Govern seguirà aplicant les sancions a Rússia que proposi la Unió Europea
La massacre que haurien comès les tropes russes a la localitat ucraïnesa de Butxa “ens reafirma en la nostra posició d’aplicar les sancions internacionals que es vagin proposant”. Així de clar s'ha posicionat avui el ministre portaveu, Eric Jover, en ser preguntat per l’actuació del Principat davant la decisió de la comunitat internacional d’adoptar noves sancions contra el govern de Vladimir Putin davant les atrocitats que han transcendit els darrers dies. Jover ha “condemnat de manera rotunda i claríssima els fets ocorreguts” i ha assegurat que el Govern continuarà en la línia adoptada fins ara.
“Tots som conscients dels horrors que porta associats un conflicte bèl·lic, però quan hi ha imatges com les que arriben amb la sospita d’atrocitats que van molt més enllà del previst en els tractats internacionals en conflictes bèl·lics, l’únic que podem estar és molt entristits i condemnar de la manera més ferma possible aquestes accions”.
En aquest sentit, ha assegurat que la situació els “reafirma” en la decisió d’aplicar sancions internacionals i si bé ha matisat que les noves que es puguin proposar “les analitzarem, la idea és aplicar les sancions proposades per la Unió Europea (UE) amb l’objectiu d’aportar el nostre granet de sorra”. Jover ha remarcat que les sancions busquen “aportar un element pragmàtic associat a la condemna” per tal que l’impacte econòmic derivat de les sancions “el més aviat possible es pugui traduir en una aturada del conflicte per evitar la pèrdua de vides humanes i les atrocitats que estem veient”.
De la mateixa manera ha recordat que en l’àmbit diplomàtic el Principat també s’ha posicionat clarament en tots els fòrums internacionals on es participa, “mostrant la condemna al conflicte bèl·lic i votant a favor de sancions molt importants, com la suspensió de la Federació Russa del Consell d’Europa”. Així, ha assegurat que “continuarem actuant igual per posar el màxim de pressió possible als dirigents per aturar el més aviat possible el conflicte”.
D’altra banda i en relació amb les sancions que ja estan en vigor, ha explicat que els organismes de control (Uifand i AFA) estan treballant amb el sector financer per desenvolupar els bloquejos que convingui, però que “de moment s’està confirmant que no hi hauria presència a Andorra d’actius associats a persones físiques o jurídiques” de Rússia o Bielorússia de les que s’han inclòs fins ara a les llistes elaborades per la UE. Tot i així ha volgut insistir que si bé des del primer moment no es preveia detectar actius, era molt important que el Principat se sumés a les sancions “per evitar que es pogués utilitzar Andorra com a plataforma financera” i, per tant, que un cop altres països apliquessin les mesures, el país es pogués convertir en un “camí de fugida dels actius russos”. Per tot plegat ha remarcat que s’ha actuat “per responsabilitat”.
Refugiats
El ministre portaveu també ha aprofitat la compareixença posterior al consell de ministres per actualitzar les xifres relacionades amb les sol·licituds de residència tramitades pels refugiats que han arribat al país. Fins avui hi ha 226 persones que havien presentat una sol·licitud per acollir-se al règim previst per la llei de protecció temporal. Del total, ja n’hi ha 197 que tenen l’autorització en vigor, mentre que 29 estan pendents de fer-se la visita mèdica o de vacunar-se per poder accedir al permís.
També ha detallat que del total de persones inscrites al registre n’hi ha 88 que són menors d’edat, dels quals 61 ja estan escolaritzats. Tot i així ha recordat que no tots els inscrits al registre estan en edat d’escolarització obligatòria, sinó que n’hi ha 18 d’entre 0 i 4 anys, 68 d’entre 5 i 16 i 2 d’entre 17 i 18 anys.