Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.

Ja són més de 2.200 les persones que han assignat el metge referent


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Més de 2.200 persones han assignat ja el que serà el seu metge referent, ja sigui a la pròpia consulta del facultatiu o comunicant-ho a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), després que dilluns passat entrés en vigor el reglament d’accés a l’assistència sanitària pública, que crea la nova via d’atenció integrada (VAI) i la figura del metge referent.
Així ho va explicar ahir el portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, després que en el consell de ministres el titular de Salut, Carles Álvarez, hagués informat sobre el funcionament dels tres primers dies d’implementació del nou sistema. Tot i que encara és aviat i, com va dir Cinca, “el balanç és poc significatiu”, l’executiu considera que aquestes xifres “posen de relleu que la gent comença a adaptar-se a aquest nou model”.
En aquest sentit, Cinca, que va recordar que les persones que ja tenen assignat el seu metge referent ja poden beneficiar-se del règim de tercer pagador i fer efectiva doncs únicament la part que pertoqui al pacient de la visita al metge de capçalera (5,9 euros) o a l’especialista (7,25 euros), va apel·lar a la tranqui·litat dels ciutadans per tal d’anar fent l’adaptació al nou sistema de “forma gradual i sense estressos”.
Així, i després que els professionals hagin pogut constatar alguns dubtes entre els ciutadans, el ministre portaveu va insistir en què no hi ha cap termini establert per tal que cada persona assigni el seu metge referent ni cap penalització per a l’usuari que accedeixi al sistema sense haver-ho fet, tot i que incideix en què “és bo que es pugui anar fent”. De fet, com va recordar el ministre, les diferències en el copagament entre els que utilitzin la VAI i els que vagin directament a l’especialista no es podran aplicar fins a l’entrada en vigor de la modificació de la Llei de la CASS que es troba a tràmit parlamentari i que l’executiu “no pot saber quan s’aprovarà”.
Precisament, sobre els textos legislatius pendents en aquest darrer tram de legislatura, el ministre, que va recordar també que les persones amb afectacions cròniques i que necessiten visites freqüents a l’especialista hi “continuaran tenint accés directe”, va assegurar que “des del moment en què l’executiu els ha entrat a tràmit és que els voldria aprovar tots”.
Tot i això, Cinca, conscient també que no hi haurà temps per aprovar-los tots, va apostar per prioritzar aquells projectes de llei que siguin “més urgents i necessaris”, entre els quals el pressupost per a l’exercici 2019, així com aquells que donin resposta a “compromisos internacionals”, com poden ser els derivats de l’Acord Monetari.

Martí es reunirà amb el primer ministre francès a Matignon el primer d’octubre

El cap de Govern, Antoni Martí, es reunirà amb el primer ministre francès, Édouard Philippe, el dilluns 1 d’octubre a l’Hotel Matignon de París, segons va avançar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va recordar que es tracta de la primera trobada entre els màxims responsables dels dos executius des del seu nomenament per part del president Emmanuel Macron, el maig del 2017. Cinca, que va remarcar que serà un bon moment per “fer evident” aquells aspectes vinculats a la negociació d’Andorra amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació, va avançar que la reunió servirà per repassar qüestions bilaterals com les millores dels accessos per carretera entre els dos territoris i el seu finançament, el seguiment de l’acord entre les duanes per la lluita contra el contraban de tabac i per tractar la col·laboració fronterera i els acords en l’àmbit de l’impuls de la transició energètica.
D’altra banda, el ministre portaveu també va informar que Martí, acompanyat en aquest cas per la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es desplaçarà la setmana vinent a Nova York on participarà en la 73a Assemblea General de les Nacions Unides. Cinca va destacar la “significació especial” de la participació d’enguany ja que coincideix amb el 25è aniversari de l’entrada d’Andorra a les Nacions Unides i també perquè serà la darrera intervenció de Martí davant el plenari com a cap de Govern. El líder de l’executiu, que farà el seu discurs el divendres dia 28, aprofitarà l’estada a Nova York per mantenir diverses trobades bilaterals, especialment amb els representants dels països de la cimera iberoamericana.

persones
metge referent
assignat
2.200

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte