Diari digital d'Andorra Bondia
Govern sanciona 72 propietaris de gossos potencialment perillosos
Govern sanciona 72 propietaris de gossos potencialment perillosos

Govern sanciona 72 propietaris de gossos potencialment perillosos


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Des que es va aprovar la modificació de la Llei de tinença d’animals, el juny del 2016, s’han registrat 178 infraccions (53 el 2016 i 125 el 2017) que han derivat en la incoació d’expedients sancionadors a 72 propietaris de gossos de races potencialment perilloses. La infracció més habitual en aquest tipus d’animals és portar el gos sense el morrió posat. Així, durant el 2016 els banders van controlar 24 gossos sense morrió (xifra que suposa un 45,28% de les infraccions) mentre que  des de l’inici del 2017 s’han registrat 46 infraccions d’aquest tipus (un 36,8% respecte del total). Per darrere, altres infraccions detectades han estat portar el gos deslligat, no portar la targeta d’identificació, no estar inscrit al registre, no dur el xip, no estar assegurat o estar conduït per un menor d’edat. Segons va explicar el director d’Agricultura, Landry Riba, els casos en què un propietari només comet un tipus d’infracció són rars.
Aquestes infraccions van ser constatades pels banders en els 218 controls que han realitzat des de l’aprovació de la nova llei (105 el 2016 i 113 el 2017). La majoria de les intervencions són originades pel fet que el gos no porta el morrió després que els mateixos membres del cos ho hagin observat o arran d’una trucada. El director dels banders, Miquel Rossell, va destacar que on s’ha fet més incidència en aquesta tasca ha estat als llocs d’esbarjo i a les proximitats de les escoles. 
Riba va posar en relleu que al Principat el volum de gossos de races potencialment perilloses és important, tot i que la proporció amb relació al cens es manté en el temps a mesura que aquest creix. Així, hi ha un total de 13.318 gossos inscrits al registre d’animals de companyia. D’aquests, 12.723 són gossos de races no potencialment perilloses mentre que 595 són gossos considerats potencialment perillosos. En aquests darrers també cal tenir en compte els encreuaments d’aquests animals. També estan sotmesos al reglament els gossos que hagin tingut algun accident que hagi estat denunciat. En aquest cas hi ha inscrits una vintena d’animals.
Pel director d’Agricultura, el volum d’infraccions “no és gens anecdòtic” ja que hi ha un “nombre important de casos” i va lamentar que “hi ha propietaris que no són prou disciplinats amb uns animals que requereixen certa precaució”. Davant d’aquest fet va remarcar la voluntat de mantenir-se “ferms” en la constatació i tramitació d’infraccions per tal de “prevenir i evitar accidents”. De fet, durant aquest any s’han registrat tres agressions a persones. Dos d’aquests casos eren baralles entre gossos en les quals l’animal va mossegar un propietari. En l’altre cas, un gos va matar un altre gos. Riba va remarcar que aquests fets haurien quedat en “anècdota” si els animals haguessin portat el morrió.
Davant d’aquesta realitat, però, ni Riba ni Rossell es van mostrar partidaris de fer campanyes per donar a conèixer el reglament ni d’endurir les sancions. Quant al primer aspecte, van remarcar que els propietaris solen conèixer les obligacions i una mostra d’això és que un nombre important d’infractors són reincidents. Tampoc tenen la sensació que endurint la llei es reduiran els casos. Remarquen que dels pràcticament 600 gossos, en 12 mesos, un 10% de propietaris ha generat un expedient sancionador i argumenten que no compleixen amb el reglament per despreocupació o desídia i no pas per mala fe. Per això aposten per reconduir aquests casos a través de la pedagogia tot i que això no vol dir que no es tiri endavant el procediment sancionador quan es constati una infracció. 
Al mateix temps, el director del cos de banders va recordar que s’ofereixen sessions formatives als propietaris de gossos de races potencialment perilloses en les quals s’indica com tenir cura de l’animal i dur-lo per la via pública. Rossell va lamentar, però, que “no sempre tenim l’assistència que voldríem”.

Govern
sanciona
propietaris
gossos
potencialment
perillosos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte