ja veurem com d'assequibles són (amb els avals per hipoteques ja ens l'heu clavat sense vaselina)

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte