Diari digital d'Andorra Bondia
La delegació del Govern en la seva compareixença davant del Cedaw.
La delegació del Govern en la seva compareixença davant del Cedaw.

Govern porta a la fiscalia l’informe d’Stop Violències davant del Cedaw


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Cedaw

El Govern ha posat en coneixement de la fiscalia l’informe que va presentar Stop Violències davant del Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra les dones de l’ONU (Cedaw) perquè “en prengui les decisions escaients”. L’executiu considera que l’associació va fer afirmacions falses “volgudament per aportar confusió” i que és arran d’aquests elements “esbiaixats” que l’organisme ha fet una interpretació “exagerada” de la realitat d’Andorra. Aquestes aportacions errònies són les relatives a l’educació sexual i a la contracepció, segons va detallar el ministre portaveu, Eric Jover. 
Així mateix va explicar que no és el primer cop que es fan declaracions d’aquest tipus. Segons va informar l’executiu, a banda de les afirmacions davant de la Cedaw, també s’han traslladat a la fiscalia les declaracions de l’entitat en un mitjà de comunicació del país en què es denunciava que el Govern forçava a donar fills en adopció o que s’incapacitaven dones al·legant pobresa. L’executiu, però, no ha posat en coneixement de la fiscalia aquests elements fins després de la presentació de l’informe al Cedaw.
Preguntat sobre si el Consell Superior de la Justícia ha pres mesures per les declaracions errònies que la magistrada Canòlich Mingorances va fer davant del mateix organisme, Jover va informar que no li consta cap moviment i va demanar “no exagerar”, ja que no és especialista en aquest tema. Quant a la demanda de l’ONU de legalitzar l’avortament en quatre supòsits, va expressar el compromís del Govern a oferir acompanyament a les dones que vulguin interrompre l’embaràs i va presentar com a solució el servei integral que es vol posar en marxa en breu. Al mateix temps va afirmar que l’objectiu és compaginar els drets de les dones amb l’estructura institucional del país. Jover també va dir que és un element a tenir en consideració fer una nova consulta al Vaticà sobre la possibilitat que el copríncep episcopal no firmi la llei relativa a l’avortament. 
Les valoracions del Govern van ser compartides ahir pels partits que li donen suport. Mònica Bonell, presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, va destacar el reconeixement del Cedaw als esforços d’Andorra, tant a nivell legislatiu com polític, per erradicar la violència vers les dones i promoure la igualtat de gènere. Amb relació a l’avortament, Bonell es va referir al servei integral, que “donarà resposta a les recomanacions”. Amb tot va reiterar que no es planteja la legalització en els quatre supòsits per tal de mantenir el model institucional i va afirmar que “això no contradiu la voluntat d’avançar en els drets de les dones”. També va indicar que algunes consideracions fetes per Stop Violències no són certes. Tampoc creu que sigui real la manca d’especialització del personal de la justícia. De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, considera que cal atendre les recomanacions de l’ONU, encara que aquestes no tenen en consideració la idiosincràcia del país. Costa va afirmar que “l’objectiu final és clar quin haurà de ser, però també cal saber les limitacions”, i va explicar que el Govern ja està fent passos per acostar-s’hi, com és el servei integral, que “obre noves preguntes”, va dir. Així mateix, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi d’Areny-Plandolit, va remarcar que l’informe del Cedaw recull les aportacions de les diferents entitats que s’hi han dirigit. Per Naudi, el contingut inclou afirmacions que no s’ajusten a la realitat i per això assenyala que el problema és que tan sols Stop Violències, a banda del Govern, va adreçar un informe a l’organisme. Davant d’això es va mostrar en espera que en un futur més associacions hi acudeixin perquè els informes siguin “més plurals” i “tinguin una visió més propera a la realitat”. Pel que fa a la legalització de l’avortament, va lamentar que des del PS es plantegi aquesta mesura sense parlar abans de les conseqüències. Naudi va dir que un canvi constitucional suposaria una aturada del parlament de vuit anys i, per tant, una frenada econòmica i va indicar que primer cal preparar el model. El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, es va limitar a afirmar que “l’avortament és un tema que entra en conflicte amb el model d’Estat que tenim. No hi ha més debat”. En tot cas es va mostrar obert a tornar-ne a parlar. 

Acció feminista, d’acord
Acció feminista, en canvi, va destacar que l’informe del Cedaw referma una de les principals demandes de l’entitat: la legalització de l’avortament. La seva portaveu, Laia Ferré Marot, va remarcar que cal obrir aquest debat perquè avui les dones no tenen els seus drets garantits. Aquesta situació es dona des de l’inici de la cadena, és a dir, quan una dona demana informació a un ginecòleg, ja que pot incomplir la legalitat. També troben insuficient la formació i informació sobre anticonceptius, veuen difícil la implantació del servei integral per l’adequació a la llei, i es pregunten com pot tenir constància el Govern de cap avortament insegur si és una pràctica il·legal. A l’últim, va mostrar la seva sorpresa pel fet que s’atribueixi a Stop Violències afirmacions falses quan el Govern va tenir opció de contestar-les. “S’hauria de parlar de l’informe i no desviar el tema”, va concloure.
Des del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela va dir que el requeriment del Cedaw “és molt clar i cristal·lí” i va reclamar a l’executiu que “es posi a treballar” per legalitzar l’avortament, ja que al Principat s’estan vulnerant els drets de les dones i la mateixa convenció.  Vela, a més, va urgir a impulsar l’observatori i la llei d’igualtat i es va mostrar en espera de conèixer el projecte de la secretaria de Participació i Igualtat. El PS considera “surrealista” que el Govern es vulgui escudar ara en les informacions facilitades per Stop Violències i posar-les en dubte quan una magistrada va donar informació no veraç al si del Cedaw.

Govern
Fiscalia
informe
Stop Violències
Cedaw

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte