Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va comparèixer ahir per explicar en quin punt es troben les negociacions.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va comparèixer ahir per explicar en quin punt es troben les negociacions.

Govern vol formalitzar el nou pacte d’Estat abans de seguir la negociació


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El pacte d’Estat sobre la negociació amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació hauria d’estar constituït abans que es reprenguin les sessions negociadores entre les dues parts la tardor vinent. Si més no és en aquesta línia que treballa l’executiu i més concretament la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, que aposta per establir un nou pacte o reformular d’alguna manera el que ja es va formalitzar l’anterior legislatura. 
Així ho ha explicat el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que responent a algunes de les manifestacions fetes des dels partits de l’oposició en el sentit que no cal proposar cap pacte d’Estat per Europa ja que ja n’hi ha un que no s’ha acabat complint, ha remarcat que “tal com estava redactat ara mateix no s’adiu del tot al que ens queda per davant”. 
Riba, que ha admès que “aquell primer pacte no va funcionar del tot com s’esperava diria que per part de gairebé tothom” de manera que “aquí hi ha una lliçó a aprendre i a no repetir”, ha insistit que “si es volgués conservar aquell pacte de l’anterior legislatura com a mínim s’hauria de fer addendes i reformular bastant”, fet que “segueix generant debat sí o sí”.
Per això, i perquè ens trobem en un punt on “hi ha canvis de negociadors per part de la UE”, també “canvis en les estructures aquí a Andorra”, que la composició del Consell General també “és diferent” de la que hi havia, on “grups que havien subscrit el pacte tot i que després se’n van apartar que ara no hi són, hi ha grups que ara hi són i a l’època no van tenir opció de sumar-se al pacte”, i perquè “malgrat que algunes persones siguin les mateixes el context general ha canviat força”, Riba considera que potser “té més sentit” fer “un pacte d’Estat nou”.  Un nou pacte que “pot estar molt inspirat en l’anterior en la seva estructura general”, va afegir el secretari d’Estat d’Afers Europeus, que va insistir, però, que “s’ha d’organitzar de forma diferent”.
D’aquesta manera, Riba manté que cal “crear alguna cosa nova adaptada al context”, és a dir “trobar una fórmula que permeti a totes les forces polítiques que tinguin interès de participar en el treball de tirar endavant aquest projecte poder-s’hi trobar i jugar un rol, que entenem que no ha de ser passiu”.
I és que a efectes de l’estratègia de negociació “interessa que el pacte d’Estat tingui un rol com a garant d’alguna manera del mandat de negociació que es pugui donar al Govern i que aquest traslladi a la delegació negociadora”, explica Riba, que precisa que ja “s’està treballant per poder redefinir aquesta base que ha de conformar el pacte d’Estat”.
La voluntat és que en les properes setmanes es pugui “començar a tenir els intercanvis necessaris amb els consellers que representen les diferents forces polítiques per veure si hi ha un punt de trobada”, destaca Riba, que considera que durant  aquest període s’hauria de “poder avançar en aquest punt perquè és necessari de cara a la propera etapa que el pacte d’Estat, si realment comptem amb la participació de totes les forces polítiques, pugui definir uns mandats de negociació clars en les diferents qüestions que queden per acordar”.

Reunions de poble
D’altra banda, Riba, que ahir va explicar al consell de ministres el punt de situació de les negociacions amb la UE, va avançar que a partir de la tardor des de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, amb col·laboració amb la de Participació Ciutadana, es té previst tota una sèrie de reunions de poble a cada parròquia per tal d’apropar a la ciutadania els elements lligats a l’acord d’associació.

Govern
formalitzar
pacte
d'Estat
seguir
negociació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte