Diari digital d'Andorra Bondia
El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ahir durant el debat de les reserves d’esmena als comptes per al 2018.
El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ahir durant el debat de les reserves d’esmena als comptes per al 2018.

Gravar pisos buits i rebaixar l’ITP per fer front al problema dels lloguers


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va aprofitar ahir el debat de la reserva d’esmena presentada pels consellers generals del PS al projecte de llei del pressupost  perquè es congeli l’increment de l’IPC als lloguers aquest any per anunciar tot un paquet de mesures per fer front a la problemàtica de la manca d’habitatge de lloguer. El paquet preveu una sèrie de canvis legislatius i també incentius fiscals per facilitar l’entrada al mercat de més habitatges destinats al lloguer.
Així, en l’àmbit fiscal i per mirar que aflorin més pisos, el ministre va anunciar una reducció de l’impost sobre les transmissions patrimonials (ITP) per a aquells habitatges i immobles que es destinin al mercat de lloguer, així com la implantació d’una taxa “per gravar aquells pisos buits i que “no es posin al mercat de forma injustificada”. Així mateix, el ministre va avançar que també es preveu reduir la cessió obligatòria per a aquelles promocions que siguin per al mercat de lloguer.
Quant a iniciatives de tipus legislatiu i normatiu, Espot, que va recordar que les mesures plantejades són fruit de la tasca feta per la comissió interministerial creada per abordar de forma global la problemàtica de l’habitatge, va confirmar que es modificarà la Llei d’arrendaments de finques urbanes per  flexibilitzar els contractes de lloguer. En aquest sentit, fonts properes a l’executiu de DA van avançar que la durada dels contractes passaria de cinc a quatre anys.
El ministre va avançar també que es permetrà una carència de pagament en aquells casos en què el llogater sigui qui assumeixi algunes reformes.
També es preveu que els llogaters puguin accedir a les ajudes del pla Renova per fer reformes als habitatges, així com revisar les zones edificades perquè els edificis més vells es puguin reformar. A més, Espot va remarcar que es buscaran convenis amb privats perquè  es pugui aconseguir la cessió d’algun habitatge per a persones amb vulnerabilitat.
Pel que fa a la proposta del PS de congelar l’increment de l’IPC, el ministre, igual que va fer el conseller general del grup demòcrata Carles Jordana, va advertir que podria tenir un “efecte contraproduent” i, fins i tot, contrari a l’objectiu perseguit, ja que podria comportar un increment superior en la renovació del contracte en el moment del seu venciment. A més, Espot va destacar que una congelació de l’IPC als lloguers no resoldria el problema i que,  precisament, la problemàtica   sorgeix per la manca d’oferta d’habitatges.

La cartera del Fons de Reserva de Jubilació s’eleva a 1.246 milions d’euros a finals del 2017

El 31 de desembre passat la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) va ascendir a 1.246 milions d’euros, 79 milions més dels que hi havia al tancament de l’exercici 2016, segons les dades avançades ahir pel titular de Finances, Jordi Cinca. El ministre va defensar la importància que el FRJ segueixi creixent més enllà dels costos de gestió que pugui tenir en el debat de les quatre reserves d’esmena presentades pels consellers del PS, encaminades a reduir les despeses de funcionament del fons, 6,7 milions, que el parlamentari Gerard Alís va considerar “exagerades”. Així mateix, el ministre, davant la demanda d’Alís de rebaixar les comissions bancàries, va explicar que els costos de gestió van suposar el 0,25%; inferiors, per tant, als costos del 2016 i del 2015.

Canviar la ubicació de l’ETR de la Gonarda costaria 1,5 milions

Ubicar l’Estació Transformadora i Repartidora d’energia (ETR) que l’executiu preveu construir a la zona de la Gonarda en un altre terreny, tal com demanen els veïns de l’Aldosa, tindria un cost per a les arques públiques d’1,5 milions d’euros. Així ho va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en el marc del debat de la reserva d’esmena presentada pels parlamentaris del PS per aturar el projecte de l’ETR, que va precisar que un canvi d’ubicació deixaria en desús infraestructures ja fetes.

Gravar
pisos buits
ITP
rebaixar
problema
lloguers
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic