Diari digital d'Andorra Bondia

Govern, DA i PS acorden tirar endavant el pacte d’Estat de la Seguretat Social


Escrit per: 
Redacció

Moderadament esperançats que es pugui arribar a un pacte d’Estat sobre la reforma de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el model sanitari.

Aquest era el sentiment que expressaven els dos grups parlamentaris, i també el Govern, després de la reunió que van mantenir ahir. Totes tres parts consideren que l’important és prendre mesures per assegurar la “viabilitat” del sistema, i per fer-ho han establert un calendari de reunions setmanals, que ja començaran de forma imminent “per treballar ràpidament”.
La trobada d’ahir va servir sobretot perquè s’esvaïssin els “núvols” que els socialdemòcrates tenien sobre la negociació i “assentar una metodologia de treball”. Així, el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, es va donar per satisfet de les explicacions ofertes per la majoria perquè no s’aposta per “l’autofinançament” dels serveis  i “perquè el que es vol fer no és un canvi de model, sinó una reforma de l’actual”. Malgrat tot, va indicar que caldrà aclarir què volen dir els demòcrates quan afirmen que el model ha de ser “sostenible”, perquè els socialdemòcrates entenen que la Constitució és clara quan diu que “s’ha de garantir un sistema de seguretat social”. 
La clau, pel PS, és que en la negociació es respectin els principis de l’Estat del benestar, tot i que accepten que hi ha “disfuncions” a la llei que s’han de solucionar. “Per poder pactar s’han de posar sobre la taula els continguts, i avui encara no ho han fet”, va recalcar Bartumeu, que també va advertir que “a patir d’avui no acceptarem que ens diguin que estem retardant la negociació”. D’aquesta manera la reforma podria estar pràcticament enllestida en uns tres mesos, segons Bartumeu.
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va negar que el seu grup tingui un plantejament neoliberal, sinó que vol mantenir “l’equitat i la cohesió social”. Baró va argumentar que la reforma ha de servir precisament per mantenir en el temps l’Estat del benestar. “Cal reformar el model de seguretat social per fer-lo sostenible”, va dir el líder parlamentari dels demòcrates. Baró va indicar també que esperen propostes dels socialdemòcrates “perquè no volem que les converses siguin un monòleg per part nostra”.
El cap de Govern, Antoni Martí, va celebrar la “bona predisposició” dels socialdemòcrates a la negociació i va explicar que no es tracta de fer un nou model de seguretat social, sinó “un model que sigui sostenible i raonable” per evitar un creixement desmesurat del deute de la CASS, que es preveu que se situï enguany al voltant de 40 milions d’euros.

Rebaixa de les tarifes de responsabilitat en els pròxims quinze dies
“El Govern assumeix des del primer dia les seves responsabilitats.” Així de contundent es va mostrar la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, en acabar la reunió d’ahir per reprendre les converses en relació amb el pacte d’Estat sobre el model de seguretat social. I va donar proves que això és així, anunciant que s’està treballant per revisar a la baixa les tarifes de responsabilitat, una mesura més que pretén fer front a la situació deficitària que passa la parapública. Les noves tarifes s’aprovaran en quinze dies, un cop es disposi de l’informe favorable del consell d’administració de la CASS i s’hagi informat els professionals. La definició de la cartera de serveis, la revisió dels convenis entre els diferents professionals i institucions (SAAS, CASS, ministeri), la modificació de les nomenclatures i el control de les baixes són altres mesures que s’estan fent des del ministeri. El cap de Govern, Antoni Martí, va dir que es demostra així que els afectats per les mesures de contenció que s’apliquen no són només els usuaris, com vol fer creure el PS.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte