Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada d’ahir entre els representants dels sindicats de l’Administració i els membres de l’executiu.
Un moment de la trobada d’ahir entre els representants dels sindicats de l’Administració i els membres de l’executiu.

Govern i sindicats s’emplacen a una darrera trobada per buscar un acord


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La segona trobada per abordar la reforma de la Llei de la funció pública entre els representants sindicals dels treballadors de l’Administració i membres del Govern, encapçalats per la ministra de la Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va acabar ahir, igual que la de dimecres passat, sense cap acord. 
Així ho van explicar, després de gairebé dues hores i mitja de reunió, el portaveu dels sindicats de l’Administració, Gabriel Ubach, i la ministra Descarrega, que es van emplaçar a una nova trobada dilluns vinent, aquesta sí, ja de caixa o faixa, per veure si es pot assolir algun tipus d’acord, com a mínim en alguns aspectes del projecte de llei de la funció pública.
I és que, igual que va passar en la segona reunió, la visió d’uns i altres sobre el seu desenvolupament continua sent prou distant. Així, mentre que per Ubach “continuem sense cap acord” i l’únic que és clar és que “tenim posicions divergents”, Descarrega, que va destacar que “s’ha treballat de manera intensa”, vol “pensar que en part dels neguits que hi havia a l’inici d’aquestes reunions de treball haurem assolit algun acord”.
Sigui com sigui, pels sindicats “és el Govern qui té sobre la taula les possibilitats de fer l’acord”. En aquest sentit, Ubach, que va recordar les tres propostes fetes amb relació al model retributiu –mantenir els triennis; quinquennis proporcionals a un valor de 173,20 euros; i un quinquenni amb valor de 150 euros però una jornada de 35 hores–, va instar l’executiu a “assumir responsabilitat” i deixar de responsabilitzar de la situació a governs anteriors per poder arribar “al millor desenvolupament de la llei i que pugui perdurar en el temps i no s’hagi de canviar d’aquí a quatre dies”.
I és que, pel portaveu dels sindicats de l’Administració, si es vol canviar la Llei de la funció pública s’ha d’estar disposat a assumir-ne el cost, un cost a més que “no ha de recaure en les costelles dels treballadors i treballadores de l’Administració”. Per això, Ubach considera que “està fora de lloc que es digui que no es pot assumir el cost de regularitzar a tothom dins l’Administració en el lloc que li pertany”, però sí “que tinguem diners per a altres coses”, motiu pel qual demana a l’executiu que prioritzi.
Per la seva part, Descarrega, que va precisar que en la trobada d’ahir es van acabar de revisar una vintena d’articles i dues disposicions finals del text per acabar de comentar els punts de la llei que havien demanat els representants dels treballadors, va explicar, amb relació a les propostes dels sindicats, que “s’acabaran de valorar les tres” tot i que va recordar que” qualsevol increment del preu del quinquenni representa un increment proporcional a nivell de pressupost per al Govern”.
Així mateix, Descarrega, que va insistir en la necessitat de “mantenir un equilibri amb la sostenibilitat i la racionalització de la despesa”, va explicar que en la reunió es va presentar també “un primer estudi d’impacte econòmic de les mesures correctores que va proposar el Govern amb relació al punt de partida de l’avaluació d’“acompliment del personal de l’Administració”. La ministra no va voler precisar quin seria aquest impacte tot i que sí que va assegurar que es tracta de “xifres importants” i que, per tant,  “el Govern haurà d’acabar de valorar si es poden assumir i si són sostenibles a nivell pressupostari”. A més a més, i davant aquest impacte, Descarrega va avançar que es treballaran “diferents escenaris dins la proposta de mesures correctores que ja hem compartit amb els sindicats”.

 

Tretzena paga obligatòria per a tots els treballadors

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, va fer arribar ahir una nova  carta al cap de Govern, Antoni Martí, en què, en aquest cas, demana que s’estableixi per llei l’obligatorietat d’una tretzena paga mensual per a tots els treballadors del sector privat. L'USdA fa aquesta petició després d’haver demanat en reiterades ocasions un increment salarial per als treballadors del país i veure la “poca receptivitat” per part de l’executiu.
Així, i després de retreure al cap de Govern la negativa de l’executiu a regular el preu del lloguer, en la carta s’insisteix en la “necessitat imperiosa” que la totalitat dels treballadors del país pugui “gaudir d’un salari digne suficient per poder satisfer el lloguer de l’habitatge i poder dur una vida digna”.
Ubach va voler deixar clar que aquesta demanda, igual que la feta recentment amb relació al preu dels lloguers, posen de manifest que malgrat que alguns consideren que l'USdA no només defensa els treballadors públics, això no és així, si no que mira també pels interessos de tots els treballadors del país, siguin del sector públic o del privat.

Govern
sindicats
darrera trobada
s'emplacen
buscar
acord

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte