Diari digital d'Andorra Bondia

Habitatge atorga el 2011 set crèdits a l’emancipació i quatre crèdits fiança


Escrit per: 
Redacció

El total de crèdits per ajudar els joves a emancipar-se concedits pel departament d’Habitatge del Govern l’any passat va ser de set, mentre que hi va haver una sol·licitud de les presentades que no es va aprovar.

La xifra de crèdits atorgats és superior a la del 2010, quan no se’n va donar cap per una falta de disponibilitat pressupostària fins a mitjans de juliol, però encara està per sota de les corresponents al 2008 i 2009, anys en què se’n van concedir onze. D’altra banda, des de principis d’aquest 2012 ja s’ha aprovat un crèdit d’aquesta modalitat.
Aquest tipus préstec, l’objectiu del qual és ajudar els joves d’entre 18 i 30 anys a abandonar el nucli familiar, va néixer el 2005, any en què es van registrar tres crèdits aprovats, mentre que el 2006 n’hi va haver tan sols un i el 2007, cinc. El pressupost destinat durant l’any passat a aquest concepte va ser de 19.500 euros, una quantitat que també està per sota de les dels anys 2009 (37.234 euros) i 2008 (28.400 euros).
“La majoria dels crèdits són per a persones que es volen emancipar soles”, explica la directora d’Habitatge, Sònia Llorens. La tipologia dels demandants correspon sobretot a joves que acaben d’estudiar i volen viure pel seu compte, i a altres una mica més grans, sense estudis tan alts, que ja tenen una feina fixa.

4.000 euros d’import màxim
L’import màxim d’un crèdit d’aquesta classe és de 4.000 euros (2.800 euros en el cas d’emancipació amb altres persones), però la mitjana és de 2.133 euros, i s’ha de retornar en un període màxim de trenta mesos. Els requisits bàsics que es demanen és tenir la nacionalitat andorrana o, en el cas d’altres nacionalitats, tenir un mínim de cinc anys de residència al país. A més, no es pot ser propietari de cap habitatge i cal justificar una font d’ingressos regular i derivada d’un salari o un treball per compte propi, amb uns ingressos iguals o inferiors a 15.662,70 euros anyals (1.300 euros al mes).
Així mateix, l’import màxim del lloguer està estipulat en 600 euros per a una sola persona i 630 euros per a dues. Els crèdits són a cost zero i s’han de retornar en un  període que no pot superar els trenta mesos, i es pot gaudir també d’un període de carència de dotze mesos (dins el màxim de trenta mesos que fixa la regulació per fer la devolució).
Les sol·licituds dels joves es poden presentar gairebé al llarg de tot l’any, ja que el departament intenta que les convocatòries es cobreixin. “Es tracta d’un ajut molt específic, ja que no està obert a tothom, i la dificultat que hi ha actualment a l’hora de trobar una feina estable o ben remunerada pot fer que ara els joves no s’emancipin de manera tan fàcil, però l’important és que existeixi aquest suport per si ho volen fer”, explica Llorens, a l’hora de valorar les peticions d’aquest tipus de crèdit.
La previsió d’Habitatge és que hi hagi una estabilització al voltant de la desena de demandes i concessions d’aquestes ajudes en els pròxims anys. “La decisió d’emancipar-se no es pren habitualment perquè hi hagi aquests ajuts, sinó que els joves ho fan perquè tenen una feina i volen iniciar el seu projecte de vida. Però com a mínim intentem que la fiança, el lloguer i, després, les despeses inicials no siguin un fre per als que vulguin fer-ho”, explica Llorens.

Crèdits fiança
Una altra de les ajudes que té en marxa el departament d’Habitatge, en aquest cas des del 2009, és el crèdit fiança, que no es pot sumar a l’anterior i que pretén facilitar la firma d’un contracte de lloguer. L’any que es va posar en marxa es van registrar 18 crèdits d’aquestes característiques, mentre que el 2010 només n’hi va haver 1 i l’exercici passat van ser 4. El crèdit fiança, de què encara no se n’ha aprovat cap enguany, és molt similar al d’emancipació, però no hi ha un límit màxim d’edat per demanar-lo.
A més, en aquest cas l’ajuda màxima que es pot rebre és de 2.800 euros i s’ha de retornar en un màxim de dotze mesos, sense possibilitat de gaudir de carència. El salari màxim que pot cobrar el sol·licitant és de 13.740 euros a l’any i un altre dels requisits que s’exigeix és que es tingui uns ingressos mínims de 6.000 euros a l’any.
L’import mitjà dels crèdits atorgats l’any passat va ser de 2.037 euros, amb un total de 8.150 gastats pel departament en aquest àmbit. El més habitual, però, segons explica Llorens, és que només es doni la quantitat corresponent a dos mesos de fiança “i que no es vagi més enllà perquè en cas contrari després les quotes mensuals són molt altes”. Les persones que gaudeixin d’un crèdit a l’emancipació o d’un crèdit fiança poden sol·licitar també una ajuda a l’habitatge de lloguer.
Habitatge també ha constatat que a causa de la crisi s’han incrementat les persones que han tingut dificultats a l’hora de retornar els diners, sobretot pel que fa als crèdits fiança, fins al punt que en algun cas s’ha hagut de recórrer a la justícia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte