Diari digital d'Andorra Bondia
L’oposició va retreure al titular de Finances que, amb el canvi de la llei de l’IS, es va “més enllà” de les exigències internacionals.
L’oposició va retreure al titular de Finances que, amb el canvi de la llei de l’IS, es va “més enllà” de les exigències internacionals.

Govern obre la porta a una reforma global de l’IS i que tributin els OIC


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

El Govern va obrir ahir la porta a tirar endavant una reforma més global de la Llei de l’impost sobre societats que, al marge de la qüestió de les deduccions, plantegi algun tipus de tributació per als organismes d’inversió col·lectiva (OIC), entre els quals les Sicav, que actualment tributen un 0% per aquest impost.
Així ho va apuntar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en el debat del projecte de llei de modificació de la Llei de l’impost sobre societats, aprovada amb el vot contrari dels tres parlamentaris del grup liberal i l’abstenció dels consellers generals del Partit Socialdemòcrata, que van coincidir en el fet que, amb la modificació feta per adaptar la llei a les exigències del projecte BEPS de l’OCDE i del Codi de conducta de la UE, “s’ha perdut una oportunitat” per fer més competitiva i atractiva la fiscalitat del país.
Precisament, dues de les cinc reserves d’esmena presentades pel PS, totes rebutjades, anaven encaminades a fer que els rendiments dels OIC en el moment de passar a la renda tributessin per IRPF i no en seguissin exempts com ara. Cinca, que va assegurar que podria “compartir el fons de la qüestió”, va advertir que acceptar tal com estava plantejada l’esmena socialdemòcrata “podria tenir conseqüències”.
En aquest sentit, el ministre, que va retreure a López que parlés únicament de rendiments i hagués oblidat el balanç de pèrdues i guanys, va precisar que la majoria dels OIC que hi ha al país no són Sicavs gestionades per una família o una societat, sinó les constituïdes per les entitats bancàries per vehicular l’estalvi de petits inversors, i va incidir en la necessitat de diferenciar els dos tipus a l’hora de plantejar qualsevol canvi en la tributació d’aquestes figures. Tot i això, Cinca es va comprometre a “analitzar tot això”, i incloure el PS, el supervisor i el sector bancari, per tal d’obrir un debat “al més ràpid possible” sobre aquesta qüestió.
López va desafiar el ministre a fer aquesta anàlisi i tirar endavant la modificació de la llei de l’IS aquesta mateixa legislatura, tot i que no es va mostrar massa confiat que això acabi sent així. A més, va aprofitar per retreure al titular de Finances que en la modificació de l’IS sí que s’hagués inclòs “amb calçador” també una modificació de l’IRPF. Concretament, per permetre que  a l’hora de calcular les plusvàlues dels actius mobiliaris s’agafi el valor de compra en comptes del que hi havia a 31 de gener del 2014, com marcava fins ara la llei, en el cas d’aquells que hagin sofert pèrdues des de la seva adquisició, fet que permetrà no tributar res.
Pel que fa al debat en si de la llei, i després que es rebutgessin les altres esmenes del PS destinades a allargar un any el període transitori per als règims especials que es preveu eliminar, López, que va recordar que el PS sempre ha donat suport a les mesures d’homologació, va justificar l’abstenció d’aquesta ocasió en el fet que aquest cop s’ha volgut ser “massa complidors” amb les disposicions de l’OCDE i la UE i s’ha optat per eliminar alguns règims especials que, si s’haguessin replantejat, haurien tingut cabuda en la normativa internacional.
En una línia similar es va posicionar el president del grup liberal, Jordi Gallardo, que va insistir que el compliment amb els requeriments internacionals  no pot ser l’únic criteri per tirar endavant modificacions de lleis transcendentals per a l’economia del país. En aquest sentit, Gallardo, que va insistir que “no cal anar més enllà del necessari” i especialment “si pot ser perjudicial per al país”, va remarcar “l’oportunitat perduda” amb aquesta modificació de cara a ser més competitius.
Per la seva part, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit va lamentar que amb el tema del projecte BEPS “es vagi amb retard” i que “cada vegada que anem a negociar a fora perdem plomes”. Tot i això, Naudi, que va advertir que “a l’ocell cada vegada li queden menys plomes”, va apel·lar a la importància de la “imatge internacional” del país per justificar el suport al projecte de llei, i que “si serveix per sortir d’alguna llista millor que millor”.
Des del grup de la majoria demòcrata, Marc Ballestà va destacar els avenços i la feina feta per Andorra, així com la participació en el marc del projecte BEPS, i va incidir que “no s’entendria que després de totes les reformes que s’han fet ara no es complís amb els compromisos contrets”.
Cinca, que va assegurar als parlamentaris que l’atractiu del país no són els règims especials,  sinó el poder mantenir un tipus de tributació competitiu del 10%, va defensar el text, que preveu l’eliminació dels règims de societats que intervenen en el comerç internacional i de societats de gestió i inversió financera intragrup, i modifica substancialment el de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles i el de societats de tinença de participacions en societats estrangeres.

Serveis socials
D’altra banda, i amb l’abstenció dels tres consellers generals del PS, el Consell General va aprovar el projecte de llei de modificació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris per recollir la modificació que es va fer al reglament per tal que els barems patrimonials per poder accedir a les prestacions passin a ser cumulatius.
Finalment el ple, en aquesta ocasió per assentiment de tots els grups, va donar llum verda a la proposta d’aprovació de la ratificació del Tractat constitutiu de la Conferència de ministres de Justícia dels països iberoamericans.

Govern
obre la porta
IS
reforma global
tributin
OIC
Sicav

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte