Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés.
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés.

Josep Àngel Mortés: "A l’hotel Casamanya prioritzarem les iniciatives privades a ubicar el Comú"


Escrit per: 
P.G. / Foto: Facundo Santana

Josep Àngel Mortés continua al capdavant de la parròquia d’Ordino, però ara formant part del tàndem amb Eva Choy. La prioritat ara és tenir el pla de dinamització de la parròquia i a partir d’aquí establir accions. Ens explica que hi ha iniciatives privades que han mostrat interès a ubicar-se a l’hotel Casamanya, altres que s’esperen per a Casa Rossell, i reconeix que la solució del Centre de Congressos és complicada.

Veig que no ha canviat el mobiliari del despatx. Això vol dir continuïtat. Abans d’eleccions parlàvem de reptes que li agradaria aconseguir. Donar-li un ús a Casa Rossell  n’era un; l’hotel Casamanya, un altre, i també el Centre de Congressos. Hem posat fil a l’agulla amb algun?
Jo diria que el fil a l’agulla l’hem posat als tres d’alguna manera. Portem quatre anys  treballant amb aquests tres espais, als quals hem de donar-los una utilitat i que queden al mig de la parròquia. Al Centre de Congressos és complicat trobar-hi una solució des del punt de vista de l’edifici, perquè és per celebrar congressos. Si mirem el Centre de Congressos d’Andorra la Vella, ja és difícil celebrar-hi congressos, doncs al d’Ordino encara ho és més per un tema de distància que hi ha del centre, i també pels hotels que no tindríem tanta capacitat. El Comú l’ha estat utilitzant, però també és cert que esdeveniments com la Mostra Gastronòmica, difícilment es podrien fer en un altre lloc. Li donem el màxim d’utilitat que podem, però és difícil la ubicació d’empreses que puguin aportar un valor afegit.

S’ha pensat a fer un concurs d’idees?
No. Aquí el primer tema és que algú estigui interessat.

Pel que fa a l’hotel Casamanya...
El Comú estava interessat a ubicar-hi les dependències comunals, però si hi ha una iniciativa privada estem oberts. No és una prioritat urgent traslladar-nos allà. Seria per centralitzar tots els serveis i deixar aquest edifici al centre del poble per ubicar activitats que donen també valor afegit. Ara hi ha empreses que estan interessades en l’hotel Casamanya per ubicar-hi un hotel i altres que s’han interessat per altres temes. Prioritzarem aquestes iniciatives privades abans que ubicar les dependències del Comú perquè ens interessa trobar activitat en la parròquia. 

A Casa Rossell també hi ha iniciatives privades?
És propietat del Govern i treballem conjuntament amb ell i amb Actua, perquè s’han fet estudis de viabilitat de Casa Rossell. A partir d’aquí han sortit tota una sèrie de propostes i per tant ara, després d’eleccions, la idea és asseure’s amb el Govern i trobar algú que vulgui col·locar alguna activitat que pugui dinamitzar la parròquia. 

Propostes de quin caràcter?
Des de caràcter cultural a posar-hi també un hotel. Hi ha diferents propostes per millorar la parròquia. Hi ha un estudi que diu quina activitat seria bona per a la parròquia d’Ordino i ara queda esperar les propostes.

Amb tot, al Comú d’Ordino li faltaria una persona gestora de dinamització de la parròquia?
La dinamització de la parròquia és un dels punts importants del programa i ja estem treballant en la primera fase, que serà crear una taula de dinamització que estarà formada pels cònsols, el conseller de turisme i el sector dels hotelers i comerciants, i també una part molt important, que són els pagesos i a més a més, el motor de la parròquia, que és Secnoa. Ara s’està parlant a veure qui serà el representant de cada sector a dins d’aquesta taula i començar a treballar. La idea és que aquest any tinguem aquest pla de dinamització, i si pot ser d’aquí a sis mesos, millor. I a partir d’aquí tenim aquests quatre anys per tancar aquest projecte. 

Fins i tot Ordino, territori de la biosfera, serà també peça clau per promoure la parròquia.
És una etiqueta que ens situarà a nivell internacional i pot ser un atractiu important. Finalment, l’objectiu del pla de dinamització serà convertir Ordino en un referent del turisme de neu i de muntanya.

El pressupost ja el tenen tancat?
Estem acabant-lo. La idea és tancar-lo aquest mes o la primera setmana de febrer.

Alguna partida destacada.
La partida serà la de la taula i del pla de dinamització, però no està encara desglossada i d’aquí sortiran altres inversions.

Malgrat la continuïtat de la gestió, s’han reordenat les comissions.
No hi ha hagut  canvis importants, perquè som un Comú renovat però de continuïtat. 

Els primers dies amb la cònsol menor, abans consellera de l’oposició, pot dir que ha trobat ‘feeling’?
Per ara faig un balanç positiu. De fet, els quatre anys que ha estat a la minoria destaco la col·laboració que ha tingut l’oposició i transparència de la majoria,  i per això ha sortit una relació constructiva de treballar per la parròquia. Hi ha molt bon feeling.

I la nova minoria, que no és tan nova, representada per Dolsa i Tudó?
Nosaltres continuarem en la línia de transparència i que estiguin informats al màxim de tots els elements o accions que porta el Comú i treballar tots a l’una. I si ells proposen accions les estudiarem, i encara que vinguin per part de la minoria, si són bones per a la parròquia les tirarem endavant. 

Ara, amb el canvi d’accionariat de Secnoa, s’esperen bons resultats?
Qualsevol companyia quan comença no té solucions el primer any. Finalment el que dic és que Secnoa es va muntar fa més de 30 anys perquè fos el motor econòmic de la parròquia i per diferents motius no ho ha sigut,  i penso que ara en les accions que han fet s’ha de veure com el motor de la parròquia. El sol fet de fer la inversió de més de set milions d’euros per al telecabina hauria estat complex de poder-la fer sense aquesta operació, perquè  per un tema d’endeutament el Comú, en tenir 100% de les accions computava com a deute i no hauríem pogut arribar a fer aquesta inversió. L’operació realitzada a Secnoa ha revaloritzat el patrimoni de tots els que en tenim aquí a la parròquia. 

Què pot fer Ordino de cara al problema de l’habitatge que pateix el país?
Els comuns, tots podem fer alguna cosa, cadascú des de la seva idiosincràsia. Hi ha un compromís per part dels comuns  de treballar en aquesta taula d’habitatge i anem a buscar solucions que siguin bones per al país, treballant conjuntament amb el Govern. Hem d’anar tots a l’una i incentivar els promotors perquè cedeixin pisos en lloc de pagar compensacions econòmiques i instar el Govern que allargui la moratòria i flexibilitzar els requisits a l’hora de poder rehabilitar edificis destinats a lloguer. 

Però el Comú d’Ordino, podria cedir algun edifici?
Nosaltres ja vam cedir un pis per a ús social, encara que és un tema diferent. A partir d’aquí és un tema d’oferta i demanda al mercat. 

Josep Àngel Mortés

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte