Diari digital d'Andorra Bondia

La Cambra assegura que "no hi ha més solució que invertir per poder-se reconvertir"


Escrit per: 
Agències/Foto: E.O.


La Cambra de Comerç, Serveis i Indústria considera que aquest 2010 ha de marcar un punt d'inflexió, i tot i que no sigui un any de recuperació econòmica, sí que ha de ser 'l'inici de la transformació que permeti recuperar-nos', segons ha manifestat el seu president, Marc Pantebre, que assegura que "no hi ha més solució que invertir".

Així, cal "un major compromís i assignació selectiva de recursos escassos a projectes amb grans efectes induïts i demostrats, que multipliquin les inversions privades, estimulades per millors expectatives de negoci". La Cambra demana, doncs, més implicació i consens, tant en el sector de la construcció, on considera 'clau' la modificació de la Llei general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, com en la lluita contra l'intrusisme o per redissenyar l'oferta turística del país, per fer-la més atractiva. D'altra banda, la Cambra ha presentat aquest divendres els resultats de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2009, en els quals es reflecteix un major optimisme, preveient un afebliment de la caiguda de l'activitat econòmica en gairebé tots els sectors.

Des de la Cambra de Comerç s'és conscient de les dificultats pressupostàries, i per això es demana que es faci una 'assignació selectiva' dels projectes. A més de creure que cal invertir per recuperar l'economia del país, en les consideracions generals pronunciades per Marc Pantebre, la Cambra, recolzant-se en les opinions dels empresaris recollides en les enquestes de conjuntura, pensa que una de les dificultats és l'intrusisme empresarial. Així, ja s'ha contactat amb les administracions comunals per demanar la seva col·laboració en el control d'aquestes pràctiques i confia poder-se reunir properament amb el Govern per trobar solucions.

Però a més d'aquest repte, la Cambra planteja, coincidint amb l'excap de Govern Òscar Ribas, que 'la recuperació competitiva de l'economia andorrana passa per afrontar tres reformes estructurals en el seu futur immediat: la reforma fiscal, l'obertura al capital estranger i l'encaix amb Europa', i afegeix 'la reconversió del sector turístic i comercial'. Pantebre ha recordat que aquest és un dels motors de l'economia del Principat i que ha de ser 'més estratègic' pel Govern. En aquest sentit, la Cambra demana un consens dels actors implicats per dissenyar un full de ruta, ja que els resultats del sector 'estan condicionats per problemes estructurals i de competitivitat', conseqüència de 'la maduresa i gradual obsolescència del model'. Així, considera que 'no podem seguir venent productes turístics cada cop amb menys atractiu davant d'altres destinacions, ni basar la nostra competitivitat en el preu'. En resum, demana una 'reinvenció' i un 'rejoveniment' de l'oferta. En aquest sentit, Pantebre ha aprofitat per criticar la decisió d'obligar al tancament dels comerços vuit tardes de diumenge, i pensa que 'la cooperació entre el sector públic i privat ha de passar a la pràctica'. 'No hi ha fórmules úniques llevat dels màxims consensos', ha sentenciat.

Per això, i tenint en compte les previsions de recuperació moderada de l'economia mundial, que poden tenir un efecte positiu sobre l'economia andorrana, Pantebre afirma que el 2010 'ha de ser l'any en que s'iniciï la transformació'. Tot i que potser l'economia del Principat no experimenti una recuperació en termes positius durant aquest 2010, sí que les perspectives dels empresaris és a un canvi de tendència en el sentit que s'estabilitzi la caiguda de l'activitat econòmica en els diferents sectors. El més pessimista continua sent la construcció, que es preveu que continuï caient, i on la recuperació es veu més lenta i tardana.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte