Diari digital d'Andorra Bondia
Martí en una de les seves intervencions en la sessió del Consell General d’ahir.
Martí en una de les seves intervencions en la sessió del Consell General d’ahir.

Intercanvi de retrets entre PS i DA per la Llei de transferències als comuns


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El debat sobre l’esmena a la totalitat del Partit Socialdemòcrata (PS) a la modificació de la Llei de transferències (per corregir els punts anul·lats pel Tribunal Constitucional) va suscitar ahir un intercanvi de retrets entre aquesta formació i Demòcrates per Andorra (DA). En la seva intervenció, el conseller general socialdemòcrata Pere López va alertar que amb la modificació s’augmenten els greuges recollits en l’anterior text al mateix temps que va remarcar que la llei no és fruit del consens, ja que dues parròquies s’hi han mostrat en desacord, una de les quals és la més poblada. 

També va argumentar que aquests canvis a la llei s’introduiran gràcies al suport dels “consellers escindits”, en referència a Unió Laurediana- Independents de la Massana (UL-ILM) i Sílvia Bonet, un fet que considera “no gaire legítim políticament”. López, a més, va lamentar la “posició maquiavèl·lica” del conseller d’UL-ILM Josep Pintat, que “sembla” voler “castigar” la seva parròquia tot i que “les dificultats financeres” per Naturlàndia “van ser originades en el seu consolat”. Per tot plegat va demanar als consellers donar suport a l’esmena a la totalitat, que no va acabar prosperant. 
El cap de Govern, Antoni Martí, va contestar que la modificació que ara s’ha de fer de la llei és “un petit ajust” i va defensar que es manté el model inicial, que va ser validat després de “llarguíssimes negociacions”. Martí considera que la proposta alternativa del PS és inconstitucional i amb objectius electorals, tenint en compte que penalitza les parròquies en què el PS no té representació parlamentària i beneficia la resta. I en la seva intervenció, Martí també va repartir contra els consellers liberals amb al·lusions al pacte electoral que la nit anterior havien validat els dos partits i el canvi de posicionament de la formació en relació a les transferències. De fet, qui va insistir en aquest aspecte va ser el president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, que va acusar el PS de buscar un enfrontament entre les parròquies. Al torn d’això es va dirigir al president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, per advertir-lo de l’exercici de “funambulisme” amb “l’aventura que han iniciat” amb els socialdemòcrates. “Miri de portar-lo a terme sense caure”, va dir i va afegir que “Andorra no necessita aquestes polítiques de confrontació”.
Gallardo va defensar que els liberals intenten ser coherents però també autocrítics i que això els permet revisar els posicionaments si aquests no són correctes. Així va anunciar que s’abstindrien en la votació i va remarcar que quan es van aprovar les dues lleis “el cor i el cos” li demanaven votar-hi en contra. Martí també va aprofitar per ironitzar sobre les grans “afinitats” que sempre han tingut L’A i PS i Gallardo li va respondre que DA està format per una amalgama ben diferent de membres. El liberal també va apuntar que sempre ha estat al mateix lloc mentre que Martí no ha estat sempre coherent i va assenyalar que L’A no és el mateix partit de fa vint anys perquè “la societat evoluciona”. 
De la seva banda, SDP va votar a favor de l’esmena a la totalitat i UL-ILM en contra.

Jover apunta la propera instal·lació de noves universitats privades

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va avançar que espera “notícies aviat” sobre la instal·lació d’universitats privades al país. Ho va anunciar en l’aprovació de la Llei de l’ensenyament superior i de la Llei de la Universitat d’Andorra. Els textos van rebre el suport de tots els consellers, excepte el primer, que va comptar amb el vot en contra del conseller general d’SDP, Víctor Naudi. Aquest va argumentar que no comparteix el fet que la creació d’universitats privades deixi de fer-se per llei (ara es requerirà una autorització administrativa) ja que crea greuges comparatius amb els centres ja existents com la Salle i significa menys garanties jurídiques i de transparència. Aquest posicionament és compartit pel PS, que considera que en cas de problemes amb algun projecte universitari pot malmetre la imatge del sector al país. També li causa recels l’aprovació dels plans d’estudi per part del Govern. Tot i així hi van votar a favor. De fet, els liberals també van lamentar que no s’hagin acceptat les seves esmenes que haurien garantit “l’autonomia de les universitats”. UL-ILM i DA, de la seva banda, hi van votar a favor. Els textos han de permetre alinear-se amb l’Espai d’Ensenyament Europeu, fomentar la qualitat i afavorir la recerca alhora que atorguen més competències al consell universitari i reforcen la figura del rector, que tindrà un mandat de sis anys per desvincular-lo de les decisions polítiques. Jover va assegurar que el fet que els plans d’estudi siguin aprovats pel Govern no coarta la llibertat i que es garantirà la solidesa dels projectes privats.

Vistiplau a treballar una llei d’accés a la informació

En la sessió d’ahir es va donar el vistiplau a la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació presentada pel grup parlamentari liberal. En les seves intervencions, el liberals, UL-ILM, el PS, i SDP van remarcar la importància del text tenint en compte les dificultats per accedir a la informació que durant aquesta legislatura han tingut els consellers generals. Tot i així, SDP no va votar-hi a favor encara que en comparteix l’esperit perquè tem que en els canvis que pugui patir durant el tràmit parlamentari els demòcrates acabin acotant el dret i les competències dels consellers i redueixin el rol del Consell General. De fet, el criteri del Govern al text ja adverteix que hi haurà informació que no es podrà facilitar, tenint en compte el seu caràcter confidencial. També el grup demòcrata va proposar introduir-hi un procediment sancionador en cas que es faci un mal ús d’aquesta documentació alhora que recordava “certes filtracions” que s’han produït per fer recursos judicials.

 

 

transferències
pacte L'A i PS
llei de transparència
universitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte