Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, responent a la interpel·lació de Pere López aquesta tarda en la sessió de control a l’executiu.
El ministre de Finances, Eric Jover, responent a la interpel·lació de Pere López aquesta tarda en la sessió de control a l’executiu.

Govern manté la negativa a bonificar de forma generalitzada el carburant


Escrit per: 
M.S. / Foto: Demòcrates

El ministre de Finances, Eric Jover, ha reiterat la negativa a fer una bonificació generalitzada del preu dels carburants per a residents i professionals del país tal com ha demanat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en la sessió de control a l’executiu, on ha assegurat que seria una mesura que “tindria un impacte molt positiu” a l’hora de frenar l’escalada de la inflació, ja que tindria un efecte “directament sobre la cistella de preus, indirectament sobre la cadena de distribució i també un efecte psicològic perquè hi ha productes que pugen per la tendència i no per una raó econòmica”.

Jover, que ha coincidit amb López que “s’està vivint una situació complicada”, ha argumentat la negativa en el fet que “des de l’inici de la crisi” des del Govern i les entitats públiques s’han destinat “16 milions d’euros en accions de mobilitat, calefacció i logística per ajudar els ciutadans i el teixit empresarial del país”.

En aquest sentit, el titular de Finances, que ha argumentat també que “els recursos de l’Estat són finits” i que per tant cal “prioritzar i posar-los on siguin més efectius”, ha recordat els 8,5 milions d’euros, més de 3,7 milions des de l’inici de la crisi, destinats a fomentar el transport públic, iniciativa  que amb el bus escolar i els títols de transport gratuïts ha beneficiat fins ara 12.000 ciutadans, els 800.000 euros del programa Engega, els 3,5 destinats al Renova així com la contenció en les tarifes de FEDA, tenint en compte que “el 12% de les llars del país tenen calefacció elèctrica”, mantenint la tarifa bonificada i incrementant la de la resta de ciutadans “amb un augment que no respon als costos”. Així mateix, ha destacat l’increment de les devolucions de l’impost d’hidrocarburs per a aquells vehicles de més de 3,5%.

Des de la bancada socialdemòcrata, López, primer, i Jordi Font, després, han lamentat que “es prioritzi el resultat pressupostari del Govern per davant de l’impacte de l’escalada de preus pels ciutadans”, a la vegada que han recordat que “el 85% dels industrials del país treballen amb vehicles inferiors a les 3,5 tones”, de manera que “queden fora de la mesura”.

Educació aprovarà vuit programes de titulacions d’FP aquest estiu

El Govern aprovarà la setmana vinent el decret de reordenament de la Formació Professional i té previst, durant l’estiu, donar el vistiplau també i publicar vuit programes de titulacions de Batxillerat Professional i de Formació Professional Inicial. Així ho ha explicat la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, donant resposta a una pregunta de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela en relació al reconeixement i homologació dels estudis de formació professional. 

En aquesta línia, la ministra ha destacat que ja s’ha assolit el compromís amb Espanya i França per tal que a partir de setembre puguin “començar els treballs tècnics” per a les homologacions d’aquestes formacions, un treball que es farà també amb Portugal. Precisament, Vilarrubla, que ha assegurat que “hem fet els deures” i “no hem esperat a tenir els programes publicats” per iniciar els contactes per a les homologacions, ha avançat que la setmana vinent hi ha prevista una reunió amb el seu homòleg portuguès.

Per la seva part, Vela, que ha lamentat les queixes d’alumnes perquè aquests estudis no els permeten seguir estudis superiors o treballar a França i Espanya, ha criticat que s’hagués apostat per la “quantitat de titulacions” i no per la “qualitat”.

Nova picabaralla pel paper del CES i el diàleg social

La pregunta de Judith Salazar sobre la feina per donar resposta als incompliments assenyalats pel Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa en el darrer informe sobre el grau d’acompliment de la Carta Social Europea ha desembocat en una nova picabaralla pel rol del Consell Econòmic i Social, després que la parlamentària del PS demanés si el Govern “té previst portar al CES les problemàtiques vinculades al mercat de treball perquè es puguin buscar solucions de manera consensuada”. 

El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha recordat a Salazar que “ja s’han portat al CES qüestions lligades al mercat de treball” i aquesta li ha retret que, com en el cas dels ERTO, es porti “el dia abans” de l’aprovació per part de Govern i simplement amb caràcter “informatiu”. El ministre, molest, li ha recriminat l’exemple i ha recordat que el text per la millora del poder adquisitiu es va portar 15 dies abans.

Defensar la igualtat sense etiquetes

“A Liberals no ens cal dir que siguem feministes perquè sempre hem defensat la igualtat.” Així ho ha assegurat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, responent a una pregunta de la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, a qui ha retret que demanés per unes manifestacions fetes “en el context d’un congrés d’un partit” en una sessió de control. Al seu torn, Salazar ha retret al ministre que al congrés afirmés que el feminisme “només el defensen partits ancorats al segle XX i amb postulats anacrònics” i ha demanat, sense obtenir cap resposta, si la resta del Govern se sentia còmode amb aquestes afirmacions.

Govern
manté
negativa
bonificar
Forma
generalitzada
carburant

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte