Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern buscarà pisos buits per llogar-los o comprar-los.
El Govern buscarà pisos buits per llogar-los o comprar-los.

Govern es planteja comprar pisos buits per destinar-los a lloguer


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

El Govern està analitzant “solucions més radicals” de les adoptades fins ara per mirar de trobar sortides a la problemàtica de l’habitatge, ja que es considera que la situació és “d’urgència social”. Concretament, s’està analitzant la possibilitat de comprar o llogar pisos i edificis buits per destinar-los a lloguer residencial. Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, en una entrevista en un mitjà de comunicació, en la qual ha admès que la proposta tampoc és senzilla perquè “hi ha molt poca oferta disponible encara que sembli que hi ha molts pisos buits”. En tot cas, va assegurar que “ens esforçarem per trobar pisos buits o alguns d’ús turístic” per poder-los destinar a lloguers a preus assequibles.  Espot, però, no ha concretat el cost que podria tenir aquesta mesura, ja que ha apuntat que “dependrà de l’oferta disponible”.

“Entenc que la gent estigui preocupada, però que tinguin el convenciment que el Govern no defuig les responsabilitats i no neguem la problemàtica de l’habitatge”, ha sentenciat, deixant clar que si s’ha arribat a aquest extrem és perquè l’Executiu ja ha tocat totes les tecles que tenia a l’abast i els efectes no han estat suficients per posar solució a la problemàtica.

De fet, ha anat un pas més enllà i ha reconegut “sense embuts que les mesures adoptades de moment no són prou efectives”. Amb tot, ha defensat que sí que s’han posat les bases per a les polítiques que s’han de fer a mitjà i llarg termini. Per això, ha insistit, “entenc la decepció d’una part de la ciutadania respecte al tema de l’habitatge”.

Ara bé, també ha assenyalat que “el Govern no té a l’abast totes les palanques per resoldre aquesta problemàtica i no tenim tota la responsabilitat del que succeeix”. Segons Espot, el problema “no es resol amb més intervencionisme”, perquè si no es desincentiva que els propietaris privats construeixin nova oferta de lloguer. Arribats a aquest punt, ha assenyalat també els comuns com a element imprescindible per a la solució, si bé va ser crític amb la tasca feta fins ara. “Tenen potestat amb les cessions econòmiques o en els tributs i impostos”, ha apuntat el cap de Govern, que ha afegit que realment poden fer polítiques perquè els privats facin habitatges per destinar-los al lloguer amb una funció social. “Alguns ho han fet, però en altres sembla que la problemàtica no vagi amb ells”, ha retret, apel·lant directament a Escaldes, “però no específicament”, si bé ha indicat que potser a la parròquia liderada per Rosa Gili “és on menys avenços s’han fet per ajudar els propietaris privats, tot i que també hi ha altres parròquies amb marge de maniobra que també han d’agafar cartes en l’assumpte”.

Borda Nova
Igualment, també va admès que el projecte de pisos a preus assequibles de la Borda Nova també s’està desenvolupant més lentament del que es voldria, però ha recordat que els mecanismes de contractació pública de l’Administració fan difícil córrer més quan “hi ha una urgència”. Per això considera que la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge ajudarà en aquest camp, ja que tindrà “més facilitats”.

Multifuncional més tard per l’encariment de les obres
El cap de Govern ha obert la porta a endarrerir una mica els terminis de licitació del recinte multifuncional per tal d’evitar un encariment desmesurat del projecte. En aquest sentit ha indicat que un cop s’hagin estudiat els punts a favor i en contra que tenen les dues opcions d’ubicació que ara mateix hi ha sobre la taula: els terrenys de la Margineda i l’estadi comunal, també s’haurà de valorar el cost. I és que ha apuntat que allò que es va pressupostar ara fa dos anys, segurament “no tindrà res a veure” amb el que costaria ara. Per tant, “potser haurem de contemporitzar i deixar-ho tot preparat per quan els costos de les obres s’estabilitzin i puguem licitar-lo”. També ha destacat que “no s’han adoptat compromisos que hagin suposat una càrrega econòmica que després no serveixi per a res”, i va deixar clar que el projecte és una prioritat per a aquesta legislatura.

Retrets al PS i Terceravia per la reforma del sistema de pensions
Xavier Espot ha estat clar a l’hora de dir que la reforma del sistema de pensions no estarà feta abans del final de la legislatura i que per tant, serà durant la pròxima campanya electoral que es donarà “una bona ocasió perquè tothom posi damunt la taula les seves propostes”. D’aquesta manera ha assegurat que fins ara “les úniques propostes realistes” han vingut de la mà de la majoria parlamentària. “Les úniques solucions racionals i que realment tenen un fonament i albiren possibles solucions són les del consell d’administració de la CASS que els tres grups de la majoria s’han fet seves i que són les que defensa el Govern”.

En aquest punt, precisament, ha estat molt crític amb els grups de l’oposició. A Terceravia els ha retret que no hagin fet “cap proposta” i va assegurar que “comença a ser hora que es posicionin sobre el fons de la qüestió perquè és un problema suficientment important”.

En el cas del PS els ha demanat que parlin “alt i clar”. Des del seu punt de vista “és molt fàcil dir que tot el que es cotitza a la branca general passi a la de jubilació”, però amb aquesta fórmula, s'ha preguntat, “com financem les despeses mèdiques i sanitàries?”. El líder de l’Executiu ha deixat clar que amb els ingressos del Govern “no ho podem fer” i per tant, des del seu punt de vista és una solució que implicarà “sense cap dubte apujar enormement la càrrega fiscal”. “I no em serveix d’excusa que els més rics pagaran més perquè ni de bon tros recaptarem tot el que necessitarem per compensar”, ha etzibat, reclamant que “siguin clars i quantifiquin quant s’haurà d’apujar l’IRPF i l’impost de societats no a les rendes més altes, a tots els ciutadans”.

Per això ha exposat que en funció de qui acabi governant, tan sols iniciar la legislatura s’hauria de tirar endavant el text legislatiu que implementi les mesures.

Govern
pisos buits
lloguer

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Regule verdaderamente los alquileres y mejore los salarios!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte