Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Carles Álvarez i la coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, van presentar el nou reglament.
El ministre Carles Álvarez i la coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, van presentar el nou reglament.

La CASS només cobrirà el 33% de la visita a qui no vagi al metge referent


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La Caixa Andorrana de Seguretat Social només cobrirà el 33% de l’import de la visita i el 60% dels actes derivats a aquells pacients que vagin directament a l’especialista i no entrin al sistema sanitari per la via d’atenció integrada (VAI), és a dir, que no passin pel metge referent.
Així es preveu en el reglament de l’accés a l’assistència sanitària pública i al projecte de llei de modificació de la Llei de la seguretat social, dos textos cabdals per posar en marxa la reforma sanitària, que l’executiu va aprovar ahir, i que manté la cobertura del 75%, tant per a visites com pels actes derivats, per als que sí que utilitzin el VAI i fixa només un reemborsament del 20% per a vistes i actes dels professionals mèdics no convencionats amb la CASS.
A més a més, i com a mesura també per incentivar la via integrada, els reemborsaments del 100%, en aquells casos que correspongui, només es podran rebre en el marc de la VAI, segons van precisar el titular de Salut, Carles Álvarez, i la coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, que van destacar també que aquells que entrin al sistema passant pel metge referent gaudiran també del règim de tercer pagador, de manera que només hauran d’abonar la part corresponent al pacient.
Així, a partir del 17 de setembre vinent, quan entrarà en vigor el reglament, els usuaris podran ja escollir el seu metge d’atenció primària com a referent, sigui el metge de capçalera o pediatre, i serà aquest qui haurà de derivar l’usuari al metge especialista corresponent, ja sigui de dins o de fora del país. En aquest segon cas, es preveu que la derivació es pugui fer quan només hi hagi un professional de l’especialitat requerida al país o quan hi hagi llistes d’espera superiors a un mes, en el cas de consultes ordinàries, o d’una setmana, en consultes preferents. També es podran fer sense valoració prèvia del metge especialista i durant un període de 12 mesos dins de la VIA.
En el cas de les especialitats de ginecologia i obstetrícia, oftalmologia i estomatologia s’hi podrà accedir directament. També es manté igual l’atenció a urgències i als serveis del 116, les permanències mèdiques, l’atenció urgent fora del país, les hospitalitzacions, l’atenció d’urgències a pistes d’esquí, l’atenció als CAP i la salut escolar.
D’altra banda, paral·lelament al reglament de l’accés a l’assistència sanitària pública, l’executiu va aprovar un projecte de llei de modificació de la Llei de la seguretat social per tal de modificar el percentatge de reemborsament de les prestacions efectuades o prescrites per prestadors que no tenen o que no s’han adherit a un conveni amb la CASS i els percentatges de participació de les persones beneficiàries quan aquestes no hagin accedit al sistema o no hagin seguit la via preferent.
El text vol també reforçar la lliure elecció del pacient amb la introducció del concepte de prestació equivalent, que té per objecte permetre la integració de nous tractaments i noves tecnologies dins de l’oferta de prestacions, amb unes condicions de reemborsament específiques i al marge del règim del tercer pagador, i ampliar així el ventall de prestacions a l’abast de l’usuari. 
També es modifiquen els termes de col·laboració entre la CASS i els prestadors de serveis reconeixent als professionals la possibilitat d’aplicar increments sobre les condicions tarifàries fixades en el conveni sota el control dels respectius col·legis professionals i sempre que les persones beneficiàries no hagin accedit o seguit la via preferent.
Álvarez, que va assegurar també que es continua treballant en la implantació de la història clínica compartida i que es posarà en marxa durant aquest any, va remarcar que la implantació del nou model suposarà un “canvi d’hàbits tant dels professionals de la salut com dels usuaris”, i va insistir en el fet que s’implementarà de “forma progressiva”. De fet, va recordar que encara que el reglament entri en vigor el 17 de setembre, els canvis en el copagament no s’aplicaran fins que el Consell General aprovi la modificació de la Llei de la seguretat social.

 

Tercer informe en cas de discrepància

Aprofitant la modificació de la Llei de la seguretat social per canviar els copagaments per incentivar l’ús de la via integrada, l’executiu ha aprofitat per introduir altres canvis demanats per la CASS. Entre aquests destaca el que faculta la parapública a demanar un tercer informe mèdic en aquells casos en què l’emès per la comissió de valoració mèdica de la CASS no coincideixi amb el que aporti el facultatiu especialista. Aquest informe serà vinculant per la CASS. El ministre de Salut, Carles Álvarez, va destacar la modificació de l’article 38 per tal que els tràmits prop de la CASS es puguin fer per mitjans electrònics i telemàtics, i la de l’article 90 per permetre que la CASS pugui demanar rescabalaments a terceres persones.

cass
cobrità
nomes
33%
metge
referent
vagi
visita

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte