Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat d'UxEE, Higini Martínez-Illescas.
El candidat d'UxEE, Higini Martínez-Illescas.

Higini Martínez-Illescas: “Volem dinamitzar la part alta perquè és la zona que s’ho mereix més”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: UxEE

Higini Martínez-Illescas arriba als comicis després d’haver estat conseller de l’oposició comunal des que Marc Magallón va deixar el seu lloc per presentar-se a les eleccions generals. Assegura que la seva candidatura té moltes ganes de construir una nova parròquia i deixa clar que no podia formar part d’una llista amb “el bàndol Martí” perquè tenen formes de fer diferents i no s’entenen.

Com afronta les eleccions?
Amb moltes ganes de construir una nova projecció de la parròquia i redreçar els errors comesos pel govern comunal.

Quins són aquests errors?
Hi ha un gran error que és la relaxació quant als preus de l’habitatge. No podem esperar més. I el segon gran error és no haver fet una més llarga meditació de com havia de ser la reforma del POUP. També ser poc comunicatius quant a reunions de poble amb el tema del Clot d’Emprivat.

Creu que pot millorar els resultats d’ara fa quatre anys?
Hi ha punts a favor i en contra. Un punt a favor indubtable és l’experiència que tenim d’estar dins el Comú. Amb vuit mesos he conegut quasi al 100% el que passa a casa comuna. Quan vam entrar el 2015 no teníem aquesta experiència. És a dir, és molt diferent la meva posició que la que pot tenir la Rosa, el Miquel o el Jordi.

Els electors liberals entendran el pacte amb SDP?
Nosaltres hem seguit la línia d’altres parròquies. El pacte s’ha produït en altres parròquies, però qui ha sortit de la línia ha sigut DA.

El pacte amb DA va ser mai una opció real?
Jo crec que no. Si s’hagués fet un pacte amb DA a Escaldes, jo només hi hauria pogut estar amb tota aquesta part renovadora (Xavier Espot i inclús Miquel Aleix) i que la resta, el segon bàndol que hi ha, que és el bàndol Martí, haguessin fet un pas enrere. Al bàndol del Toni Martí amb els dos cònsols no podia estar perquè són diferents formes de fer. Si s’hagués fet pacte amb aquests senyors a darrere, jo no m’hi entenc, per tant, no hi podria estar. 

Veu Rosa Gili favorita?
La veia favorita. Estic una mica sorprès amb el programa. I vull ser sincer. No m’agrada atacar ningú ni parlar malament de ningú, però m’ha sobtat el programa. En un programa has de posar les coses molt clares perquè la gent tingui clar què vota i què defensaràs. Si ho deixes tot en l’aire i hi poses paraules ambigües, la gent no sap què faràs. I amb el programa del PS no trec res clar. I ara la veig menys favorita.

Un dels seus grans objectius és dinamitzar la parròquia. Com ho faran?
Dinamitzar és una paraula que utilitza molta gent gratuïtament, però nosaltres no. Som concrets. Primer de tot volem dinamitzar la part alta d’Escaldes perquè és la zona que s’ho mereix més i tenim dos projectes. Un, el Palau de la Música i el Teatre al terreny de l’antic hotel Casino. Presentarem el projecte amb plànols i amb un preestudi fet. Serà un edifici singular i està previst que el mateix edifici tingui habitatges per a la gent que ve a actuar i a més, potenciarem els artistes del país. Es complementarà amb restaurant i bars musicals.

I segon?
La Fàbrica de llums. Són propostes que faran que els turistes vinguin expressament aquí. De fet, de projectes similars a aquest n’hi ha només a París, Tòquio i Nova York. És una nova tecnologia, hem de ser àgils per no retardar la inauguració d’aquest motor perquè és ara quan la tecnologia està poc vista. A més, si nosaltres no guanyem, que sàpiga tota la ciutadania que aquest projecte està en mans dels ministeris de Cultura i Turisme.

Ah sí? I com ha anat?
Nosaltres ho vam posar al programa i el nostre conseller general, Marc Magallón, va parlar amb els ministres i hi estan interessats. Evidentment si es fa a Escaldes, la temàtica serà la vall del Madriu. Si ho fa el Govern, haurem d’esperar on i com ho fa. Però com a andorrà, si no guanyo em sembla perfecte que ho faci un altre grup.

A l’inici parlava dels errors del Comú. Si hagués de dir el millor dels darrers dos mandats, què diria?
Fa molts anys que no tenia cap dubte que una zona de vianants era encertada. Crec que han sigut valents i jo sempre els he donat un suport total.

A Vivand vostès proposen mesures per evitar els locals tancats. Com es concretarà?
Volem fer una zona protegida i per molt liberal que sigui, entenc que es prioritza protegir la zona de locals tancats. Primer buscarem l’entesa amb els propietaris perquè les mantinguin obertes, sigui perquè el Comú les utilitza per fer promocions o el que sigui. Si no hi ha entesa, s’estudiarà la via jurídica per augmentar els impostos de tenir una botiga tancada.

Cal fer més promoció de la vall del Madriu?
Sí, és obvi. Se’n parla molt i cada vegada que hi ha eleccions tothom diu: “promocionarem, dinamitzarem”, però s’avança molt lentament. No hi ha dubte que està mig paralitzada. Nosaltres proposem ajudar els cortalans deixant pujar quads elèctrics, perquè pujar material amb helicòpter és caríssim, amb permís del Comú cada vegada. També volem promocionar una casa de guies de muntanya per contractar-los.

Una cosa que m’ha cridat l’atenció del seu programa és que diuen que els càrrecs de confiança no podran accedir als edictes interns ni externs. Per què?
Un càrrec de confiança està momentàniament al Comú i l’edicte és totalment diferent. Si un càrrec de confiança es presenta a un edicte, té molts més avantatges que la resta. I aquest darrer mandat ha passat i això és injust. Per tant, si jo tinc un càrrec de confiança, no es podrà presentar, crec que és de justícia i de més transparència.

“Volem dinamitzar la part alta perquè és la zona que s’ho mereix més”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte