Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants dels diferents sindicats –Sitca, Ustcee, Sipaag, USdA, CFPA i SAT– en la compareixença d’ahir.
Els representants dels diferents sindicats –Sitca, Ustcee, Sipaag, USdA, CFPA i SAT– en la compareixença d’ahir.

ILP per canviar el sistema electoral i per exigir responsabilitats polítiques


Escrit per: 
M.S.

Coincidint amb la commemoració del primer de maig, i tot i no haver organitzat enguany cap acte ni reivindicatiu ni festiu, els sindicats van presentar ahir les dues iniciatives legislatives populars per establir un sistema electoral més proporcional i per tirar endavant una llei de responsabilitat política.

Els sindicats, que tenen previst reunir-se la setmana vinent amb els diferents grups parlamentaris perquè “es facin seves aquestes iniciatives legislatives”, consideren que al país “hi ha un dèficit democràtic preocupant”,  ja que les institucions “no són representatives de la voluntat popular”. Així ho va assegurar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va posar l’exemple de les parròquies d’Ordino i Canillo   que, tot i representar només el 10% dels electors, tenen el mateix pes que Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que concentren el 50% dels electors.

Per això, la primera de les ILP planteja una modificació de la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum, que preveu que, dels consellers generals escollits en circumscripció parroquial –dos per parròquia–, el primer sigui el cap de la llista més votada als comicis i el segon, el candidat que obtingui el major nombre de sufragis d’entre les candidatures que aconsegueixin almenys el percentatge resultant de dividir entre dos el percentatge assolit per la llista més votada.

En el cas d’empat entre dues candidatures, es proclamarien automàticament els dos caps de llista, mentre que, si l’empat fos a l’hora de proclamar el segon conseller general, es preveu una nova votació entre els candidats. Si hi hagués un nou empat, l’elecció es faria per sorteig.
Quant a les eleccions comunals, el text, que preveu també que a cada parròquia hi hagi com a mínim dos col·legis –que no poden superar els 2.000 electors–, ubicats en equipaments públics amb els components de les meses escollits per sorteig, estableix que per a l’assignació dels consellers comunals s’utilitzi el sistema proporcional de resta més elevada. D’aquesta manera, a cada candidatura li correspondran tants consellers com resulti de dividir el nombre de vots pel quocient electoral.

Pel que fa a la ILP per establir una llei de responsabilitat política, s’obliga als càrrecs públics a fer una declaració de béns notarial tant a l’inici com al final del mandat, documents que haurà d’analitzar el Tribunal de Comptes, que haurà d’informar la Fiscalia si té la sospita d’un possible cas d’enriquiment personal. Així mateix, el text preveu també que el Govern i els comuns hagin de publicar anualment un balanç del compliment del programa electoral, amb aquelles accions implementades, i aquelles que no, que hauran d’estar justificades, així com un balanç final abans d’acabar el mandat. 

El text, que estableix que les accions que suposin una despesa de més de 100.000 euros per a els arques públiques hagin d’anar acompanyades de tota la documentació acreditativa, preveu també la modificació de nou articles del Codi Penal per introduir la inhabilitació del càrrec públic de 30 anys per a aquells qui, ocupant un càrrec, hagin comès algun delicte de corrupció, tràfic d’influències, sostracció de béns públics, administració deslleial del patrimoni públic, intromissió d’interessos privats en la funció pública, negociacions prohibides i abús d’informació privilegiada per part d’una autoritat.
L’objectiu dels sindicats, segons va explicar Lara Vilamala,  del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), és aconseguir més  de 5.500 signatures, el nombre de vots que va donar la majoria al Govern de Demòcrates per Andorra d’Antoni Martí, abans de l’estiu perquè al setembre puguin estar les dues ILP a tràmit.

 

Reivindicació perquè l’1 de maig sigui festiu i crítiques a la CEA per la proposta de les pensions

Els representants dels diferents sindicats van aprofitar la presentació de les dues ILP per reclamar novament que el primer de maig sigui festiu per a tots els treballadors, “la festa que se’ns nega des de fa set anys des del Govern de DA”, com va recordar el secretari general de l’USdA. Gabriel Ubach, que va instar el grup parlamentari demòcrata a “no dir que els preocupa la situació dels treballadors, sinó a fer coses per a ells”, va assegurar que decretar festiu el primer de maig “no vol dir que s’hagi de paralitzar el país”, ja que, a través dels convenis col·lectius i la negociació, en aquells sectors que es necessiti es podria treballar.

Per tot plegat, Ubach va instar l’executiu a “deixar de mirar-se la butxaca” i a governar realment “per l’interès general”, un interès a  què no es pot apel·lar quan no es permeten dos dies de festa setmanals als treballadors, quan només s’allarga un mes la baixa per maternitat –15 dies en el cas de la de paternitat– o quan no s’estableix per llei la tretzena paga.

Així mateix, els representants sindicals també van carregar contra les propostes de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) amb  relació a les pensions, i van considerar “fora de lloc” que es pretengui allargar la jubilació fins als 67 anys o reduir les pensions.

sindicats
iniciativa legislativa popular
ILP
llei electoral
llei de responsabilitat política
1 de maig
pensions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte