Diari digital d'Andorra Bondia
Els programes dels diferents partits que es presenten a Escaldes.
Els programes dels diferents partits que es presenten a Escaldes.

Habitatge, l’heliport de les Tresoles i la gestió comunal, punts en comú


Escrit per: 
Agències

40 planes, 20, un desplegable de 5 i un altre de 4 són els programes electorals entre els quals els electors d’Escaldes-Engordany poden escollir. Habitatge, l’heliport de les Tresoles i la gestió comunal són els punts en comú que tenen les quatre candidatures que aspiren a governar el Comú d’Escaldes-Engordany, a més de tenir un apartat destacat pel que fa a l’àmbit social en benefici de les famílies més necessitades i el col·lectiu de gent gran.

Algunes propostes de les quatre candidatures s’escapen dels tòpics tradicionals dels programes electorals. En aquest sentit, hi ha formar part de les xarxes de ciutats creatives de la Unesco per part de la candidatura del PS + Independents; la proposta d’una casa de colònies a Engolasters  per part de la candidatura de Terceravia + Independents; o el codi ètic dels polítics comunals, per part de la coalició UxEE; o l’embelliment del passeig del riu per part de Demòcrates + Independents. La resta, es tracta de punts en comú plantejats de diferent manera però amb una mateixa finalitat: aconseguir el vot.

La figura de conseller de barri o l’educador de carrer són propostes de les candidatures del PS + Independents i de la coalició UxEE, respectivament, que tenen com a objectiu clar “tenir cura dels aspectes socials tant de famílies com de gent gran i fins i tot dels joves”. Tot i això, les candidatures de Demòcrates + Independents i Terceravia + Independents també tenen clar que “tenir cura dels més necessitats, és clau”.

Preus poc assumibles
Les quatre candidatures tenen clar que és, sense cap mena de dubte, un dels grans problemes de la parròquia, però també del país. Els preus dels lloguers en l’actualitat són poc assumibles per la majoria de famílies, i és per aquest motiu que des de la candidatura de Demòcrates + Independents “es comprometen a treballar en el marc de la taula de l’habitatge per trobar les millors iniciatives per millorar la situació del mercat de lloguer i l’accés a l’habitatge”. No tan concret és la coalició d’UxEE en el seu programa electoral en dir que “hi ha una mancança evident de pisos de lloguer a preus socials. Cal, per tant, que el Comú d’Escaldes-Engordany s’impliqui directament en aquest assumpte i aporti solucions a les persones que busquen un lloc on viure”. En la mateixa línia, sense enumerar accions concretes, es posiciona la candidatura de Terceravia + Independents al dir que “fomentarem l’habitatge de lloguer”. Per la seva part, la candidatura del PS + Independents es compromet a “crear el departament de l’habitatge, que ha de centralitzar i coordinar les diferents mesures que s’adoptin des del Comú per afavorir el dret a l’habitatge”.

Els programes electorals de les quatre candidatures coincideixen a dir taxativament “no a l’heliport de les Tresoles”, fins i tot la candidatura de Demòcrates + Independents que encapçala Miquel Aleix. Curiós és que el 5 de desembre passat al Consell General encara es deixava la porta oberta quan el programa electoral de la parròquia d’Escaldes-Engordany ja estava imprès. La resta de candidatures encapçalades per Rosa Gili, Jordi Rubia i Higini Martínez-Illescas, respectivament, ho han destacat als seus programes.

És amb tota seguretat el projecte del Clot d’Emprivat el més qüestionat dels darrers mesos del govern de Demòcrates. Tot i això, la candidatura taronja el defensa en indicar que “suposarà una transformació de la fesomia de la parròquia”. Segons Demòcrates, “farà compatible una construcció moderna d’alt valor afegit amb la preservació de tot un entramat d’espais verds”. En aquest mateix sentit, la coalició d’UxEE ja està d’acord amb la idea de la construcció de torres de 20 plantes, en comptes d’edificis tradicionals de 6 plantes, però creuen que “està mal executada”. Higini Martínez-Illescas ho explica dient que és “bona perquè s’allibera espai visual, ja que si no quedaria la zona totalment atapeïda d’illes i sense entrada de llum solar, i a més a més s’allibera espai a peu de carrer”. Martínez-Illescas també analitza per què està mal executada en dir que “l’alliberament d’espai d’un 15% és del tot insuficient per a la ciutadania, que ha d’acceptar la construcció de torres de 20 pisos que a més, l’ús i gestió de l’espai és competència privada i això exclou d’aquests habitatges molts escaldencs i escaldenques”. Ni el PS + Independents ni Terceravia + Independents han afegit un punt concret sobre aquest afer, tot i que mencionen la problemàtica.

La gestió comunal i transparència
Les quatre candidatures valoren la gestió que ha de portar a terme el Comú. En aquest sentit, Demòcrates + Independents, que és el partit que ha governat el Comú durant els darrers setze anys, ha defensat la seva gestió, sobretot els darrers vuit anys de govern de Trini Marín en dir que “som una garantia d’una bona gestió de les finances públiques i hem deixat els comptes públics en una situació òptima”. I és que el Comú d’Escaldes-Engordany ha passat d’un deute de 34,8 milions d’euros del gener del 2012 a 14 milions d’euros de deute a finals del 2019. 

Unió X Escaldes-Engordany té clar que “s’implementaran noves normes pel que fa al codi ètic dels polítics comunals” i marca una reglamentació tant pel que fa als càrrecs de confiança com dels mateixos polítics que representin el Comú escaldenc. Pel que fa al control pressupostari i de les despeses comunals, la candidatura que encapçala Rosa Gili té clar que “garantirem un control exhaustiu i constant del pressupost i de les despeses comunals”. 

En referència amb els pressupostos, també Terceravia + Independents té una idea clara de quina manera ha de funcionar el Comú escaldenc al dir que “fixarem pressupostos de dèficit zero amb objectius ben definits i generadors de resiliència”. De la mateixa manera, Jordi Rubia indica que la parròquia d’“Escaldes-Engordany necessita unes finances comunals responsables i transparents. Una bona gestió econòmica és clau per a un creixement sostenible de la parròquia”.

Habitatge
heliport
Tresoles
gestió
Comunal
punts
Comú
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic