Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta de l’Institut de Drets Humans, Elisa Muxella, i el jurista de Drets, Agustí Carles, ahir a la Seu de la Justícia.
La presidenta de l’Institut de Drets Humans, Elisa Muxella, i el jurista de Drets, Agustí Carles, ahir a la Seu de la Justícia.

IDHA i Drets denuncien per coaccions Rajoy, Montoro i Fernández Díaz


Escrit per: 
P.G. / Foto: P.G.

L’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i l’associació Drets de Catalunya van presentar ahir a la Batllia una querella  contra l’expresident espanyol Mariano Rajoy, l’exministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz i l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, pels presumptes delictes de coaccions i extorsions a ciutadans andorrans, falsedat documental  i coaccions contra els òrgans constitucionals. “Entenem que l’expresident Rajoy i Montoro quan van venir de visita oficial al Principat (al gener del 2015) van intimidar el Govern andorrà amb un informe del Fincen que era fals. El Govern andorrà va prendre les seves decisions tècniques a partir d’una informació falsa i entenem que és un delicte que caldrà que la Batllia investigui”, va dir ahir Agustí Carles, jurista i membre de Drets a les portes de la Seu de la Justícia.

Els querellants volen demostrar que la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) es va basar en una informació falsa perquè el govern espanyol no va poder aconseguir informació bancària dels polítics catalans perquè hi havia secret bancari i van voler obtenir-la de manera il·legal amb allò que s’ha anomenat les clavegueres de l’estat. L’operació política, segons Carles, tenia un objectiu clar que era “enfonsar el partit de Convergència i Unió per beneficiar un banc, Andbank i perjudicar-ne un altre, BPA”. 
Per tot, demanaran responsabilitat subsidiària a l’estat espanyol “perquè algú haurà de pagar aquesta festa”, va dir el jurista català. 
La documentació aportada ahir és la segona ampliació de la querella que inicialment van presentar el 2017 contra  quatre policies espanyols d’alt grau a qui acusaven d’haver participat en una maniobra d’extorsió a BPA amb l’objectiu d’intentar obtenir dades bancàries de la família Pujol, d’Artur Mas i la seva família, i d’Oriol Junqueras, en el marc de la coneguda operació Catalunya. Els policies són Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas, Bonifacio Díez i Celestino Barroso. En un principi aquesta querella  es va afegir a la denúncia en seu judicial d’Higini Cierco. El març passat ja es va anunciar la primera ampliació de la querella contra l’exministre Fernández Díaz però per extorsió. Ara, en la presentada ahir, els delictes són de coaccions i falsedat documental, i també contra Rajoy i Montoro. 
“Ampliem la querella perquè considerem que són els principals culpables de tot el que ha passat en el tema de la BPA.  De com tancar un banc i intervenir-lo a partir d’informacions falses que s’envien al Fincen i informacions falses que es donen en aquell moment a les nostres autoritats i creiem que tot això s’ha d’esbrinar perquè com ja van dir va ser un atemptat contra la nostra sobirania”, va declarar ahir la presidenta de l’IDHA, Elisa Muxella.
Les proves que s’han anat adquirint en els darrers dos anys  i sobretot les declaracions com a testimoni des de la presó d’Estremera de l’excomissari de policia espanyol Jose Manuel Villarejo han estat clau per aportar més informació que consideren prova de càrrec contra els querellats. 
Segons les declaracions de Villarejo en aquesta comissió rogatòria de fa dos mesos, era “una operació política” i segons l’excomissari “tota la informació que s’envia al Fincen és falsa”. Per això en la querella demanen al batlle que citi a declarar l’excap de Govern, Antoni Martí i els ministres que van ser a la reunió amb Rajoy “perquè expliquin si es van sentir intimidats i què és el que realment es va dir en aquesta reunió”, va dir  Carles. 
El jurista català va explicar que Villarejo “va dir que li van donar l’ordre d’enviar un tèlex al Fincen amb aquesta informació i reconeix que la unitat operativa de Pinto va rebre ordres polítiques que s’havien d’enviar”. A més a més, apunta a Martín Blas “que diu que reconeix que aquesta informació és falsa i diu que hem de fer creure al Fincen que hi ha un banc a Andorra que blanqueja diners en l’àmbit internacional”.

La querella contra Martí
Pel que fa a la querella presentada per Higini Cierco contra Martí i els ministres Cinca i Saboya, tant Muxella com Carles van explicar ahir que ells no tenen informació per poder “anar tan lluny, però sí que podem dir  que hi ha hagut una falsedat documental per part de les autoritats espanyoles”. Ara, però, reclamen que siguin els polítics andorrans els qui expliquin quin va ser el contingut de la reunió. 

IDHA
drets
denuncien
coaccions
Rajoy
Montoro
Fernández Díaz

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte