Diari digital d'Andorra Bondia
Higini Cierco accepta comparèixer a la comissió BPA però al setembreHigini Cierco accepta comparèixer a la comissió BPA però al setembre
Higini Cierco accepta comparèixer a la comissió BPA però al setembreHigini Cierco accepta comparèixer a la comissió BPA però al setembre

Higini Cierco accepta comparèixer a la comissió BPA però al setembre


Escrit per: 
Enric Guinart

Higini Cierco, en qualitat de representant legal de la societat que disposa de la majoria del capital social de Banca Privada d’Andorra (BPA), ha respost afirmativament a la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera (la popularment coneguda com a comissió BPA) i accepta comparèixer-hi. Això sí, en lloc de donar explicacions davant de la comissió demà (que era la data proposada), Higini Cierco ha demanat fer la compareixença el mes de setembre que ve.
Així, tal com ha pogut saber el BonDia, el màxim accionista de BPA va enviar ahir una carta al síndic general, Vicenç Mateu, en què mostra el seu posicionament en relació a la petició formulada per la comissió especial. No obstant això, en la missiva enviada per Cierco es fa constar un cert malestar pel retard amb què ha rebut la comunicació, i és per aquest motiu que demana que es posposi passat l’estiu. Més concretament, Higini Cierco exposa que va rebre la carta de l’administrador únic de BPA, Fernando Vázquez Lapuerta, el dimecres 29 de juny quan aquest darrer havia rebut la missiva del president de la comissió BPA, Ladislau Baró, el 3 de juny. En aquest sentit, el màxim accionista de BPA va entregar ahir no només la carta de resposta sinó també la comunicació rebuda per Vázquez de Lapuerta i per Baró en què es posa de manifest el retard de quasi un mes en la recepció de la comunicació.
Davant d’aquesta situació, en la carta Cierco assenyala que no té cap inconvenient a acceptar la petició de la comissió i acudir al Consell. Això sí, i tal com dèiem, afirma que “crec que s’entendrà que la molt tardana arribada d’aquesta convocatòria, amb menys d’una setmana d’antelació, fa que no em sigui possible d’assistir a la convocatòria” fixada per al dimecres 6 de juliol. En conseqüència, el mateix Cierco manifesta la seva “total disponibilitat per concertar aquesta compareixença per al proper mes de setembre”.

La valoració dels cierco
En la carta que el president de la comissió especial va trametre a l’accionista majoritari de BPA s’indica de forma genèrica l’objectiu de la compareixença. Així, s’explica que es pretén conèixer la valoració que fan els accionistes majoritaris de BPA de la situació esdevinguda, tant pel que fa a la mateixa Banca Privada d’Andorra com pel que fa a la plaça financera andorrana, arran de la nota del FinCEN del 10 de març del 2015. En la mateixa comunicació també s’informava que la comissió BPA ha rebut en compareixença diverses autoritats d’institucions del sector públic, així com representants d’entitats vinculades amb el sector financer, per donar compliment als objectius plantejats en la comissió en qüestió.

Els petits accionistes
Si l’accionista majoritari no va rebre la carta de la comissió BPA fins al 29 de juny, en el cas dels accionistes minoritaris encara es va retardar fins a l’1 de juliol. En aquest cas, segons ha pogut saber el BonDia, la persona amb qui s’hauria contactat en qualitat de representant d’aquests accionistes no hauria posat cap objecció a comparèixer demà davant de la comissió especial, però responent a “títol personal”. 
En aquest sentit, en la resposta tramitada al president de la comissió especial es fa constar dos fets pels quals el que seria representant dels accionistes minoritaris justifica que no pot actuar amb aquesta consideració. L’un és el decret del 16 de març del 2015 amb què es van aprovar les mesures cautelars de caràcter temporal en relació a l’operativa dels clients de BPA i amb què es va decidir la suspensió provisional del consell d’administració de l’entitat. I l’altre és el dret de separació que van exercir un percentatge significatiu dels petits accionistes l’abril de l’any passat. 

Higini
Cierco
BPA
comissió
especial
consell
general
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte