Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la reunió entre Espot, Benazet i els consellers del PS, López, Vela, Font i Miró.
Un instant de la reunió entre Espot, Benazet i els consellers del PS, López, Vela, Font i Miró.

Jordi Font descarta la presència del PS en el pacte d’Estat de Salut


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

La primera trobada de l’any per mirar d’avançar en el pacte d’Estat de Salut que impulsa el Govern ha acabat amb poques perspectives d’èxit. El conseller general del PS, Jordi Font, va donar pràcticament per descartat que la formació se sumi a la proposta governamental, ja que consideren que el document que se’ls va fer arribar és tan sols un recull “d’accions que formen part del dia a dia de l’executiu”, de caràcter organitzatiu, i entenen que amb coses que depenen només del Govern, “nosaltres no tenim per què fer cap pacte amb ningú de moment”. Igualment van retreure la falta de propostes de caràcter legislatiu. Malgrat que va assegurar que es miraran el document amb més profunditat en el si del grup parlamentari i que s’han compromès a tornar-se a reunir a finals de febrer per exposar-los “els pensaments que tenim sobre les modificacions organitzatives que pretenen fer”, però admetent que “establir un pacte d’estat penso que no toca”.

En la reunió hi van prendre part el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i els consellers socialdemòcrates Pere López, Susanna Vela, Jordi Font i Joaquim Miró. Des del Govern es va informar que se’ls havia entregat de manera formal la proposta per assolir l’entesa en matèria de salut. Concretament, un document que “busca trobar les millors solucions per evolucionar el sistema andorrà de salut i afrontar els reptes que presenta el sector”, com l’allargament de l’esperança de vida o la cronicitat de les malalties. Tot plegat amb la voluntat de “mantenir la qualitat del sistema assegurant la sostenibilitat del mateix” per garantir “la cohesió social i la qualitat de vida”.
La visió del PS difereix força. “Els hem dit que pactes de govern a nosaltres no ens toca fer-ne. Si ens demanen col·laborar en la redacció d’una llei o fer qualsevol modificació legislativa que afecti la sanitat, ens hi trobaran”, va afirmar Font, que considera que a l’executiu “tenen una confusió. Voldrien que nosaltres ens solidaritzéssim amb l’acció de govern i aquest no és el nostre rol. El nostre rol és fer de legisladors i opinar”. Igualment va apuntar que allò que estarien disposats a debatre, per exemple, és què ha d’incloure la cartera de serveis, però, “per dir si els metges de guàrdia guanyen massa diners o si fan massa hores, és el seu problema, ells són l’executiu”.
Segons Font, entrar al pacte d’Estat només tindria sentit si no existís la sanitat “i ens demanessin de seure i preparar el projecte. Llavors hi seríem”. Però per ara l’únic pacte d’Estat que “veiem possible és el d’Europa”. Consideren que és el que té més sentit perquè “no hi ha res que existeixi i hem de buscar la millor manera de relacionar-nos”. Per la resta de temes, va exposar, “és molt més complicat”.
Després de la trobada amb el PS el Govern es reunirà amb Terceravia a qui també entregarà el mateix document. Uns pactes que ahir el ministre portaveu, Eric Jover, defensava amb l’argument que hi ha temes que “demanen una majoria parlamentària més àmplia”.

 

 

pacte d'estat de salut
PS
Salut
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic