Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat de Tercera+Unió Laurediana+independents, Josep Majoral.
El candidat de Tercera+Unió Laurediana+independents, Josep Majoral.

Josep Majoral: “A Naturlàndia li falta gestió i la implicació de les institucions”


Escrit per: 
Andrés Luengo/Foto: Màximus

Va deixar el Consell General per concórrer a les comunals, senyal que ho té raonablement coll avall. Reclama la implicació del Govern a Naturlàndia per recuperar la “il·lusió” perquè els emprenedors creguin en la parròquia i la perduda etiqueta de poble ‘on sempre passa alguna cosa’ perquè els turistes no passin de llarg. Promet una gestió transparent i facilitar a l’oposició els dossiers que reclami. I diu que les promeses les compleix.

Ni Gil ni Vila van concórrer a les eleccions. Crema, la cadira de cònsol?
No més que la de qualsevol altre Comú. El que passa és que la gestió pública, en general crema.

Sosté que Sant Julià mereix un canvi. Un canvi... per què? Per tornar al 2015?
Mereix un canvi de gestió, de manera de fer, cap a la transparència, cap a la implicació de la ciutadania i del teixit productiu de la parròquia.

Això mateix deia Vila fa quatre anys. Per què ara hem de creure’l, a vostè?
Vila deia el que deia i ha demostrat el que ha demostrat. Jo soc home de paraula, i per tant, el que dic ho faré.

Naturlàndia s’ha convertit en un malson: què proposen perquè deixi de ser-ho?
A Naturlàndia li calen dues coses fonamentals: la primera de totes, gestió del dia a dia del funcionament del parc. En segon lloc, una implicació de les institucions, inclosos el Govern i Andorra Turisme perquè no deixa de ser un projecte de caràcter nacional, que diversifica l’oferta turística i desestacionalitza el turisme. I penso concretament en la temporada d’estiu. Naturlàndia continua sent un projecte viu.

Més implicació vol dir més diners, suposo. Per fer, què?
No només parlem de diners, que també. Cal implicació fins a un nivell tan bàsic com que a la pàgina web d’Andorra Turisme es publiciti Naturlàndia.

Incorporaran l’oposició al consell d’administració de Naturlàndia, si guanyen?
Repeteixo: cal la implicació de tots els agents productius de la parròquia i també de la ciutadania. Els membres de l’oposició no deixen de ser veïns de la parròquia, i per tant no hi veig cap inconvenient. Així que d’entrada, crec que hi han de ser.

Tancar Naturlàndia, s’ho planteja?
No.

Si és cònsol, farà públic el dèficit del parc?
Avui dia no sé quin és. És per això que he dit que cal un canvi cap a la transparència. Sí, el farem públic.

Venint cap aquí he vist cinc comerços tancats a l’avinguda Canòlich. Té solució, això?
L’objectiu és que els emprenedors tornin a creure en la parròquia. A partir d’aquí, això és una roda: si el Comú és capaç de generar il·lusió perquè així sigui, els comerços tornaran a obrir.

Com ho faran, això?
Cap Comú té una bola de vidre. El que cal és la implicació de la gent, i entre el teixit productiu, els veïns i el Comú trobar la solució per arribar-hi. Vaja que tots ens hi hem d’implicar.

Posem que soc un petit emprenedor que vull obrir una empresa. Per què m’he d’instal·lar a Sant Julià?
Per un motiu que és obvi: gran part dels turistes que entren al país ho fan per Sant Julià. Hem de ser capaços que aquest turista s’aturi i entri al poble. I tenim Naturlàndia, que té coses positives. Ja hi pugen cada any prop de 200.000 visitants. Fem que s’aturin a Sant Julià. Si ho aconseguim, ja veurà com voldrà obrir un negoci al poble.

D’acord, però, com pensen aconseguir-ho, i més quan hi hagi el vial?
És evident que el Comú hi ha de posar de la seva part, recuperant aquelles activitats que les altres parròquies envejaven. Parlo dels anys en què era cosa sabuda que a Sant Julià sempre s’hi fa alguna cosa. Si s’hi fan coses, amb il·lusió i amb implicació dels ciutadans, el turista s’hi acabarà aturant perquè alguna cosa fan, a Sant Julià.

Sant Julià, ciutat dormitori?
Avui és una ciutat apagada, morta. L’objectiu és despertar-la.

Reclamava a les generals un campus, una residència i un segon ministeri. Ho ha plantejat al Consell? O eren només promeses electorals?
No eren sols promeses. El programa de les comunals proclama ple suport del Comú al creixement de l’UdA, amb un campus, amb més aules, amb el que calgui. Sant Julià ha de ser referent de la cultura i l’educació.

Però, ho han plantejat al Consell?
No encara. Però està sobre la taula. Estic convençut que tant els consellers demòcrates com els de Terceravia hi creuen.

Vial: és capaç de posar-hi data?
No, perquè el projecte inicial ha variat, els canvis són continus, s’ha parlat d’aparcaments soterrats i també d’aparcaments aeris. No sé ni quan acabarà el tram que està en marxa ni si algun dia s’acabarà tot el vial inicialment projectat. Però el continuo reclamant perquè és la solució al trànsit a nivell nacional. Quan el turista que marxa es passa dues hores fent cua, difícilment torna. Jo no tornaria.

Quins errors del cònsol Vila no repetirà si guanya?
El primer i més greu de tots és la poca transparència. El segon, més que un error ha sigut un problema: la falta d’un equip cohesionat, cadascú ha tirat cap al seu costat. I això s’ha traduït en cert mal ambient. I per acabar, no ha sabut escoltar el missatge del carrer. I l’exemple flagrant és el ràfting: la gent diu que no, i ell s’hi ha obcecat. 
 
Entenc que ràfting no, doncs.
No ho voldria centrar només en el ràfting, sinó en els projectes que ens trobem sobre la taula. No soc contra ràfting, sinó pro tot allò que pugui sumar per Sant Julià. El ràfting sembla que no és possible sense aigua, però si sumés i fos viable, ho estudiaríem. 

El conseller Farré s’ha passat el mandat demanant transparència. Si surt elegit, donarà accés a l’oposició als informes que els demanin?
És obvi que sí, perquè estem aquí per governar una parròquia que és de tots, no només nostra. Si l’oposició demana un dossier que estem treballant, se li donarà. És que ni l’hauran de demanar. A diferència del que ha passat durant aquest mandat. I no només amb l’oposició, sinó també amb alguns membres de la majoria.

Josep Majoral: “A Naturlàndia li falta gestió i la implicació de les institucions”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte