Diari digital d'Andorra Bondia
La comissió BPA dóna un ultimàtum al síndic perquè l’INAF respongui
La comissió BPA dóna un ultimàtum al síndic perquè l’INAF respongui

La comissió BPA dóna un ultimàtum al síndic perquè l’INAF respongui


Escrit per: 
Enric Guinart/Foto: Jonathan Gil

La paciència dels membres de la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, la popularment coneguda com a comissió BPA, està al límit. I el motiu és el de sempre, la dificultat per tenir accés a la informació per poder dur a terme la missió que té encomanada. I l’organisme qüestionat, tampoc és nou, una vegada més és l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).
Més concretament, segons les fonts consultades, els membres de la comissió han acordat fer un ultimàtum al síndic general, Vicenç Mateu, perquè intercedeixi davant l’ens supervisor del sistema financer andorrà perquè entregui la documentació sol·licitada en repetides ocasions. En aquest sentit, el president de la comissió, Ladislau Baró, va recollir el guant de la petició formulada pels consellers generals integrants de la comissió i sol·licitarà de nou l’empara del síndic, afegeixen les fonts. I és que, com dèiem, són nombroses les ocasions que els consellers han demanat informació a l’INAF sobre la intervenció de BPA. Sense anar més lluny, el 23 de maig passat el mateix Baró, en tant que president de la comissió, va enviar una carta al síndic perquè traslladés al president del consell d’administració de l’institut de finances, Raül González, dues demandes d’informació. En primer lloc es reclamava tota la documentació relacionada amb la compareixença que van fer els màxims responsables de 
l’INAF davant de la comissió BPA el mes de gener passat. I la segona demanda consistia en la còpia de la documentació que avalaria el procés d’intervenció, per part de l’INAF, de BPA, i en concret l’informe elaborat pel mateix INAF en base al qual l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va fonamentar la decisió d’iniciar el procés de resolució de BPA.

Lentitud de la Comissió
Les fonts també apunten que semblaria que comença a haver-hi un malestar notable entre alguns membres de la comissió especial i del mateix Govern per la lentitud amb què avancen els seus treballs. Un exemple d’aquesta discrepància estaria en els estudis que s’han d’elaborar per analitzar l’opció que el sistema financer andorrà tingui un últim prestador. En concret, s’analitzaria la possibilitat de demanar l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) o bé de tenir accés al Banc Central Europeu (BCE), per si en un futur s’hagués de fer front a una crisi amb unes característiques semblants a la de BPA. En aquest sentit, el Govern (que ha de complir una proposta de resolució del Consell General on se li demanava que fes els estudis per analitzar aquesta qüestió) i, en concret, el líder, Antoni Martí, van enviar una carta als presidents dels grups parlamentaris en què els proposava de treballar conjuntament aquesta qüestió amb la comissió BPA. Cal tenir en compte que l’executiu ja té contractat un assessor que s’encarrega d’aquest treball i la comissió especial també n’ha de contractar un per estudiar aquest punt, però també altres mesures que permetin enfortir el sector bancari. 
Ara bé, encara que en principi tots els grups no veurien malament la proposta del cap de Govern, hi ha discrepàncies en la forma, apunten les fonts. D’aquesta manera, n’hi ha que són partidaris d’aprofitar ja el treball de l’executiu i avançar així la feina i d’altres que creuen que és prioritari fer la diagnosi de les causes del cas BPA i, en una segona fase, tractar el tema de la recerca de l’últim pagador.

 

comissió BPA
INAF
BCE
BPA
Ladislau Baró
síndic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte