Diari digital d'Andorra Bondia

Jordi Cinca i Antoni Martí s’alien amb el PRA per liderar la centralitat política


Escrit per: 
Agències

El sector d’independents liderats per Jordi Cinca; el cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i la seva Unió del Poble escaldenca; el Partit Reformista, liderat per l’actual conseller general, Ladislau Baró, i el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, estan promovent una gran aliança de cara a les properes eleccions legislatives.

L'aliança també podria incloure grups parroquials com Units per al Progrés (UP) d’Encamp i el Grup Democràtic Parroquial (GDP) de la Massana.
Aquest conglomerat, que  “abraça la centralitat política i geogràfica del país”, es presentarà aquesta setmana, molt probablement dijous, segons va avançar ahir una de les persones que han participat activament en un d’aquests grups en tot el procés. Segons la font consultada, el pacte “ha estat fruit d’un llarg viatge”, que ha tingut “una evolució natural” per separat i que, finalment, “ens ha portat a confluir en un mateix projecte polític”, un projecte que defineix com a “transversal”.
La mateixa font justifica la confluència dient que “ja fa dos anys que Antoni Martí parla de reestructurar l’espai de centre” i que, paral·lelament, els independents que s’apleguen al voltant de la persona de Jordi Cinca parlen de la necessitat d’obertura política davant dels “problemes complexos que té el país i que només es poden abordar des del treball en equip”. I en l’espai reformista, la creació del nou partit ajuda a tendir ponts cap als sectors liberals “més centrats”.
Darrerament han tingut lloc “trobades bilaterals”, segons va explicar la font consultada, però no han anat més enllà de “posar damunt la taula les mateixes preocupacions pel futur del país”. El punt d’inflexió se situa “a mitjans de la tardor” de l’any passat, quan constaten “l’alt nivell de crispació a què s’ha arribat i el perill que comporten uns discursos que divideixen més la societat amb el risc de fraccionar-la”. En aquest sentit, posa com a exemple les sessions de Consell General d’aleshores: la situació generada en el si de la cambra parlamentària “reforça més les ganes de pactar amb gent” i, per tant, de “buscar la manera de no ser excloents i comptar amb tothom qui vulgui”.
Així mateix, els impulsors de l’aliança política tenen clar que per fer una alternativa de govern cal “jugar a les territorials”, ja que “el sistema electoral t’hi obliga”. Segons la font consultada, aquest fet “accentua el perfil de no exclusió”, però “mantenint com a nucli essencial l’ànima centrista”. De moment, l’aliança engloba Encamp, amb Units per al Progrés, i Escaldes, a l’entorn de la Unió del Poble d’Antoni Martí; i queden encara per perfilar Canillo -amb un nucli nombrós de simpatitzants del PRA al voltant dels dos cònsols- i la Massana -on el GDP s’ha posicionat proper a les tesis del nou Partit Reformista. D’altra banda, cal recordar que a Ordino hi ha un principi d’acord materialitzat entre els independents de l’ACO més liberals i Andorra pel Canvi.

Gabriel considera l’aliança “una bona notícia” i Goya acusa els promotors de no tenir programa
El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, i el president del Partit Liberal (PLA), Enric Pujal, van valorar ahir positivament l’aliança encapçalada per Jordi Cinca i Antoni Martí feta pública aquest dilluns.
Gabriel va afirmar que es tracta d’una “bona notícia” i que “si l’esperit d’aquest embrió que avui s’anuncia és similar al que va impulsar el naixement de Coalició Reformista, estarem més a prop que lluny”. El president del grup parlamentari reformista, que vol esperar a conèixer els detalls programàtics d’aquest “embrió”, va afegir que “totes les parts són bones independentment de la seva ideologia si ens uneix una visió de país”.
D’altra banda, Enric Pujal va reiterar la necessitat que tot el centredreta concorri junt a les eleccions “per redreçar l’economia del país”. Pujal va afirmar que, tot i la decisió de no fusionar-se amb el PRA, “això no vol dir que no puguem anar tots junts”, i va argumentar que “si s’ha de governar, s’ha de fer amb majoria”.
Malgrat anunciar que deixa la primera línia del partit, va assegurar que dedicarà “tots els esforços perquè [la unió de forces liberals] sigui una realitat”. Per aquest motiu, en referència a l’anunci que Cinca i Martí s’aliïn amb el PRA en un projecte de centre, va dir que li sembla “fantàstic” que es puguin unir totes aquestes persones de “gran vàlua”, com un “cònsol extraordinari” i un Jordi Cinca que ja va intentar crear una força de centre fa dos anys.
D’altra banda, el primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Ferran Goya, va afirmar que, en el cas que es confirmi, el pacte seria “completament lícit”, encara que va criticar que vagin “descaradament a no oferir un programa”. Així mateix, va assenyalar que la inclusió del cònsol major d’Escaldes, Antoni Martí, al projecte era “esperable”, però va afegir que observa l’anunci amb “prudència”, a l’espera que els protagonistes ho expliquin públicament.
Quant a la possibilitat que els socialdemòcrates es trobin en aquestes eleccions amb un bloc ampli de centredreta com a principal oponent, Goya ha deixat entendre que el PS no té por. “Aquí haurem de veure si hi ha un electorat de centredreta que escolti els cants de sirena” d’unes formacions que, segons ha dit, no fan propostes per centrar-se només en l’economia.
En aquest sentit, va sostenir que els integrants d’aquest bloc que s’està configurant “semblen bastant decidits a no tenir programa”, i per això es va preguntar “com respondrà el ciutadà a unes forces polítiques que van descaradament a no oferir un programa ni unes expectatives de futur”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte