Diari digital d'Andorra Bondia
La secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, en la trobada que va mantenir amb estudiants dels tres sistemes educatius.
La secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, en la trobada que va mantenir amb estudiants dels tres sistemes educatius.

Jover planteja exportar l’experiència educativa a través de la Francofonia


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El model educatiu del país continua despertant admiració fora de les nostres fronteres, i també ha seduït la secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, que ahir va tenir l’oportunitat de conèixer-lo de primera mà durant la seva visita a l’Escola Andorrana de primera ensenyança de Sant Julià de Lòria.
Precisament, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, vol aprofitar l’interès mostrat per Jean pel treball que es fa en aquest àmbit per mirar d’establir algun tipus de col·laboració i, a través de la Francofonia, exportar i expandir l’experiència educativa andorrana.
En aquest sentit, Jover va explicar que Jean es va mostrar “molt interessada per alguns dels elements que desenvolupem, com el plurilingüisme amb què treballem a les escoles, i després també per com treballem les competències per  una ciutadania democràtica”, un aspecte, aquest darrer, al qual ja es va començar “a donar molta importància” des que Andorra va tenir la presidència del comitè de ministres del Consell d’Europa.
Així, el titular d’Educació va recordar que, conjuntament amb la Universitat d’Andorra,  s’està treballant “en el desenvolupament d’una formació inicial per preparar i capacitar els professors per ensenyar en competències per a una ciutadania democràtica”, una iniciativa ja treballada amb el Consell d’Europa i que ara “també posarem a disposició de la Francofonia per veure com ells hi podrien arribar a participar”.
Per la seva part, Jean, que després de visitar el centre escolar es va desplaçar a la UdA,  on va mantenir una trobada amb estudiants dels tres sistemes educatius, va destacar les potencialitats d’Andorra com a laboratori educatiu del qual poden aprendre altres països.
Així, la secretària general de la Francofonia es va mostrar “sorpresa” que els alumnes tinguin dos professors a classe, un que els parla en català i l’altre en francès, i que els joves passin d’una llengua a l’altra “sense cap problema”. A més, Jean, que va qualificar aquest fet de “formidable”, va destacar també el mètode pedagògic utilitzat, “molt modern” i que insta els alumnes a “treballar en equip i a reflexionar”. I, en aquest sentit, va remarcar el treball, que va poder observar en primera persona, sobre la resolució de conflictes  d’alumnes de 6 i 7 anys.
D’altra banda, Jean va posar de manifest la importància de l’educació en matèria d’igualtat de gènere, què és una de les prioritats de la Francofonia, i que també comparteix Andorra. Així mateix, va destacar el treball que es fa al país en contra de la violència de gènere, i va ressaltar el paper important que la dona juga en la societat andorrana, com és el cas en la representació política. També va destacar la feina feta en el marc del Llibre Blanc de la Igualtat i la futura llei que preveu en aquest àmbit.
Ja a la tarda, la secretària general de la Francofonia va mantenir una trobada amb el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, qui, acompanyat pel secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innivació, Josep Maria Missé, van mostrar-li l’Espai d’Innovació d’Andorra a Caldea.
La visita oficial de Jean continuarà aquest matí a les Valls del Nord. El cònsol major de la Massana rebrà, a les 10.30, la delegació de la Francofonia a la Farga Rossell i, posteriorment, si la climatologia ho permet, el titular de Salut, Carles Álvarez, i els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Gemma Riba, seran qui rebran la secretària general de la Francofonia a Llorts per fer un tram del Camí saludable dels Drets Humans.

El Principat, com un laboratori per al desenvolupament sostenible

La secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, considera que el Principat pot esdevenir un bon laboratori  per al desenvolupament sostenible. Així ho va assegurar ahir durant la seva visita al Museu de l’electricitat de FEDA, on va ser rebuda per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en un acte en què es va posar de manifest la transformació del model energètic en el qual està immersa Andorra, segons va explicar l’executiu en un comunicat.
En la seva intervenció, Jean va destacar les oportunitats que l’Organització Internacional de la Francofonia pot oferir a Andorra en l’àmbit del desenvolupament sostenible, i va destacar que la central hidràulica de FEDA va situar Andorra en el camí de la modernitat i és un símbol de la transició energètica del Principat. 
En aquest mateix sentit, Calvó es va referir al simbolisme del Museu de l’electricitat, que s’ubica a l’antiga central hidràulica, que es va construir amb l’objectiu d’exportar l’electricitat, quan finalment Andorra està important el 83% de l’electricitat que consumeix.
Amb el projecte de llei de foment de la transició energètica i del canvi climàtic que està a tràmit parlamentari, Calvó va recordar que es vol aconseguir un model energètic menys dependent de l’exterior i més sostenible, que contribuirà a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle gràcies al desenvolupament de l’economia verda a l’entorn de les energies renovables. En aquesta línia, a més, la ministra ha assenyalat les polítiques de conscienciació i sensibilització que es fan sobretot a través de l’educació dels infants, i que tenen una repercussió directa en el futur sostenible del país.
D’altra banda, Jean va reiterar la importància d’apostar per la cooperació internacional i el multilateralisme, premisses que comparteixen l’OIF i Andorra, i va assegurar que el Principat és un país obert al món.

jover
experiència educativa
exportar
francofonia
Michaëlle Jean

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte