Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó mira a l’exterior de l’edifici del Consell General abans de la seva intervenció, aquest dimecres.
La ministra Sílvia Calvó mira a l’exterior de l’edifici del Consell General abans de la seva intervenció, aquest dimecres.

Govern aplica el calendari per la taxa carboni i se’l salta pels plàstics d’un ús


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

La taxa als carburants ha estat tema de debat aquest dimecres a la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, davant la qual ha assistit la ministra Sílvia Calvó. El motiu de la compareixença era presentar les accions realitzades previstes a la declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica, aprovada fa un any. Una de les mesures incloses en el text és la implantació d’una taxa als hidrocarburs. La iniciativa aixeca recels a Terceravia i és així com el conseller general Oliver Alís ha lamentat la “precipitació” del Govern en aplicar aquest nou impost malgrat la crisi sanitària i econòmica. Calvó ha justificat la decisió recorrent al calendari fixat en la mateixa declaració, que diu que la taxa ha d’estar adoptada abans del 2022.

Aquest argument sembla no ser vàlid pel que fa a la prohibició dels plàstics d’un sol ús. La declaració preveu que a partir del 2021, és a dir en l’any en curs, aquests productes han de desaparèixer dels comerços. En aquest cas, però, la mesura s’aplicarà amb retard (la llei que ho regularà s’entrarà a tràmit abans de l’estiu). La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ho ha atribuït al fet que es vol tenir el text “al màxim” de consensuat amb els diferents sectors i que això no ha estat possible degut a la crisi sanitària.

Calvó ha reiterat que la taxa pot arribar a representar com a màxim 30 euros més a l’any en gasoil de calefacció per una família que viu en un pis i de 36 euros a l’any per al carburant de locomoció. Per compensar-ho, ha indicat que s’han previst ajuts de fins al 50% per canviar a sistemes de calefacció més eficients i una reducció del preu dels abonaments del transport públic aquest any a més d’una millora en la qualitat de cara als propers exercicis. La ministra ha insistit que el preu del carburant no serà més car que a Espanya i França i que no es perdrà la competitivitat, ja que a Andorra no hi ha hagut l’evolució en la pressió fiscal sobre els hidrocarburs durant els darrers 10 anys que s’ha produït als països veïns.

Així mateix, Calvó s'ha mostrat a l’espera que el Consell General doni llum verd a la taxa per unanimitat, tal com va fer amb la declaració d’emergència climàtica. Alís no ha deixat clares les intencions de Terceravia però ha advertit que el context ha canviat respecte del moment en què es va aprovar la declaració. “Em preocupa el neguit de les famílies”, moltes amb ERTOs o cobrant el salari mínim “i els empresaris, que si no fos pels ajuts molts ja haurien tancat”, ha dit. I quant al Renova, ha destacat que, tot i ser un bon programa, “no tots els particulars hi poden fer front”. Per tant considera “una fal·làcia dir que gràcies al programa les famílies amb dificultats podran reduir la despesa energètica”.

En la compareixença, Calvó també ha anunciat que es treballarà per homogeneïtzar la informació sobre la despesa energètica dels vehicles als concessionaris per tal de fer-ho més pedagògic. Així, a preguntes del conseller general socialdemòcrata Roger Padreny, s'ha mostrat oberta a adoptar el sistema d’etiqueta energètic per als cotxes. A més ha informat que gràcies al pla Renova han crescut en 95 les instal·lacions de projectes fotovoltaics en edificis i la tendència és a l’alça. FEDA també té projectes de més envergadura en aquest sentit (com el parc fotovoltaic a Grau Roig, que es pren com una prova pilot) i abans de l’estiu s’aprovarà el reglament que ha de permetre al sector privat participar en iniciatives d’aquest tipus a través de concessions.

També ha parlat de la mobilitat sostenible. En aquest marc ha explicat que s’està treballant en un estudi de viabilitat del transport per cable, tot i que no ha pogut donar més detalls. Així mateix se seguirà avançant en el projecte de transport públic intermodal, que també ha d’incloure el cotxe compartit. La intenció és que aquest mitjà de transport es pugui afegir a l’aplicació Mou T_B. Ara s’hi han incorporat la bicicleta elèctrica compartida i s’està treballant per introduir-hi les línies de bus comunals i els aparcaments.

En una de les intervencions, Padreny també ha recordat que ara estan a sobre de la taula dos projectes que poden afectar el paisatge i d’aquí la importància de l’exemple del ministeri liderat per Calvó que té un “paper cabdal” per fer arribar el missatge a la ciutadania i a totes les administracions.

Els punts de la declaració, en curs o acabats

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha explicat que de les 28 accions previstes a la declaració d’emergència climàtica, gairebé la totalitat estan acabades o en curs. Així tan sols falta per iniciar les mesures relatives a l’aigua, que es preveuen impulsar de cara al 2023. Ara s’està treballant en la llei de l’economia circular, que entrarà a tràmit aquest període de sessions, i la llei òmnibus per la pràctica agrícola i ramadera. També s’està preparant un reglament de la contaminació lumínica.

Estudi per reduir la incineració de residus

El nou Pla Nacional de Residus inclourà un estudi de viabilitat sobre la reducció de la incineració de residus. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha assegurat que la disminució de l’activitat al forn no ha de suposar cap dificultat per al funcionament de la xarxa de calor d’Andorra la Vella, que funcionarà amb l’energia resultant de la crema de residus. Calvó ha indicat que la producció d’energia va vinculada al poder calorífic dels residus, que és variable en funció de la composició d’aquests. Així ha dit que impulsar la recollida selectiva pot suposar més poder calorífic.

 

 

 

taxa
hidrocarburs
taxa carboni
emergència climàtica

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quin drama veure com els radicals del medi ambient controlen tota la economia sense tenir en conpte la situació q vivim. Si al medi ambient, pero no aixi

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte