Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballadors concentrats davant del Govern abans de desplaçar-se fins al Consell General.
Els treballadors concentrats davant del Govern abans de desplaçar-se fins al Consell General.

Govern xifra en un 28% el seguiment de la vaga i els sindicats en un 75%


Escrit per: 
M.S.C/P.G. / FOTO: J.G.

Un 28% dels treballadors de l’Administració general, segons el Govern, i un 75%, segons els sindicats, van secundar ahir la primera jornada de vaga convocada per protestar contra la reforma de la Llei de la funció pública. En total van ser 590 dels 2.100 empleats que podien exercir aquest dret, sempre segons xifres de l’executiu. On el seguiment va ser més massiu va ser al cos d’educació, amb 399. La resta, 120, pertanyien al cos general i 71 són col·laboradors educatius. La jornada va transcórrer sense incidències i els serveis al ciutadà van funcionar correctament. 

Quant als centres escolars, el Govern va informar que el seguiment de l’aturada va ser del 53% i va ser molt variable en funció dels serveis i les escoles. Així van indicar que en alguns serveis no hi va haver cap vaguista, mentre que al centre escolar de maternal i primera ensenyança d’Andorra la Vella el 80,7% dels treballadors van seguir l’aturada. El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), però, calcula que la participació del professorat va ser d’entre el 70% i el 80% i el seu president, David Garcia, va ironitzar que, respecte del Govern, “potser tenim calculadores diferents”. L’assistència d’alumnes també va ser baixa i va oscil·lar entre un 60% a maternal i un 2% a batxillerat, va informar l’executiu. De fet, l’Apaea va indicar que ahir preparaven àpats per a 1.700 alumnes quan normalment són 4.000. Els serveis mínims van garantir l’acollida i guarda d’infants amb condicions de seguretat tot i que no hi va haver activitat lectiva, va exposar el ministre d’Educació, Èric Jover. Garcia va destacar que la jornada d’ahir va ser “tot un èxit” i va subratllar l’afluència massiva de professorat, un col·lectiu també preocupat per la poca concreció de la nova llei d’educació. També es va mostrar satisfet de “la participació de les famílies en un esdeveniment històric per al país”. A banda, va destacar el fet que els serveis mínims fossin coberts per eventuals, ja que molts temen represàlies a l’hora de ser contractats de nou. El president del SEP va afirmar que “és el primer cop que la gent surt al carrer a demanar uns drets” i va afegir al cloure les accions reivindicatives d’ahir que “si no ens volen escoltar després d’això és que no hi ha cap mena de voluntat”.

A la duana, el seguiment va ser del 90%, segons els sindicats. Els duaners van fer vaga de zel i, tot i que cap a les 12 hores hi va haver densitat d’entrada al país, des de Mobilitat no es va poder confirmar que fos motivada per la protesta. També els treballadors del Comú d’Escaldes-Engordany es van afegir a la vaga. Una vintena d’empleats van secundar l’aturada, fet que suposa un 6,6% de la plantilla (amb eventuals hi ha unes 300 persones). Cap servei va resultar afectat per la mobilització.

El cap de Govern, Antoni Martí, que va lamentar les paraules “gruixudes” que se li van adreçar ahir, va remarcar que la nova de la llei de la funció pública no és una llei de retallades contràriament a la que va regular els complements de jubilació. Va remarcar que el text obre la possibilitat de mobilitat, de conciliar millor i va assegurar que els funcionaris “no faran ni una hora més que ara” i que no s’aplicaran els quinquennis fins que no hi hagi el reglament. A més, va recordar la inversió de 49 milions  d’euros en 25 anys a nivell salarial. Va dir que l’executiu ha acceptat set punts dels deu que plantejaven els sindicats i va defensar que ha estat el seu Govern el que més reglaments relatius a la funció pública ha desenvolupat. Martí va anunciar que entraran a tràmit la llei en els propers dies i va reiterar la voluntat de millorar el text.

De cara a la jornada d’avui es preveu que la mobilització tingui menys seguiment entre els cossos que van fer vaga ahir,  però s’hi afegiran els treballadors de la Justícia. Precisament els presidents del Tribunal Superior, del Consell Superior de la Justícia, i del Tribunal de Corts van acordar ahir que un 30% de la plantilla hagi de prestar els serveis mínims. El cos judicial té la seva pròpia llei però depèn molt de la Llei de la funció pública i per això van decidir la setmana passada secundar la vaga. Això sí, per no fer-ho immediatament, i per donar compliment a l’acord de 48 hores de preavís, els treballadors de Justícia només havien programat la vaga per a avui. Segons va explicar el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, “només faran vaga els treballadors de la Batllia”. Cristina Araujo, presidenta del Sindicat dels treballadors de l’Administració de Justícia, va dir que fins avui no se sabria el seguiment.  Araujo també va manifestar que a la secció de la Batllia se’ls va demanar un 25% de plantilla per cobrir els serveis mínims de cada oficina,  “la qual cosa suposa un 50% de la plantilla”, va dir.

vaga
Funció Pública
funcionaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte