Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.

Jover defensa el suport a l’OCDE en l’impost de societats global


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha defensat avui el suport d’Andorra a tot el treball fet amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) de cara a l’establiment d’un impost de societats global amb un tipus mínim del 15%.

Jover, que ha recordat que aquest impost està plantejat per a les grans multinacionals que facturen més de 750 milions d’euros anuals de manera que no tindrà cap afectació per Andorra, ha defensat el suport a aquest acord global impulsat per l’OCDE per una qüestió d’“homologació” internacional. I en aquesta línia va recordar que el Principat “fa anys que aposta per aquesta homologació” perquè és en aquest marc que es pot tenir també “competitivitat fiscal”.

Així mateix, el ministre ha destacat que els treballs de l’OCDE van encaminats també a desenvolupar la imposició dels serveis digitals i va posar en relleu el “canvi de paradigma” que es planteja ja que es pretén que aquelles empreses radicades en un indret però que venen i facturen serveis digitals en altres països puguin pagar també allà on estan venent aquests serveis.

I en aquesta línia, Jover ha destacat que Andorra estaria “al costat dels receptors”, és a dir, d’aquells països que es podrien beneficiar del canvi d’aquestes normes de joc. Tot i que encara hi ha “massa serrells” per tancar i que, per tant, no es pot saber del cert l’impacte pel que fa a recaptació que això podria tenir per al país, Jover ha explicat que en el cas dels països petits s’està parlant que podrien “participar en el procés de redistribució” a partir d’una facturació de 250.000 euros a l’any.

D’altra banda, i interpel·lat sobre les manifestacions fetes la setmana passada per l’europarlamentari Andreas Schwab en la seva visita al país en el sentit que Andorra haurà de tenir “molt bons arguments” per tal que la UE faci alguna excepció en un principi “fonamental” com és el de la lliure circulació de persones, Jover s'ha mostrat molt tranquil i ha assegurat “no estar gens sorprès” per les manifestacions de Schwab.

En aquesta línia, el ministre ha remarcat que “és evident que tot element que vagi més enllà d’una norma europea s’ha de justificar molt bé”, i s'ha mostrat convençut que en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea és possible “tenir un vestit a mida” sempre que “s’objectivi molt bé” cada petició d’una diferència o d’una transitòria. El ministre, que ha celebrat que fins ara des de la UE “s’està responent bé” als plantejaments que ha fet el Principat va recordar el principi d’acord assolit per tal de poder mantenir el monopoli de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i també l’acord sobre el tabac, assolit en l’anterior legislatura.

jover
OCDE
impost de societats
global

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Si és un impost global, com pot afectar tan sols a les grans multinacionals oi no a les petites empreses? Jo crec que ens esteu prenent el pel amb tota aquesta història de la UE
Si si els monopolis bé que els cuideu, a veure si fer el mateix amb les empreses que lluiten a contracorrent a Andorra

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte