Diari digital d'Andorra Bondia
La captació de la font d’Arinsal era vulnerable i no responia al projecte
La captació de la font d’Arinsal era vulnerable i no responia al projecte

La captació de la font d’Arinsal era vulnerable i no responia al projecte


Escrit per: 
M.S.C. / Agències /Foto: Jonathan Gil

L’estudi elaborat per l’empresa francesa Antea Group per determinar les causes de la contaminació de la font d’Arinsal conclouen que el pou de la captació era vulnerable i que no s’havia construït segons el projecte que l’empresa explotadora va presentar al Govern. Així, segons s’assenyalava en l’informe entregat per sol·licitar la declaració d’aigua mineral de la font, es preveia que la captació es fes a una profunditat d’uns 85 metres. Amb tot, les anàlisis han constatat que es feia a tres nivells (a 35 metres, a 60 metres i a 85 metres). Els tècnics també van insistir que el pou no estava ben protegit amb cimentació i si el projecte exposava que havia d’estar cimentat 15 metres per  garantir-ne l’estanquitat en realitat només ho estava 4 metres.
El fet que el pou no fos adaptat al context hidrogeològic, a banda d’un fort període de pluges i fosa de la neu així com un augment de la producció de l’empresa relacionada amb una nova línia d’embotellatge de garrafes, va permetre que es filtressin a la captació aigües paràsites. En aquest sentit, els informes encarregats pel Govern han permès detectar que el clavegueram que passa a pocs metres de la planta tenia fuites i també al riu Pollós hi ha abocaments directes d’aigües residuals d’habitatges. Aquestes aigües fecals haurien arribat fins a la captació. Els experts també van destacar que durant aquell període de forta presència turística a Arinsal es va detectar diferents casos de norovirus, el bacteri que va originar el brot de gastroenteritis a Catalunya, i que podria haver-hi relació.
Des del Govern es va defensar que el ministeri de Salut va realitzar tots els controls trimestralment i que els resultats van ser satisfactoris, tot i que es va especificar que el darrer es va fer just abans que l’empresa comencés a comercialitzar els bidons. A més, l’explotadora havia presentat analítiques de la qualitat de l’aigua, fetes durant un any per un laboratori de renom, i un informe d’una altra empresa sobre els aspectes geològics, hidrogeològics i d’explotació. El ministre de Salut, Carles Álvarez, va assenyalar que ara caldrà esbrinar per què no coincideix el projecte del pou amb l’obra executada. 
Per altra banda, els experts van exposar que si el pou s’habilités millor hi hauria la possibilitat de tornar a posar en marxa la planta.
Els grups de l’oposició van mostrar la seva decepció davant una situació que “fa un mal favor a Andorra i el poble d’Arinsal”, segons va explicar el conseller general liberal Joan Carles Camp. Pel parlamentari, cal fer les coses bé però ara “anar a buscar responsabilitats per fer bullir l’olla no serveix de res, el mal ja està fet”. Per un altre costat, la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili, va posar en relleu la necessitat de millorar la reglamentació vigent en aquests casos, atès que “amb una legislació més estricta el ministeri hauria pogut evitar-ho”. Gili també va recalcar que és molt greu que l’empresa no construís el pou segons el projecte i va lamentar que no s’analitzés posteriorment la captació per fer-la rectificar. “No ens podem permetre que passin aquestes coses”, va dir. Per la seva banda, la consellera general independent Sílvia Bonet va destacar que el sistema de construcció ja presentava deficiències. Al mateix temps va declarar que ara cal analitzar les accions futures a impulsar, ja que “això no pot tornar a passar”. També creu que s’hauria de plantejar demanar responsabilitats a l’empresa perquè “ha posat en perill la credibilitat del país”.
A l’últim, el conseller general demòcrata Carles Jordana va remarcar que ara cal analitzar l’informe per extreure conclusions i responsabilitats al voltant de la gestió i construcció de la infraestructura. “Cal mirar per què ha passat i en quin moment no es va detectar”, va dir. Tot i això, Jordana també es va mostrar esperançat perquè “es pot tornar a fer una explotació i això és molt important de cara al futur”.

El Govern acorda revocar la declaració d’aigua mineral de la font

El consell de ministres va acordar ahir la revocació definitiva del decret de declaració com a aigua mineral de la font d’Arinsal. A banda, el ministre de Salut va explicar que també s’ha decidit donar continuïtat a l’expedient sancionador que es va obrir a l’empresa explotadora perquè “no s’han fet les coses com s’havien de fer”, malgrat que no descarta futures accions judicials en contra seu. 
Tot i això, Álvarez va defugir responsabilitats assenyalant que “tots els controls que vam fer eren correctes i quan es va presentar el projecte complien tot allò que els demanàvem”. Així mateix, va afirmar que “el Govern està molt tranquil” perquè va actuar correctament des del punt de vista sanitari immobilitzant els lots i tancant la planta després de detectar-se el brot de gastroenteritis a Catalunya. També va confirmar que l’executiu no ha rebut cap demanda en referència a aquesta qüestió.
L’informe elaborat per Antea Group ha estat traslladat a l’empresa Aigües del Pirineu i també s’ha informat el Comú de la Massana, les autoritats catalanes i la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, davant de la qual va comparèixer ahir el ministre de Salut. 

 

font d'Arinsal
vulnerable
projecte
captació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte