Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.

Grífols cedeix al país dues màquines per a la detecció de la Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La multinacional catalana Grífols cedirà a Andorra dues màquines per fer proves per a la detecció del coronavirus, amb el test TMA que ha desenvolupat la farmacèutica i que és similar a una PCR, amb una capacitat de fer fins a 1.000 tests diaris cadascuna.

Així ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha destacat que Grífols "es va posar en contacte amb nosaltres interessada en el model i en l'estratègia d'Andorra per fer front a la pandèmia de la Covid-19 i pel doble cribatge a tota la població". En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha precisat que un enginyer de l'empresa catalana ja ha estat a l'hospital per veure l'espai on s'ubicaran aquestes dues màquines, ha assegurat que Grífols va mostrar la disposició a participar d'alguna manera en aquest projecte i que per això posarà a disposició les màquines, "sense cost" per Andorra.

El titular de Salut, que ha remarcat que Grífols "està entusiasmada amb el model d'Andorra i el que pot aportar a la comunitat científica", ha detallat que s'està acabant d'ultimar el conveni que signaran les dues parts per a la cessió de les dues màquines, i que preveu també que el Principat pugui adquirir els reactius necessaris per a les proves a "preu de cost" i que la farmacèutica catalana, que també a ofert un dels seus científics per col·laborar, pugui disposar de la informació dels resultats del doble cribatge.

Martínez Benazet, que ha revelat que aquestes proves TMA "suposaran un estalvi important" respecte les PCR, ha recordat que l'estratègia d'Andorra post-cribatge poblacional passa per "poder fer un diagnòstic molt ràpid dels nous malalts i també el control dels seus contactes", un fet al qual ajudaran les màquines cedides per Grífols ja que "si tenim la capacitat de fer moltes determinacions de TMA podrem fer font a qualsevol rebrot i conviure millor amb el virus". Així mateix, el ministre ha apuntat que les màquines poden ser també molt útils a l'hora de fer qualsevol cribatge posterior, que es volgués fer per exemple a col·lectius vulnerables o a personal sanitari, entre d'altres.

Amb relació als tests d'anticossos que s'estan fent a la població, Martínez Benazet ha precisat que ja s'han portat a terme les proves a més de 20.000 persones, de les quals unes 18.000 ja han rebut la notificació corresponent amb una primera i "bàsica" informació del resultat i les recomanacions corresponents. En aquest sentit, el ministre, que ha recordat que el resultat que "realment té valor" és el que suma les dues proves, ha dit que s'ha activitat un telèfon (775 006) on aquelles persones interessades en tenir un resultat més complet del test es poden adreçar.

D'altra banda, pel que fa a l'evolució de la pandèmia, Martínez Benazet ha explicat que els casos totals de Covid-19 diagnosticats són 751, els mateixos que ahir, dels quals se’n mantenen actius 184 tenint en compte les 46 defuncions registrades i que ja hi ha 521 persones que han superat la malaltia, després que les darreres hores hagin rebut l’alta definitiva 7 persones. Entre els casos actius hi ha 31 professionals sanitaris, cinc menys que ahir, i 5 integrants de cossos especials.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 15 persones amb coronavirus, 9 a planta i 6 a la unitat de cures intensives, de les quals 5 intubades i amb ventilació mecànica. 

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 18 residents malalts, 4 dels quals procedents de Salita, i 6 persones convalescents en espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d’alta definitivament. En aquest sentit, el titular de Salut ha incidit en que moltes de les persones que són als centres sociosanitaris "es curen i superen la malaltia", un fet que "dona esperança a aquells que estan malalts".

Grífols
cedeix
màquines
detecció
Covid-19
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte