Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’aquest dimecres posterior al consell de ministres.
El titular de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’aquest dimecres posterior al consell de ministres.

Jover admet estar “sorprès” per l’informe sobre les transferències


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SFGA

El ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, s'ha mostrat aquest dimecres “sorprès” per l’informe jurídic anunciat pels comuns que els dona la raó i avala el deute pendent del Govern corresponent a les transferències del 2017. I és que per Jover, que s'ha mostrat ferm en la posició de l’Executiu de considerar que el pagament de 7,5 milions fet el gener del 2019 ja liquidava el deute pendent després que el Consell General no hagués aprovat la congelació de les transferències per al 2017,  “hi ha evidències que demostren que el Govern està actuant de manera coherent”.

En aquest sentit, el ministre ha insistit que el posicionament del Govern “és sòlid” i que no es basa únicament en el criteri jurídic, avalat també per Intervenció General, sinó que també ha estat validat pel Tribunal de Comptes en els seus informes de fiscalització a la vegada que és la fórmula que s’ha aplicat històricament pels diferents governs, “de tots els colors polítics” i que “mai cap Comú havia contestat”.

Així, el titular de Finances ha recordat que el debat, i l’origen d’aquesta discrepància entre administracions, es troba en la interpretació que es fa de l’expressió “efectivament liquidat”, que figurava en la Llei qualificada de transferències als comuns, que preveia que l’import de les transferències es calculava en base als ingressos per impostos i taxes. Així, ha continuat, els comuns consideren que el càlcul es fa tenint en compte tots els impostos i taxes liquidades, mentre que des del Govern es considera que l’“efectivament liquidat” correspon al que realment s’ha ingressat. “Sembla lògic distribuir el que realment s’ha cobrat”, ha remarcat el ministre, que ha insistit que el Tribunal de Comptes ja va “deixar clar” també que l’Executiu va fer les transferències que li tocava.

“Entenc que legítimament els comuns puguin demanar el que considerin oportú”, si creuen que hi ha una part de les transferències que no han cobrat, ha destacat Jover, que ha mantingut, però, la “legitimitat” del posicionament del Govern.

Les manifestacions del ministre evidencien que no hi haurà pas un canvi de posicionament de l’Executiu tot i l’informe encarregat per les corporacions parroquials que volen fer arribar al Govern, fet que acosta la possibilitat que sigui finalment la Justícia qui acabi decidint sobre la qüestió.

S’ultimen els detalls de la visita dels reis d’Espanya

El Govern està ultimant els detalls i protocols de la visita que faran al país els reis d’Espanya, Felip VI i Letizia, prevista per als pròxims dies 25 i 26 de març, segons ha confirmat el ministre portaveu, Eric Jover, que va precisar que els monarques seran acompanyats per la titular  d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyola, Arancha González Laya.

Jover ha remarcat que la visita dels monarques espanyols, que amb el desplaçament al Principat reprendran les visites oficials internacionals després de l’última que van fer a Cuba el novembre del 2019, serà la “de més alt rang” d’una autoritat espanyola de les que ha rebut fins al moment Andorra, i ha assegurat que és “un element important” que simbolitza “un pas més en les excel·lents relacions” que es mantenen entre els dos estats. La visita s’emmarca en la Cimera iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, ja que és habitual que els reis d’Espanya visitin abans el país que acull la cita.

 

Nou diploma avançat en comptabilitat i administració

El consell de ministres ha acordat la creació del títol estatal del diploma professional avançat en comptabilitat i administració. El títol, demanat per l’UdA, té una càrrega de treball de 120 crèdits europeus distribuïts en dos cursos acadèmics de dos semestres cadascun. Ara les universitats interessades hauran de presentar el pla d’estudis que haurà de validar l’AQUA.

Nomenats cinc nous bombers en formació

L’Executiu ha aprovat el nomenament de cinc nous bombers de nivell C-1 en període de formació i que estaran adscrits al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments. Aquests cinc bombers provenen de l’última convocatòria, en la qual es van quedar en situació de reserva de plaça, que té vigència fins a l’1 d’abril del 2021, i cobriran cinc jubilacions previstes.

Subvencions per a accions en favor de la biodiversitat

Medi Ambient ha convocat novament les subvencions per a actuacions a favor de la biodiversitat que es desenvolupin durant l’any 2021, amb una dotació global de 15.000, que es repartirà en funció de la puntuació obtinguda pels diferents projectes que es presentin. Així Medi Ambient reprèn la línia d’ajuts en favor del coneixement, difusió i conservació de la biodiversitat.

 

 

 

transferències
reis d'espanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte