Diari digital d'Andorra Bondia
 El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el text final del projecte de llei d’igualtat.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el text final del projecte de llei d’igualtat.

Govern farà un pla per a la igualtat efectiva home-dona cada quatre anys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern haurà de fer cada quatre anys un pla per a la igualtat efectiva home-dona. Així ho recull el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, aprovat ahir per l’executiu, i que, segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, recull bona part de les aportacions fetes per les associacions de dones.
De fet, el text inicial ja preveia la realització d’un pla integral per a la igualtat i la no-discriminació, iniciativa que havia d’incloure un programa d’inserció laboral per a les persones en situació de vulnerabilitat, un programa amb mesures específiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral i un pla d’inclusió de persones nouvingudes, així com campanyes de sensibilització. No obstant, un cop analitzades les aportacions fetes al text, s’ha decidit ampliar aquest aspecte amb el pla per a la igualtat efectiva home-dona en el qual, segons va precisar Espot, s’inclouran les mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
Malgrat que no serà fins que s’aprovi la llei que es començarà a “dotar de contingut” aquest pla, el ministre sí que va avançar que sectors com el comerç, l’hostaleria i la restauració, on d’entrada sembla més difícil la conciliació laboral i familiar, seran prioritaris i “es buscaran acords amb els treballadors i empresaris”.
D’altra banda, i recollint les aportacions d’Andorra Feminista, el text concreta una mica més l’Observatori per a la igualtat, que, com va recordar Espot,  “permetrà obtenir informació i dades de la situació de la igualtat al país i en facilitarà així les polítiques”, i especifica quan es parla de discriminació per raó de sexe o gènere que es tracta del femení.
Així mateix, Espot, que va recordar que es tracta d’una llei marc i que recull gran part de les prioritats que es van establir al Llibre blanc, va destacar el fet que el text obre la porta que es puguin incloure clàusules socials en els processos de contractació pública. D’aquesta manera, va continuar el ministre, aquelles empreses que disposin de plans d’igualtat, tinguin en compte la conciliació de la vida laboral i familiar o formin part de la xarxa d’empreses inclusives rebran més punts a l’hora d’optar a les contractacions de l’Administració.

Prova pilot per flexibilitzar la jornada laboral a l’Administració

Tal com s’havia compromès amb els representants dels sindicats i amb la voluntat de promoure la conciliació de la vida laboral i personal dels treballadors públics, el Govern va acordar ahir una flexibilització de la jornada laboral del personal del cos general de l’Administració, segons va informar el ministre portaveu.
Jordi Cinca va precisar, però,  que aquesta iniciativa es posarà en marxa inicialment com a prova pilot, entre el 10 de setembre i el 31 de desembre, i que després d’aquests quatre mesos se n’avaluarà el funcionament i es decidirà si cal donar-li continuïtat o no.
Concretament, va detallar Cinca, es proposen tres opcions de jornada laboral i serà cada departament el que triarà la que millor s’escaigui al seu funcionament. Així, es podrà mantenir l’horari actual, amb 8  hores i 15 minuts diàries, de dilluns a dijous, i 7 hores els divendres i les setmanes de jornada intensiva. 
Qui ho desitgi podrà optar també per una jornada laboral  ininterrompuda de 7 hores i 45  minuts diàries,  de dilluns a divendres, i de 7 hores i 30 minuts aquelles setmanes de jornada intensiva. Finalment, es preveu també una nova jornada laboral partida de 7 hores i 45 minuts diàries, de dilluns a divendres, i de 7 hores i 30 minuts les setmanes de jornada intensiva. 
A més a més, s’amplia també la franja horària d’entrada dels treballadors públics, que podran accedir al seu lloc de treball entre les 7.30 i les deu del matí. També es  proposa per a les jornades partides una aturada d’un mínim de 30 minuts i d’un màxim de 2 hores, així com una pausa de 20 minuts per a les jornades ininterrompudes i de 20 minuts o bé de 10 minuts al matí i a la tarda per a les jornades partides.

Interior descarta un cas de tràfic d’éssers humans

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va confirmar ahir l’activació del protocol previst en la Llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes arran de la investigació oberta per un presumpte cas d’explotació laboral a quatre treballadors d’una cafeteria de la Massana que haurien estat contractats il·legalment.
Espot, que va voler deixar clar que la investigació es troba encara “en una fase molt embrionària”, va precisar, però, que després de verificar les condicions de salut, de l’habitatge i de com van arribar al país els afectats es va descartar que es tractés d’un cas de tràfic de persones. Per aquest motiu, i tal com preveu la Llei d’immigració, es va donar un marge de vuit dies a aquests treballadors perquè regularitzin la seva situació al país. 
Així mateix, i al marge dels expedients administratius oberts per Inspecció de Treball i la policia, Espot va explicar que s’ha posat el cas en coneixement de la justícia i la fiscalia per si els fets investigats poden ser constitutius d’algun delicte penal. Des del ministeri es desconeix si les persones afectades han abandonat o no el país.

Govern
farà
pla
igualtat
efectiva
home-dona
quatre anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte