Diari digital d'Andorra Bondia
Els dos menors de la família haurien d’anar a classe a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany.
Els dos menors de la família haurien d’anar a classe a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany.

Govern prohibirà per llei els símbols religiosos ostentosos a l’escola


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El Govern aprovarà dimecres que ve un projecte de llei de modificació de la llei qualificada d’Educació que recollirà la prohibició d’accedir a l’escola amb símbols religiosos ostentosos. La decisió arriba després del revés judicial que l’Executiu ha rebut avui en relació amb el cas dels dos menors que no assisteixen a classe, perquè la nena ho voldria fer amb vel i el reglament de règim intern de l’escola andorrana ho prohibeix.

La decisió de la Batllia se sustenta en el fet que la prohibició d’accés a classe amb símbols religiosos no està recollida en cap llei qualificada, que és l’única normativa que pot limitar determinats drets, i per tant, considera que no es pot impedir l’escolarització de la menor escudant-se en un reglament de règim intern, que és on consta la prohibició. De fet, el reglament de l’escola andorrana es va modificar un cop iniciat el curs i després que esclatés la polèmica perquè la família afectada no va poder portar la menor al Lycée Comte de Foix –que seguint les directius del sistema educatiu francès no permet els símbols religiosos a classe– i es va anunciar que anirien a l’andorrana d’Escaldes.

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha afirmat que des del Govern “hem rebut la sentència amb tot el respecte”, però que “no és ferma ni definitiva i, per tant, no l’hem d’executar com a tal”, de manera que “mentre no hi hagi una sentència ferma mantindrem el que diu el reglament”. En aquest sentit, hi ha la voluntat de recórrer-la a una instància superior “per defensar el nostre argument, que per via de reglament intern es pot prohibir l’accés a l’escola amb símbols religiosos ostentosos”.

Malgrat tot, amb previsió que una segona instància pugui tornar a donar la raó a la família de la menor, Vilarrubla ha explicat en declaracions al BonDia que dimecres que ve el Govern aprovarà un projecte de llei “que reguli el que fins ara regulava el reglament de règim intern”. Així, es modificarà la llei qualificada d’Educació i per tant es disposarà “d’un marc jurídic superior” perquè la prohibició “tingui un pes legal més fort”. En tot cas ha volgut deixar clar que en cap cas es tracta de fer una normativa que afecti només a l’ús del vel, sinó que es parlarà de símbols religiosos. “El reglament de règim intern parla de símbols religiosos ostentosos. No parlem d’un símbol petitet, ja sigui al coll o al braç i de qualsevol religió, parlem dels ostentosos, que són els que poden pertorbar la neutralitat educativa a l’aula”, ha remarcat.

Absentisme
Més enllà de la qüestió de si es pot portar vel o no a la classe, les desavinences entre la família i les autoritats han derivat en un cas d’absentisme escolar que també s’està tractant a la Batllia. En el moment en què es va prohibir a la nena entrar a classe amb el vel, el seu germà també es va negar a anar-hi, i tot i els intents de diàleg no hi ha hagut manera de trobar una solució. “Més enllà de la polèmica la meva gran preocupació des del primer dia és que no es perdés el dret a l’educació”, ha manifestat Vilarrubla, que ha assenyalat que “el cas del nen és diferent. No hi ha el tema del vel i no va a l’escola des de fa mesos”.

Precisament ha detallat que mentre no hi havia una sentència ferma sobre la qüestió, es va oferir a la família la possibilitat de fer “escolarització a distància, però no s’ha acceptat”, ha lamentat. Així, veient que encara hi ha recorregut a nivell judicial “tornarem a treballar amb la família propostes perquè no perdin els coneixements que estarien adquirint si estiguessin a l’escola i seguirem oferint mesures d’acompanyament més enllà de la via judicial”.

A més, Vilarrubla considera que la fórmula per la qual ha optat la família finalment per intentar evitar l’absentisme no és adequada. “No estan anant a l’escola. Anar a la porta no és estar escolaritzat”, ha assegurat, insistint que si bé “és veritat que a la nena se li prohibeix l’entrada amb vel, al seu germà no perquè no hi ha cap motiu”. Per tot plegat ha reiterat que des del Govern sempre s’ha prioritzat el diàleg i que la voluntat de reconduir la situació sempre ha estat sobre la taula “perquè és el nostre tarannà, fins i tot abans que sortís a la premsa”.

En aquest sentit, s’està a l’espera també de la decisió del batlle pel procediment sobre l’absentisme escolar, que si bé la ministra ha recordat que afecta els dos infants, “pot ser tractat diferent” per a cadascun d’ells. “El fet de no anar a l’escola és absentisme, després el batlle pot analitzar els motius i arribar a una conclusió o una altra, però per a nosaltres ara no es va a l’escola sense un motiu justificat”.

Govern
llei
símbols religiosos
escola

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Primer: el nen ha de anar a l’escola »SI O SI«, ja aquest asunt amb el nen àuria de estar solucionat. Després la nena, ja van intentar que se la deixe entrar amb el velo; han passat uns mesos i això NO ES POSIBLE. On volen arribar aquests pares? La justícia ja fa dies que tendirà que haver solucionat aquesta pelicula. Que no volen, pues pares cap al seu país a manifestar-se, el nens son andorrans, es poden quedar aqui, salvo que vulguin el pares que vagin amb ells al seu pais.. Si es quedan aqui segurament tindran uns gastos que afers socials podrà solventar. Es que si accepteu aquesta exigència les demés començarem a demanar lo impossible, seguríssim que o farem.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte