Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, en una compareixença anterior.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, en una compareixença anterior.

La Codia busca impulsar una gestió responsable de l’aigua a Iberoamèrica


Escrit per: 
Redacció/Foto: M.F.

La 21a Reunió de la Conferència de directors iberoamericans de l’Aigua (Codia) arrenca demà al Principat amb l’objectiu d'abordar la importància de l’accés a l’aigua i al sanejament a la regió d’Iberoamèrica. La trobada, prevista per l’abril d’aquest any però que va ser posposada a conseqüència de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, se celebrarà de forma telemàtica i serà copresidida amb la República Dominicana. Amb aquesta nova cita, la Secretaria Pro Tempore (SPT) i la Secretaria General Iberoamericana (Segib) reprenen el calendari de reunions preparatòries per a la 27a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern. 

Els debats abordaran solucions conjuntes respecte a la importància de la biodiversidat dels ecosistemes vinculats a l’aigua, així com de la planificació del recurs hídric i el sanejament a Iberoamèrica.

I és que amb el 31% de les fonts d'aigua dolça del món en el seu territori, el 82% de la població de l'Amèrica Llatina disposa d'aigua potable segura, tot i que encara hi ha prop de 40 milions de persones que no tenen accés a aquest recurs i 120 milions no tenen sanejament.

A l'Amèrica Llatina i el Carib, on vuit de cada deu habitants viuen en àrees urbanes, el 87% de la població té accés a un sanejament bàsic. Aquest índex arriba fins al 91% a les ciutats, mentre que en el món rural només un 70% disposa d'aquest recurs bàsic, en base a xifres de l'Observatori del Programa l'Aigua, Sanejament i Higiene (Joint Monitoring Programme for Water Supply and Sanitation, en anglès). Per aquest motiu, és urgent assolir acords destinats a promoure una gestió sostenible de l'aigua en els entorns rurals, que s'enfronten a més dificultats en l'accés a recursos hídrics de qualitat. Tot i això, la regió va registrar, entre el 2000 i el 2017, el major augment del món en l'ús de fonts millorades no contaminades, beneficiant així a 234 milions de persones.

La ràpida urbanització, el desenvolupament econòmic, la desigualtat i el canvi climàtic són alguns dels factors que entorpeixen l'arribada equitativa de recursos hídrics a totes les llars de la zona. Un repte que a nivell mundial provocarà, segons el Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides, que entre 79 i 178 milions de persones visquin en una situació d'estrès hídric en l'any 2050.

En el cas de la península Ibèrica, cal tenir present que és la zona més seca i àrida de tot Europa. Les previsions apunten que el canvi climàtic pot provocar condicions meteorològiques més extremes a la regió. Al mateix temps que les precipitacions als Pirineus s'han reduït un 2,5% per dècada des de fa 50 anys, la temperatura ha pujat 1,2 ºC en aquest període, en base a dades ofertes per l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC). 

Espanya compta amb abastiments d'alta qualitat i rigorosos controls de vigilància de l'aigua, el consum de la qual és apte per a la població en un 99,5%. No obstant, la situació és preocupant a causa de la pujada de les temperatures i de la desertificació. Enfront de  la previsió d'una disminució d'un 8% de les precipitacions entre els anys 2040 i 2070, el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic adverteix que els recursos hídrics poden  reduir-se en un 40% de cara a l'any 2050. 

Per la seva banda, Portugal ha registrat aquest any l'hivern més càlid i sec des de 1931, amb una mitjana d'11 graus Celsius, que podria generar situacions de falta d'aigua derivades del canvi climàtic. El mes d'abril, 25 dels seus 59 embassaments monitorats tenen una capacitat d'almenys el 80%, i 9 dels quals estan per sota del 40%.

La 21a Reunió de la Conferència de directors iberoamericans de l’Aigua pretén arribar a acords que serviran per elaborar una declaració sobre la importància dels serveis ecosistèmics i el sanejament a Iberoamèrica, que es traslladarà a la reunió de ministres iberoamericans de Medi Ambient del proper mes de setembre. Aquesta cita ministerial respon a la convicció de la Secretaria Pro Tempore andorrana per reforçar la dimensió mediambiental en els treballs de la Conferència Iberoamericana, i buscarà impulsar una Agenda mediambiental en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Codia
busca
impulsar
gestió
responsable
l’aigua
iberoamericà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic