Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de Joan Martínez Benazet i de Mireia Garcia d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença de Joan Martínez Benazet i de Mireia Garcia d'aquest migdia.

Homes i dones d’entre 40 i 60 anys, els més afectats per la Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Les dones d’entre 40 i 60 anys i els homes d’entre 45 i 60 anys són els grups poblacionals que més casos de Covid-19 concentren. Així ho ha explicat la metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia, que ha comparegut juntament amb el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, per fer el punt de la situació de l’epidèmia de coronavirus.

No obstant això, si s’observa el nombre de casos en funció de la població de cada grup poblacional, la piràmide “canvia totalment” i es constata que les persones de més de 80 anys, en aquest cas sense que hi hagi cap diferència notable en funció del sexe, són les més afectades per la Covid-19. 

En aquest sentit, Garcia, que ha incidit que en la població inferior a 15 anys els “casos són esporàdics” i tots degut a un contagi en el nucli familiar, ha recordat que es tracta també de la població “més vulnerable”, motiu pel qual també a la que s’han fet més proves i, per tant també, s’ha pogut detectar més casos positius.

Garcia, que ha admès que el creixement de la infecció continua, ja que a mesura que es van fent més proves es detecten més casos, ha detallat que en les gràfiques d’incidència es pot constatar un “cert aplanament de la corba de contagis els darrers dies”. La metgessa en salut pública, que ha incidit que per poder determinar millor l’evolució de l’epidèmia al país cal tenir en compte l’inici de la simptomatologia en els pacients més que no el dia en què s’han diagnosticat, ha destacat que en els gràfics s’observa un creixement gradual a l’inici, fet que “indica la transmissió persona a persona”, i posteriorment un cert aplanament de la corba lligat a les mesures de distanciament social i confinament decretades.

Així mateix, Garcia va admetre que, en relació amb d’altres països, la incidència al país de la Covid-19 “pot ser alta en funció de la població”, si bé ha recordat que al Principat, proporcionalment, “s’han fet proves a molta més gent”, fet que percentualment incrementa el nombre de casos, i que ha permès també veure “una punta de l’iceberg bastant més gran de la que estan veient als països del voltant”.

Quant a les dades, el ministre de Salut ha confirmat la defunció aquesta matinada d’un resident del centre sociosanitari El Cedre de més de 90 anys, òbit que eleva a 22 el nombre de morts per la Covid-19.

Pel que fa als casos diagnosticats, són ja 545 després de les últimes 131 analítiques rebudes, 29 de les quals positives, mentre que d’actius se’n comptabilitzen 484 tenint en compte les 22 defuncions i que hi ha ja 39 persones curades. Entre els casos actius hi ha 91 professionals sanitaris i 18 integrants dels cossos especials, segons ha precisat el ministre, que ha revelat que fins ara s’han portat a terme 1.673 PCR, de les quals 599, un 35,8%, han estat positives

Així mateix, Martínez Benazet, que ha celebrat que des de “fa tres dies no hi ha cap nou ingrés a la unitat de cures intensives”, ha informat que a l’hospital hi ha 52 malalts per Covid-19, 17 dels quals a l’UCI, i la resta a planta en presentar quadres clínics menys greus.

Dels pacients que són a la unitat de cures intensives, n’hi ha 14, entre els quals un treballador del SAAS, intubats i amb ventilació mecànica mentre s’ha pogut ja extubar la jove treballadora d’El Cedre de 24 anys, que “evoluciona molt satisfactòriament”. Martínez Benazet, que ha traslladat el condol als familiars del resident del centre sociosanitari finat, ha avançat també que les pròximes 24 o 48 hores es podria extubar dos pacients més.

A més, el ministre, que ha reiterat que “ha disminuït molt la pressió sobre l’UCI”, ha assegurat estar més convençut cada dia que “no ens veurem obligats a esgotar els nostres recursos sanitaris”, i ha incidit en la capacitat de resposta que es té, ja que dels 27 llits equipats amb equips de ventilació mecànica n’estan ocupats 14. En aquest sentit, ha avançat que demà mateix s’espera l’arribada de quatre ventiladors mecànics i dijous, cinc més.

afectats
Covid-19
40
60
anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte