Diari digital d'Andorra Bondia

Govern i comuns treballen per facilitar l’obertura de comerços en zero dies


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: SGFA


El Govern i els comuns treballaran per possibilitar que l’obertura dels comerços en zero dies sigui una realitat en breu. La intenció és tancar un reglament que simplifiqui els procediments durant el mes que ve.

Aquest text pot ser aprovat per l’executiu en els pròxims dos o tres mesos. Aquest és el calendari fixat pel ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i que va presentar ahir en una reunió mantinguda amb els cònsols de les set parròquies.
Segons va exposar Alcobé, aquest procediment abreujat d’obertures comercials requerirà una declaració responsable  de l’empresari i posteriorment un control per part de l’administració. Això permetrà que “qualsevol persona que tingui drets a Andorra pugui obrir un comerç en zero dies”, va afirmar.
Encara que la voluntat del Govern és que la majoria dels establiments es puguin obrir sense requerir una autorització prèvia de l’administració, el titular d’Economia va indicar que hi ha algunes salvaguardes que caldrà preservar. En aquest sentit va remarcar que en certes activitats comercials és necessari un control previ. Un exemple és el sector de la salut, que requerirà del vistiplau de l’executiu abans de la posada en marxa de l’activitat.
Alcobé també va recordar que el 2010 el Govern ja va aprovar un reglament que simplificava les obertures comercials a cinc dies. Tot i així, avui només un 40% dels establiments que es munten ho fan acollint-se al procediment simplificat. La intenció de l’executiu és passar d’aquest 40% al 80% (ja sigui en cinc dies o en zero). Alcobé va explicar que amb aquesta mesura s’eliminaran tràmits que són innecessaris o es resumiran.
Aquesta possibilitat ja s’ofereix als països veïns, mentre que al Principat sovint es requereix entre un o dos mesos per disposar de l’autorització del Govern. De fet, el ministre d’Economia i Territori va apuntar que la simplificació dels tràmits en tots els àmbits és una de les prioritats tant de l’executiu com dels comuns, per ser així una administració més propera als ciutadans. Alcobé va afegir que la reactivació passa per simplificar procediments.
El cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, que va actuar com a portaveu dels mandataris comunals, va posar en relleu la iniciativa del Govern, ja que  és una demanda que també els arriba dels ciutadans. Mas va remarcar que aquest serà una avantatge important i va apel·lar a la responsabilitat dels sol·licitants.

Llei del sòl

Una altra de les reunions que mantindran els cònsols i el Govern a curt termini girarà a l’entorn la modificació de la Llei d’ordenament del territori. Tal com va indicar Alcobé, aquest és un text que cal modificar com més aviat millor. Així, va recordar que el pròxim agost el Comú de Sant Julià de Lòria ja podrà actualitzar el pla urbanístic parroquial (POUP). Per aquest motiu, la intenció de l’executiu és establir les bases del nou marc urbanístic del país abans que el primer Comú pugui revisar el seu POUP.
Mas va coincidir que la llei del sòl és un text important que cal analitzar. Al mateix temps va recordar que el sector de la construcció passa per moments força crítics i que s’ha d’actuar per reactivar-lo. El cònsol va concloure que aquesta tasca coincideix amb un bon moment, ja que properament arribarà el termini per revisar tots els plans d’urbanisme.

Obertura econòmica

Durant la trobada, el ministre d’Economia i Territori també va informar els cònsols sobre el projecte d’obertura econòmica. Alcobé va explicar que la intenció era fer participar els comuns (com a part del sector públic que són) d’aquest “procés d’obertura global”.
El portaveu dels cònsols va remarcar que per als comuns aquesta explicació ha estat molt enriquidora perquè van poder detectar amb quin esperit vol enfocar el Govern l’obertura econòmica. Al mateix temps va posar en relleu que els comuns “tenen una incidència directa en aquest projecte”. Mas va afegir que “vista la situació d’An­dorra, això és important per assolir un nou model econòmic” al Principat.
Mas també va posar de manifest la bona relació que hi ha entre els comuns i l’executiu, així com la coordinació en el treball que serà necessària per afrontar altres qüestions.

Simulacions per proposar com calcular l’endeutament

La necessitat de modificar la Llei de finances comunals també es va posar sobre la taula. En la trobada, el Govern va demanar als comuns que facin simulacions dels tres últims exercicis perquè, a partir d’aquí, els mateixos cònsols proposin la fórmula per calcular el límit d’endeutament.
Mas va recordar que en el darrer mandat els comuns i el Govern pràcticament van acordar fixar aquest sostre a partir de la mitjana dels ingressos dels últims tres anys. Sobre aquesta qüestió creu que “és un acord que s’haurà de reprendre”. També va esmentar la Llei de transferències. En aquest cas, les corporacions assenyalen l’eliminació de l’obligatorietat de destinar el 80% de les transferències a inversió. La previsió és que a partir del treball realitzat durant el consolat anterior els actuals mandataris puguin avançar en les properes reunions de cònsols. Alcobé va indicar que també cal modificar el text per simplificar i aclarir alguns aspectes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte