Diari digital d'Andorra Bondia

Jean-Paul Marthoz assegura que el desafiament més important per als comunicadors és defensar la llibertat d'expressió


Escrit per: 
Agències

 

El ponent de la segona conferència de la Universitat d'Estiu, Jean-Paul Marthoz, ha remarcat que la seva idea sobre la llibertat d'expressió és el desafiament més important davant el qual es troba avui dia un periodista.

 Durant la ponència s'han debatut molts temes que fan referència al món de la comunicació actual i Marthoz ha reivindicat la figura del periodista especialista, ha parlat dels desafiaments que impliquen les noves tecnologies aplicades a la professió i ha postulat a favor de l'espai dels periodistes en el món, ja que creu que mica en mica estan perdent el seu lloc davant altres tipus de comunicadors, com ara els gabinets de premsa estatals o privats.

Si bé la llibertat d'expressió s'ha convertit en tot un desafiament per als periodistes, Marthoz ha assegurat que aquests professionals han de defensar 'més fort' les idees, i només les que els en semblin bones, sinó les que també n'odien. De la mateixa manera, l'expert ha dit que la solidaritat entre els comunicadors es pot establir molt fàcil perquè no és concepte occidental, tal i com es vol fer creure en alguns casos, sinó que és un concepte 'mínim universal'.

Precisament les friccions entre occident i la resta del món també és un motiu de debat. I és que si fa uns anys qui dominava el panorama informatiu mundial eren els mitjans occidentals, ara hi ha potències que a nivell mediàtic estan agafant molta força, com és el cas de la Xina, Rússia, Brasil o l'Índia. Aquesta lluita informativa es tradueix en la creació de canal estatals que en alguns casos estan agafant molta força, com és el cas del canal televisiu Al-Jazzeera, que ha arribat a desplaçar al seu país, Qatar, cadenes com la CNN i la BBC. Aquests països troben en el periodisme una nova forma d'expressió i una obertura de la seva societat.

A més, l'expert en periodisme ha parlat dels nous reptes davant els quals es troba el periodisme en l'actualitat. Un d'ells és l'existència de noves tecnologies, com per exemple el telèfon mòbil o internet. Amb aquestes eines, qualsevol ciutadà pot captar una fotografia o un vídeo que complementin la informació d'un esdeveniment. Aquest fet, però, no implica que els periodistes hagin de deixar de fer la seva feina, sinó que han d'entendre que és un complement de la seva tasca, sense deixar de banda el seu objectiu que és investigar per comunicar. Marthoz també ha volgut reivindicar la recuperació de l'espai de periodista. En els últims temps, ha incrementat exponencialment el nombre de gabinets de premsa. La capacitat de comunicar dels estats, així com de les empreses ha augmentat i sovint, el nombre de persones que ocupa càrrecs de comunicadors dins una institució supera el de periodistes. Finalment també ha volgut posar en relleu la importància dels periodistes especialitzats i que aquests recuperin la seva autonomia així com l'esperit crític.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte