Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu d'Urgell.
Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu d'Urgell.

Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu d'Urgell gràcies als vots de JxCat i ERC


Escrit per: 
Agències

Jordi Fàbrega, el número u de la llista de Junts per la Seu a l'ajuntament de la capital alturgellenca ha estat investit aquest dissabte com a nou alcalde, gràcies als vots dels cinc regidors del seu partit i els quatre d'ERC. L'acord de govern entre aquestes dues formacions passa per un repartiment "proporcional" d'aquest càrrec, de tal manera que els darrers 21 mesos del mandat el primer edil serà el republicà Francesc Viaplana. Mentre, els sis representants de Compromís x La Seu han optat per votar al seu alcaldable, Òscar Ordeig, que exercirà de cap de l'oposició, i els dos de la CUP ho han fet per la seva candidata, Xènia Antona. Per la seva banda, el fins ara alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i la resta de regidors sortints han rebut una medalla de reconeixement a la seva tasca durant la seva etapa al consistori.
Fàbrega ha destacat que veu com una "oportunitat" i una "fortalesa" que set dels nou regidors que conformen l'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell siguin nous i que els altres dos només haguessin estat al consistori durant el mandat anterior. En aquest sentit, el nou alcalde creu que això els permet començar la legislatura sense "motxilles" i també ha volgut estendre la mà a la resta de formacions que han obtingut representació per tirar endavant els principals projectes de ciutat. 

El nou alcalde, que exercirà aquest càrrec durant 27 mesos, ha insistit que el pacte entre Junts per la Seu i ERC ha permès tirar endavant un "govern sòlid", integrat per nou regidors que treballaran de forma conjunta i, ha dit, al marge del partit del qual provinguin. "No serem dos partits al govern ni un govern de dos partits", ha recalcat per també explicar que els projectes de totes dues formacions per la capital alturgellenca i el conjunt de la comarca són similars. Finalment, Fàbrega ha afirmat que el nou executiu municipal estarà al servei del govern català.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde d'Administració i governació, Francesc Viaplana, que es convertirà en alcalde de la Seu d'Urgell en els darrers 21 mesos de mandat, ha dit que la militància del partit republicà va decidir que "calia estar al govern" per materialitzar les seves propostes de ciutat i s'ha mostrat satisfet perquè, segons ha explicat, el pacte al qual han arribat amb Junts per la Seu fa que "les dues parts tinguin el mateix pes", tant pel fet de partir-se l'alcaldia com pel repartiment de responsabilitats entre els diferents regidors que ocuparan les tinences d'alcaldia.

Mentre, el número u de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, formació guanyadora dels comicis i que ha mantingut els sis regidors que tenia en l'anterior mandat, veu en el pacte entre Junts per la Seu i ERC una "oportunitat perduda" per impulsar un canvi de govern amb un "nou aire de progrés a les institucions". A més, ha criticat que els republicans hagin donat suport a un executiu on el partit que el liderarà durant la primera part de la legislatura va perdre dos regidors respecte als obtinguts fa quatre anys. 

Finalment, la regidora de la CUP, Xènia Antona, ha dit que continuaran defensant el seu projecte "amb un peu al carrer i un altre a les institucions". També s'ha mostrat satisfeta per haver sumat un nou regidor al que ja tenien i ha lamentat el pacte entre Junts per la Seu i ERC perquè considera que el nou executiu municipal és "continuista" respecte al de l'anterior legislatura, on CiU governava en minoria però va rebre suports puntuals dels republicans.

Al ple de constitució del nou Ajuntament de la Seu d'Urgell, els representants de les formacions independentistes han decidit prometre el càrrec "per imperatiu legal" i abans d'aixecar la sessió, s'ha fet entrega d'una medalla als regidors sortints, entre ells el fins ara alcalde Albert Batalla, que ha presenciat l'acte assegut a les cadires del públic, així com també ho ha fet l'anterior primer edil Jordi Ausàs. 

Després del ple, Batalla ha explicat que el seu paper a partir d'ara respecte al govern municipal de la Seu d'Urgell serà "molt discret", tot i que s'ha posat a disposició del nou alcalde, Jordi Fàbrega, per ajudar-lo a encaminar aquesta nova etapa. També ha volgut desitjar "sort" i "energia" al nou equip de govern per fer, ha dit, "una de les tasques més boniques que pot fer a la seva vida, la qual és servir als ciutadans".

Pel que fa a la composició del nou equip de govern de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, i banda del repartiment "proporcional" del càrrec d'alcalde i la tinença d'alcaldia d'Administració i governació, n'hi haurà quatre tinences d'alcaldia més. Així, Mireia Font ocuparà la de Promoció econòmica, ocupació i turisme, mentre que Marian Lamolla assumirà la de Ciutadania. L'àmbit d'Urbanisme, mobilitat i medi ambient anirà a càrrec de Joan Gurrera i el de Serveis educatius, infants i jovent serà per Carlos Guàrdia. 

El pacte assolit a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell també s'aplicarà al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i, per tant, el càrrec de president l'ostentarà primer un representant electe de JxCat i després un d'ERC, un any i mig abans d'esgotar el mandat. Tot i que en el cas de l'ens comarcal encara no se n'ha fixat la distribució, s'ha acordat que dues vicepresidències les assumirà JxCat i una tercera serà per ERC.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte