Diari digital d'Andorra Bondia

Govern pica l’ullet a ApC i retira el text de la tarifa general de taxes al consum


Escrit per: 
Marc Segalés


L’executiu socialdemòcrata, liderat per Jaume Bartumeu, va retirar, en la sessió del Consell General d’ahir, el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes al consum, just abans que la cambra es disposés a debatre l’esmena a la totalitat del text que havia presentat el grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC).

La decisió del cap de Govern va tenir lloc després d’una reunió amb els presidents dels tres grups parlamentaris que es va portar a terme durant la pausa de la sessió decretada pel síndic general, Josep Dallerès, en un gest dels socialdemòcrates que s’entén com d’acostament a ApC.
Precisament, el president del grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va celebrar la decisió ja que d’aquesta manera s’aconsegueix el propòsit del seu grup a l’hora de presentar l’esmena, que no era altre que tornar a treballar un text de manera consensuada.
I és que per Nomen, que malgrat tot va voler desvincular la decisió de les negociacions entre el PS i ApC, “no pot ser que la solució a un problema sigui l’eliminació d’un sector econòmic del país com és el del sucre. En aquest sentit, el líder d’ApC va destacar que el que s’ha de fer és establir una normativa clara de quin és el nivell d’elaboració del sucre perquè sigui considerat un edulcorant i pugui ser exportat així a la Unió Europea.
Bartumeu va justificar la decisió assegurant que “semblava que no havíem donat prou explicacions sobre una qüestió que considerem d’Estat” i, en lloc de “forçar una discussió en absència d’un acord previ”, es va optar per retirar de tràmit la iniciativa “per tornar-la a replantejar parlant amb els tres presidents de grup, amb el dossier de les relacions entre els dos països sobre la taula”.
Per la seva part, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, també va “agrair” la posició del Govern, ja que d’aquesta manera es “podrà treballar la llei conjuntament”.

D’altra banda, el ple del Consell General d’ahir va servir també, amb l’assentiment de tots els grups, per donar llum verda al conveni transaccional en relació amb la cessió, per part d’Espanya, de l’edifici i altres béns de Radio Andorra.
El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va recordar que aquest conveni té com a objectiu culminar “un llarg procés de negociacions” i posar fi a un problema social que es va iniciar amb la fallida de l’emissora. Espot també va destacar que aquesta aprovació té un valor “simbòlic” i que posa en relleu les “bones relacions” que hi ha entre tots dos països.
Ara l’executiu elaborarà un estudi per decidir l’ús de l’edifici històric de Radio Andorra, però en tot cas s’haurà d’esperar que s’acabin les obres que es duen a terme en aquest punt, segons va explicar Bartumeu al final de la sessió.
Així mateix, el ple del Consell també va aprovar, un altre cop per assentiment dels tres grups parlamentaris, el projecte de llei de suplement de crèdit per finançar les despeses derivades de l’aplicació de la legislació vigent en matèria d’ajudes a l’agricultura i a la ramaderia, per un import de 316.185 euros. L’executiu es va veure obligat a demanar el suplement de crèdit ja que la partida del pressupost 2009 destinada a aquestes ajudes no contenia la dotació econòmica suficient.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte