Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de les dues monedes commemoratives que s’encunyaran.
Imatge de les dues monedes commemoratives que s’encunyaran.

Inversió de 876.000 euros per a l’emissió de noves monedes


Escrit per: 
M. Prat / Foto: Govern d'Andorra

El Govern ha aprovat una nova emissió de monedes commemoratives i de col·lecció. Segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, es faran dues monedes commemoratives de dos euros i dues de col·lecció.

Pel que fa a les commemoratives, una portarà la imatge de la verge de Meritxell amb motiu del centenari de la coronació. Se’n farà un tiratge de 70.000 unitats i un altre de 3.750 de fons mirall, és a dir, amb un relleu de major qualitat. La segona vol ser un homenatge als padrins. “En el context de Covid han estat qui més han patit les conseqüències, amb una major letalitat i havent-se d’aïllar”, ha justificat el ministre. En aquest cas, s’inclou el text “cuidem la nostra gent gran” i se’n farà un tiratge de 70.000 unitats.

Quant a les monedes de col·lecció, també seran dues i tindran un valor facial d’1,25 euros. En aquest cas, una portarà un gravat d’una grandalla i l’altra del pont de la Margineda. Jover ha detallat que el material utilitzat serà coure-níquel, que no és l’estàndard de les monedes de curs, i se’n produiran 3.000. A més a més també es faran 10.500 unitats de les presentacions que recullen els 8 valors facials.

El cost previst és de 876.000 euros, “una despesa important”, que Jover ha contraposat als ingressos esperats. En total es preveu recaptar 5,7 milions, 3,73 provinents de les noves monedes que entraran en circulació, i 1,9 milions de la suma de la recaptació per les monedes commemoratives, les de col·lecció i les presentacions oficials. 

D’altra banda, el consell de ministres ha aprovat avui la creació de la Taula Nacional de Salut Mental. Es tracta d’un òrgan consultiu i que té com a objectius assessorar l’Executiu en els aspectes relatius a la salut mental; contribuir a definir i elaborar propostes d’actuació, promoure i millorar la coordinació de tots els agents implicats en aquest aspecte; desenvolupar iniciatives contra l’estigma en salut mental i emetre recomanacions o orientacions en el desenvolupament del Pla Nacional Contra les Drogues. Estarà formada pels ministres de Salut, Afers Socials, Interior i Educació i Participació Ciutadana. També inclourà dos representants dels comuns especialitzats en polítiques socials i representants del SAAS, CASS, els col·legis oficials de psicòlegs, metges, i infermers, l’Associació de Treballadors Socials i membres de les diferents fundacions i entitats socials del país.

Aprovats els vedats de caça temporals
El Govern ha aprovat el decret relatiu als vedats temporals de caça i les zones d’activitat humana per a la temporada 2021-2022, que estableix el vedat temporal de caça de la parròquia d’Escaldes-Engordany: des del terme de la Massana, tota la solana d’Engordany, els Vilars i can Diumenge fins al terme d’Encamp.

El decret aprovat pel consell de ministres també permet delimitar les zones reservades a activitat humana on es prohibeix o limita l’acció de caça de manera temporal o durant tot l’any. En aquest cas, i a demanda dels comuns, es limita l’acció de caça a l’estació d’esquí de Grandvalira (entre els sectors de Canillo-El Forn, Soldeu i el Tarter); al camp de neu d’Ordino-Arcalís; a les estacions d’esquí d’Arinsal, de Pal i de Pas de la Casa Grau Roig; a la zona d’esbarjo de la Comella Rec de l’Obac; a Naturland; al Pla d’Engolasters i al Funicamp. De manera paral·lela, també s'ha publicat l’Ordre ministerial relativa a la temporada de caça i als plans de caça.

Educació cobrirà 169 places per al curs que ve
El consell de ministres ha aprovat avui, a proposta de la titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, la cobertura de 169 places per al curs escolar 2021-2022. Tal com ha explicat el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, l’aprovació d’aquests llocs de treball arriba “després de l’anàlisi dels efectius necessaris als centres i àrees un cop finalitzat el període de matriculacions d’alumnes per al pròxim curs escolar”. 

Així, se’n desprèn que és necessari cobrir 169 places: 22 en comissió de servei i 147 per a funcions estructurals i periòdiques. Per departaments, les places es distribueixen de la manera següent: 119 per a l’Escola Andorrana i Formació Andorrana, 42 a Formació Professional, Formació al llarg de la vida i Innovació tecnològica, 8 a Inspecció, Qualitat educativa i Recursos humans i 1 a Sistemes educatius, Ensenyament Superior i Relacions Internacionals.

inversió
emissió
monedes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte