Diari digital d'Andorra Bondia

Joan Gabriel insta el Govern a prendre la iniciativa si vol fer un pacte d’Estat


Escrit per: 
Marià Miño


Coalició Reformista (CR) va entrar ahir l’anunciada esmena a la totalitat i 48 esmenes parcials al projecte de llei de pressupost per al 2010, i va mantenir que la sortida a l’actual situació de bloqueig passaria per arribar a un pacte d’Estat en el marc d’un Govern d’unitat.

 El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va tornar a oferir aquesta opció al Govern, però va matisar que l’oferta perdrà la seva validesa “si no passa el pressupost” i va sostenir que, en el cas que l’executiu vulgui arribar a un pacte d’Estat, hauria de prendre la iniciativa i convocar-los.
Pel que fa al panorama que es dibuixaria si els comptes de l’Estat no s’aproven, Gabriel va assegurar que el Govern “no estaria legitimat si no passa el pressupost”, però alhora va sostenir que “l’últim escenari ha de ser convocar eleccions” i que s’han de “buscar totes les possibilitats”.
Si bé el cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, va reiterar ahir mateix la predisposició a arribar a un pacte d’Estat amb CR, Gabriel va sostenir que la iniciativa “no l’hem de prendre nosaltres, sinó aquell a qui li pertoca”. Així mateix, el líder reformista va afirmar que, de moment, no ha vist la voluntat del Govern d’avançar en temes com la reducció de les despeses de l’administració pública, en què “no veiem cap intenció de gastar menys”, o d’implicar els reformistes en les lleis fiscals i la relació amb els comuns, en què, segons Gabriel, “el PS no ens ha assegut en una taula per parlar”.
Després que ApC anunciés dimecres la negativa als comptes, Joan Gabriel va confirmar ahir l’esmena a la totalitat, en una compareixença en què va sostenir el pressupost és una “decapitació de les estructures productives del país” i va reiterar les crítiques per la manca de concreció de la partida de 470.000 euros corresponent a ADI. Gabriel va tornar a lamentar els canvis realitzats pel Govern en l’articulació del pressupost, pel fet que les inversions no s’englobin en un únic capítol, i va considerar que això ha suposat “una limitació a l’acció parlamentària” ja que ha “dificultat l’elaboració d’esmenes”. Així, el líder reformista va apuntar que, si bé s’han demanat canvis en partides per valor de 15 milions d’euros, “per més que passessin les nostres esmenes, difícilment el país podrà tenir les eines suficients”.


Comèdia carnavalesca

D’altra banda, Joan Gabriel es va mostrar molt crític amb Andorra pel Canvi (ApC) i amb el procés de negociació amb el PS, que va qualificar de “comèdia carnavalesca”. Gabriel va acusar ApC de “no conèixer les regles del joc” i de confondre “el consell d’administració d’una empresa amb un Estat”, i va criticar la “falta de sentit d’Estat i de sentit comú”. Així mateix, el reformista va demanar a la formació liderada per Eusebi Nomen “responsabilitat i respecte”. Finalment, Gabriel va afirmar que “hi ha una situació de fracàs de totes les parts implicades, incloent-nos nosaltres” i va opinar que “si dos grups no s’entenen, cadascú ha d’assumir les seves responsabilitats”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte