Diari digital d'Andorra Bondia
El nou ministre de Finances, César Marquina, s'ha estrenat avui al Consell General en la sessió de control a l’executiu.
El nou ministre de Finances, César Marquina, s'ha estrenat avui al Consell General en la sessió de control a l’executiu.

Govern té pendents de pagar 800 factures per un import de 3 milions


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

A hores d’ara el Govern té encara pendent de pagaments prop de 800 factures a proveïdors per un import global de 3 milions d’euros. Així ho ha reconegut avui el nou titular de Finances, César Marquina, que s’ha estrenat al Consell General, responent a una pregunta sobre els retards en els pagaments del president del grup socialdemòcrata, Pere López. 

Malgrat “no mostrar-se satisfet” amb les xifres, Marquina ha destacat la millora que hi ha hagut des del maig passat, quan ja aleshores els socialdemòcrates van demanar per aquesta qüestió, ja que en aquell moment l’import global de les factures impagades ascendia a 12 milions d’euros. 

En aquest sentit, Marquina ha defensat que “s’han posat els mitjans necessaris per liquidar les factures que es troben en situació de mora” i ha recordat que els retards han estat provocats per dos aspectes “puntuals” com són el canvi en el sistema d’informació, que “ha comportat haver de formar personal”, i la manca de recursos deguda a les baixes de fins a un 10% del personal que es dedica a aquest procés.  

Així, el titular de Finances, que ha repassat el procés que segueix una factura quan arriba a Govern, ha revelat que l’any passat l’Administració general en va tramitar fins a 24.663, el 75% de les quals es van pagar en menys de 30 dies, ja que “la voluntat del Govern és anar el més ràpid possible i escurçar terminis i no esperar als 60 dies” que preveu la llei. 

Amb tot, la mitjana de pagament de les factures va ser l’any passat de 59 dies, ha precisat el ministre, fet que ha comportat la ràpida rèplica de López en el sentit que “si el 75% s’han pagat a menys de 30 dies hi ha d’haver retard de mesos per arribar a aquesta mitjana”.

Més enllà de mitjanes, que pel conseller general socialdemòcrata en aquest cas “no serveixen per res, ja que el que toca és pagar les factures”, López ha demanat a Marquina si, tal com estableix la Llei de morositat i recollia també la Llei del pressupost de l’exercici 2022, el Govern “ha pagat de forma automàtica els interessos” de les factures en mora, un aspecte que el ministre ha reconegut que no s’ha portat a terme.

En aquest sentit, Marquina ha recordat que no en totes les factures on s’ha excedit el termini de pagament la responsabilitat és atribuïble a l’Administració, i ha justificat que el Govern “a la pràctica no pot pagar els interessos automàticament”, ja que “cal analitzar cas per cas” i fer-ne “el control corresponent”. Això sí, si hi ha algun proveïdor que reclama aleshores sí que es fa el pagament corresponent.

López, que ha retret al ministre que amb les seves respostes estigués “acceptant que el Govern no està complint la llei”, ha insistit que el que no pot fer l’executiu “és traslladar aquesta responsabilitat legal als proveïdors”, mentre que el titular de Finances li ha recordat que el Govern també “incompliria la llei si fes un pagament que no toca”.

Fins a 58 reglaments per fer que ja es troben fora de termini

El Govern té pendent d’aprovació fins a 58 reglaments que desenvolupen diferents lleis que ja estan fora del termini que tenien per fer-los, segons ha reconegut Xavier Espot responent a una interpel·lació del conseller general socialdemòcrata Jordi Font. Malgrat tot, el cap de Govern ha assegurat que “les xifres no són dolentes”, ja que en les dues últimes legislatures el Govern tenia encomanats fins a 405 reglaments, dels quals 252 ja s’han aprovat, i els 58 que es troben fora de termini representen únicament el 14%. La resta dels pendents o bé no tenien un termini fixat o es troben encara dins l’establert.

Font, que ha assegurat que hi ha algun reglament amb anys de retard, ha destacat que per més que al cap de Govern li “semblin poques” per ell aquest 14% “és massa”, i ha considerat “greu” que no es respecti els terminis per fer reglaments que preveuen les pròpies lleis. En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata, que s'ha preguntat si cal dotar-se d’una eina legal per tal d’empènyer el Govern “a complir amb les obligacions”, ha plantejat la possibilitat de buscar un mecanisme per tal que des de l’executiu es pogués demanar una pròrroga per enllestir determinats reglaments. Espot, que ha argumentat alguns retards en el fet que es vol que el reglament sigui “consensuat” i “satisfactori”, ha recollit el guant i ha demanat també que des del Consell General s’informés el Govern abans d’esmenar el termini d’un reglament.

Govern
factures
Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte