Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les seves intervencions en la sessió de control a l’executiu al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les seves intervencions en la sessió de control a l’executiu al Consell General.

Jover obre la porta que salaris i lloguers no s’incrementin el mateix


Escrit per: 
M.S./ Foto: Demòcrates

Malgrat que el projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge deixa clar que “durant l’any 2023, l’actualització de la renda dels contractes d’arrendament d’habitatge per a residència habitual i permanent, si està pactada en el contracte, ha de practicar-se d’acord amb l’índex de revaloració dels salaris que aprovi el Govern per a l’any 2023”, el ministre de Finances ha obert la porta que finalment salaris i lloguers no s’incrementin en el mateix percentatge.

Així ho ha donat a entendre en la resposta, o no resposta, a la pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en la sessió de control a l’executiu on ha demanat per la previsió d’increment salarial per a l’any vinent i en quina mesura aquest seria superior a l’increment del preu del lloguers. 

Jover, que ha evitat en tot moment manifestar-se sobre cap percentatge d’augment, ha admès que segurament el redactat de la llei “no és el més encertat”, ja que la idea del Govern és que hi hagi d’haver una “correlació” entre l’augment dels salaris i el dels lloguers però que amb això no volien dir que hagi de ser exactament el mateix.

El ministre, que ha recordar que des de l’executiu s’ha “volgut impulsar el diàleg social” perquè sigui en el marc del Consell Econòmic i Social on representants empresarials i sindicals arribin a un acord sobre l’increment salarial, ha deixat clar, però, que “una línia vermella és que no s’apugi més el lloguer que els salaris”. 

Jover, que ha recordat a López que la pèrdua de poder adquisitiu és una qüestió que no únicament preocupa el PS, sinó també al Govern, que per aquest motiu ja va adoptar tot un seguit de mesures el maig passat, ha reiterat que en el cas que no hi hagi acord en el marc del CES, per al qual “el Govern no llença encara la tovallola”, serà l’executiu qui prendrà “les decisions escaients” quant a l’increment del salari mínim però també de tots aquells “compresos entre aquest i el salari mitjà”.

El ministre també s'ha mostrat contrari a la proposta del PS de limitar l’increment dels lloguers a un màxim del 25% del que s’apugin els salaris, ja que ha considerat que posar “un topall” quan es desconeix si hi haurà o no acord al CES i quina serà la inflació “és lligar-se de mans”.

El programa de detecció del càncer de còlon, a punt

El programa de detecció precoç de càncer de còlon a partir de l’anàlisi de la sang en femtes es posarà en marxa “en les pròximes setmanes” i vindrà acompanyat d’una campanya de sensibilització, segons ha avançat el ministre de Salut, Albert Font, en resposta a una pregunta de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela sobre com des del ministeri es planifica i planteja les accions i polítiques de prevenció, diagnòstic i tractament del càncer sense poder disposar encara d’un registre de càncer poblacional.

Malgrat aquesta absència, Font ha assegurat que “no treballem a les palpentes”, ja que es tenen “diferents fonts d’informació” d’on es poden obtenir dades que “permeten planificar aquestes polítiques”. Amb tot, el ministre ha admès que no hi ha dades “suficientment fiables” per poder dir de forma categòrica quants càncers hi ha al país.

Així mateix, el titular de Salut, que ha defensat que el registre de tumors ha de ser “una eina molt dinàmica”, ha explicat que abans de finals d’any sortiran les dades corresponents al període 2002-2021, que malgrat que “no seran suficients, sí que seran objectives”. Font, que ha destacat que es compta amb el pressupost per tirar endavant el projecte del registre i que hi haurà de ser cada any perquè és una feina que s’ha d’anar completant, ha precisat que si no s’ha pogut tenir aquestes dades abans ha estat per un problema de “codificació”.

En relació amb les campanyes de prevenció, i al marge de les del càncer de mama i la del retinoblastoma, el ministre ha explicat que es voldrien impulsar també per al càncer de pulmó i el de pròstata.

Enllestit el pla per dimensionar el CTR

El Govern ja té enllestit el pla de dimensionament i obsolescència 2022-2035 de la planta incineradora de la Comella, pla que es presentarà en la pròxima reunió de la Comissió de Vigilància, segons ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Sílvia Calvó, que s'ha compromès amb el conseller socialdemòcrata Roger Padreny a fer-li arribar el pla al final de la sessió, ha detallat que el pla s’ha fet d’acord amb el full de ruta que suposarà el nou Pla nacional de residus i la Llei d’economia circular.

Col·laboració amb les entitats de salut mental

Malgrat no retractar-se ni demanar disculpes com pretenia el PS, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, i el titular de Salut, Albert Font, han reiterat la voluntat de continuar treballant amb les associacions de salut mental malgrat considerar que “van traspassar algunes línies” amb les crítiques fetes després de la darrera Taula de Salut Mental en què es va comparar els pisos tutelats que es volen impulsar a sobre el CREI amb el “gueto de Varsòvia”. Unes crítiques que Jover va titllar de “destructives”.

salaris
lloguers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte