Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’avui.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença d’avui.

Jover diu que l’FMI elevarà les previsions de creixement del país


Escrit per: 
M. S. / FOTO: Agències

“L’FMI està analitzant les dades d’Andorra per revisar a l’alça les previsions de creixement dels pròxims exercicis.” Així ho ha assegurat el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres, on després de ser interpel·lat per les crítiques i acusacions de falsejar els ingressos del pressupost del 2022 fetes per Pere López, ha recorregut al que ha passat amb el Fons Monetari Internacional per negar qualsevol credibilitat a les manifestacions del president del grup parlamentari socialdemòcrata.

En aquest sentit, Jover ha recordat que López el “tractava de mentider sobre el cost de l’entrada a l’FMI” i que un cop dins i “amb els costos que són públics” encara “no he sentit cap disculpa per part seva”. 

Quant als comptes, el ministre ha remarcat que les estimacions d’ingressos previstes al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2022 s’han fet amb base a les previsions de creixement del PIB, elaborades pel departament d’Estadística, i també segons les previsions d’altres organismes internacionals, com ara el mateix FMI, fet que podria elevar les previsions fetes des del ministeri. En aquesta línia, cal recordar que Finances, que preveu un creixement nominal del producte interior brut per aquest exercici 2021 del 6%, estima que l’economia creixi un 7,1% l’any vinent, un 4,9% el 2023 i un 4,3% i un 3%, respectivament, els exercicis 2024 i 2025. 

D’altra banda, i qüestionat per l’informe de la comissió legislativa de Finances i Pressupost relatiu als treballs de  fiscalització del Tribunal de Comptes corresponents a l’exercici 2019 en què reclamen a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries d’Andorra (AREB) que faciliti els comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA), Jover ha assegurat amb contundència que el Govern “no demanarà a l’AREB que enviï els comptes perquè pensem que no s’ajusta a la llei”.

El ministre, que ha recordat que ja s’ha respost a “múltiples demandes en aquest sentit, tant dels antics propietaris de BPA com del PS”, ha insistit que una entitat en fase de resolució, com és el cas de Banca Privada d’Andorra, “no assumeix la condició jurídica de l’AREB, sinó que segueix sent una entitat privada”, motiu pel qual ni el Tribunal de Comptes ni els consellers generals tenen per què demanar tenir accés als seus comptes.

Registre d’empreses

D’altra banda, el ministre ha informat que l’executiu ha aprovat el reglament del Registre d’Organitzacions Empresarials, que desplega la Llei qualificada d’acció sindical i patronal concretant les normes organitzatives i de funcionament intern per fer-lo operatiu i assegurar que estigui en situació de complir les funcions que li atorga la llei. Així, el text estableix que el registre s’adscriu al ministeri competent en matèria de treball i, entre d’altres, fa possible la conservació en format electrònic dels llibres del Registre d’Organitzacions Empresarials, i la creació de fitxers interns. A més, el text regula el procediment d’inscripció i de publicitat del registre, i els motius de denegació de la inscripció, i alhora preveu l’accés al registre i l’expedició de certificats dels assentaments i de notes informatives simples.

finances
FMI
Èric Jover

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte