Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre.

Govern prorroga ‘sine die’ totes les mesures adoptades per la Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: Govern d'Andorra

El Govern ha acordat prorrogar sine die totes les mesures adoptades per la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19. Així es desprèn del decret publicat ahir al BOPA, en què davant les diferents dates d’exhauriment de les mesures i amb la voluntat de facilitar-ne el control i agilitzar-ne el compliment, l’executiu opta per reagrupar-les pel que fa a la seva vigència i establir una única durada vinculada a la decisió del Govern de deixar-les sense efecte.

I així ho va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre, on a més va justificar la decisió en el fet que “les dades sanitàries no són el suficientment bones per aixecar les restriccions de l’activitat econòmica”. Així, i amb l’objectiu “d’intentar evitar la mobilitat i reduir la velocitat de contagi del coronavirus”, es “mantindrà l’estat actual”, tant pel que fa a aquelles activitats considerades essencials que sí estan actives, com per les que només poden oferir guàrdies i les que han hagut de cessar la seva activitat.

Precisament, i per incomplir aquest decret, Jover va informar que ahir es va aixecar una nova acta a una empresa, concretament a una oficina que malgrat tenir tancat l’accés al públic continuava amb la seva activitat. Així mateix, el ministre va confirmar que ja s’està tramitant l’expedient sancionador contra una farmàcia per presumptament aplicar preus abusius a productes de primera necessitat, un expedient que, en funció de com acabi, pot comportar per a l’establiment una multa d’entre 3.000 i 6.000 euros.

D’altra banda, Jover va informar que fins a 43 empreses i autònoms van tramitar ja la sol·licitud per accedir als crèdits tous avalats pel Govern per poder fer front a despeses de funcionament o a préstecs. El ministre, que va assegurar tenir constància que moltes altres empreses han iniciat també el procediment per sol·licitar aquests crèdits i que estan acabant de recopilar la informació que se’ls demana, va recordar que és ara la comissió tècnica la que està avaluant aquestes peticions per tal de comprovar que s’ajusten als requisits demanats. Així mateix, Jover va recordar que aquest matí, a través del portal d’Actua s’oferirà un seminari per explicar totes aquelles qüestions lligades amb aquestes ajudes.

Amb relació al registre de persones que han perdut la feina aquests dies, el ministre va explicar que ja són 165 les que s’hi han inscrit, si bé les va voler diferenciar en dos grans grups. D’una banda, fins a 115 dels inscrits són majoritàriament temporers o persones amb contractes de durada determinada “sovint lligats a activitats de la temporada d’hivern”, segons va precisar el ministre, que tot i això va assegurar que es mirarà cas per cas per garantir que l’extinció d’aquests contractes s’hagi fet correctament i també per veure com “es pot acompanyar” aquestes persones perquè puguin accedir a un altre lloc de treball. Els altres 50 inscrits sí que tenien contractes indefinits, i des de l’executiu també “es verificarà les circumstàncies de cada cas per veure si s’ajusten al que estableix la llei” i “fins a quin punt ha estat la Covid-19 que ha motivat els acomiadaments”.

Pel que fa al registre de temporers, són ja 1.564 els que han contactat amb el Govern per veure com es pot agilitzar la tornada als seus països. Finalment, i després que s’haguessin posat en coneixement de l’executiu diferents iniciatives solidàries, Jover va explicar que s’ha optat per obrir un compte a cada una de les entitats bancàries del país perquè aquells que ho desitgin puguin fer aportacions per a la compra de material sanitari i per ajudar els col·lectius més vulnerables. També amb la mateixa finalitat, s’habilitarà el número 828 amb el qual es donarà dos euros per cada missatge.

 

Govern
pròrroga
‘sine die’
totes
mesures
adoptades
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte