Diari digital d'Andorra Bondia
Els presidents de la CCIS, Miquel Armengol, la CEA, Gerard Cadena, i l’EFA, Francesc Mora, en la presentació del document.
Els presidents de la CCIS, Miquel Armengol, la CEA, Gerard Cadena, i l’EFA, Francesc Mora, en la presentació del document.
El raonador del ciutadà, Marc Vila.
El raonador del ciutadà, Marc Vila.

La CEA, la Cambra i l’EFA aposten per mantenir un “sector financer propi”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

“Andorra ha de mantenir un sector financer propi per garantir l’accés al crèdit de les empreses andorranes.” Amb aquesta contundència ho afirmen la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) en el document L’empresariat andorrà davant l’acord d’associació amb la Unió Europea; Condicions mínimes per a un acord elaborat conjuntament i que dilluns els presidents de les tres organitzacions empresarials van fer arribar al cap de Govern i al secretari d’Estat d’Afers Europeus.
I és que la CEA, la CCIS i l’EFA consideren que disposar d’un sector financer propi “és un actiu fonamental per a la sobirania, l’estabilitat i el creixement econòmic de qualsevol país”. Per aquest motiu, i també per la diferència existent entre el volum dels mercats i de les entitats bancàries de la Unió Europea i d’Andorra, els representants de l’empresariat veuen “imprescindible” la defensa del Protocol d’entesa que Andorra i la UE van signar el 2011, en què s’establia la “no-aplicació de les disposicions relatives al lliure establiment i a la lliure prestació de serveis a Andorra”.
El document, que els dirigents de les tres entitats confien que l’executiu no només tingui en compte, sinó que se’l faci seu i n’apliqui les conclusions que se’n derivin, evidencia la preocupació de l’empresariat davant qualsevol canvi respecte a les disposicions d’aquest protocol, ja que de no tenir-se en compte s’adverteix que el sistema financer andorrà “no podrà assumir les seves funcions i l’economia andorrana no disposarà dels instruments necessaris per desenvolupar-se”.
Així, i amb relació als serveis financers, en el document les entitats empresarials incideixen que una vegada portades a terme les reformes legislatives vinculades a la regulació i la supervisió del sistema bancari, així com l’assumpció dels estàndards internacionals en matèria d’intercanvi d’informació, el país “necessita desenvolupar i promocionar la plaça financera per fer-la competitiva i atractiva”.
En aquesta línia, el document conjunt de la Cambra, la CEA i l’EFA, que inclou també un breu històric dels diferents acords assolits entre el Principat i la UE des de l’acord comercial del 1990,  defensa la necessitat que Andorra jugui “amb les mateixes regles de joc que altres places financeres”. D’aquesta manera, per esdevenir “una plaça competitiva en l’àmbit internacional”, el Principat ha de comptar amb una “normativa financera i d’una supervisió equivalents en matèria bancària, d’assegurances, de gestió de patrimonis i de fons d’inversió”. I per assolir aquest objectiu, l’empresariat considera que “Andorra ha de negociar l’accés a les facilitats de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE) per competir en igualtat de condicions”.

Contractació pública
D’altra banda, en el document, en què s’aposta també pel manteniment dels monopolis actuals en energia i telecomunicacions, es planteja la necessitat d’adaptar la Llei de contractació pública. I és que els representants de l’empresariat consideren que la dimensió reduïda del mercat andorrà sumada a la unitat de mercat amb els països de la UE podria posar en risc “la continuïtat del teixit empresarial andorrà”, ja que per a grans empreses europees podria ser beneficiós “prestar serveis al país i assumir inversions quantioses sense necessitat de disposar d’una estructura local”.
En aquest sentit, la Cambra, la CEA i l’EFA adverteixen que un escenari d’aquestes característiques, en el qual part de la inversió i la despesa recaigués en empreses foranes sense cap estructura al país, “posaria en risc la capacitat del teixit empresarial andorrà de continuar generant llocs de treball estables i riquesa que reverteixi en el país”. Per aquest motiu, les tres associacions empresarials consideren que Andorra “ha de poder ordenar i regular el mercat intern per garantir unes condicions d’accés equilibrades i equivalents dins del mercat interior de la UE”.

El raonador del ciutadà creu que l’acord ha de servir per avançar en drets socials 

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va evidenciar ahir, a través d’un comunicat, la seva preocupació davant un dels punts del document sobre les negociacions de l’acord d’associació amb Europa que les organitzacions empresarials van lliurar dilluns a l’executiu.
Concretament, es tracta del punt relatiu a les “exclusions explícites” en què, al marge dels aspectes lligats a la fiscalitat, la Confederació Empresarial Andorrana, la Cambra de Comerç i l’Empresa Familiar Andorrana plantegen excloure també la regulació dels drets socials en considerar que Andorra “necessita conservar la seva sobirania social per gestionar els drets socials de la població i mantenir i desenvolupar el seu model específic, adaptat a les seves dimensions i possibilitats”.
En aquest sentit, i contràriament al que demanen les tres organitzacions empresarials, el raonador del ciutadà està convençut que cal aprofitar l’acord d’associació amb la Unió Europea per aprofundir en els drets socials, els quals “encara avui no estan prou ben regulats” al país, i desencallar qüestions pendents com ara les reserves actuals a la Carta Social Europea, els drets laborals o el subsidi d’atur. 
Així, a parer de Vila, cal fer justament el contrari del que demanen la CEA, la CCIS i l’EFA. “Cal aprendre dels errors i convergir cap a la protecció integral dels drets humans amb l’objectiu d’arribar a assimilar-nos als nivells garantistes que té Europa en drets socials, culturals i econòmics”, va assegurar el raonador.
I és que Vila entén que una cosa és que es tinguin en compte algunes especificitats que es poden graduar o fins i tot aplicar en terminis, i una altra de ben diferent és manifestar la voluntat de mantenir la plena sobirania quan “encara hi ha tanta feina per fer en aquest sentit”. El raonador considera que es tracta d’unes afirmacions “especialment preocupants” tenint en compte la capacitat de pressió d’aquestes tres entitats empresarials. Per aquest motiu,  Vila confia que el Govern “agafi les seves responsabilitats” i tingui “mà ferma” a l’hora de defensar els drets de les persones a Andorra.

CEA
cambra
L’EFA
aposten
mantenir
“sector financer propi”

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

D’un “zurdo” com en Vila no es pot esperar una altra cosa. Vinga! A destrossar Andorra que va de franc!
Los que quieran estar en Europa que se vayan a España o a otro pais que Andorra esta bien como esta aprendamos de inglaterra como se an marchado de Europa y son mas pais que nosotros y estaban artos de de Europa pero ole sus cojones de irse Europa es ruina Que no nos vendan cosas que Europa es buena ,el mercado interior etc nos estan engañando mentira todo

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte